Mediamarkt Logo

Wat is een 8K-tv en 8K-resolutie?

unknown description

Een tv met 8K-resolutie heeft nog scherper beeld dan een 4K-tv. Zo scherp dat je alle beelden tot in detail ziet. Ontdek alle voordelen van een 8K-tv en de verschillen met een tv met 4K-resolutie.

Wat is 8K precies?

Wat is 8K precies?

De term 8K of 4K staat voor de resolutie van het tv-scherm. Een 8K-televisie heeft in de breedte ongeveer 8.000 pixels, een 4K-tv zo’n 4.000. Met andere woorden: een televisie met 8K-resolutie geeft nog scherper beeld dan een 4K-tv. Het maakt details nog beter zichtbaar. Denk aan de ogen van je favoriete acteur of superrealistische kleuren in een natuurdocumentaire. Die scherpte merk je vooral op grotere schermen met een formaat vanaf 65 inch. Steeds meer grote merken brengen 8K-tv’s op de markt, waaronder Samsung en LG. Video’s en games kunnen al in 8K-resolutie gemaakt worden, maar dat gebeurt nog nauwelijks.

Wat is het verschil tussen 4K- en 8K-televisies?

Wat is het verschil tussen 4K- en 8K-televisies?

Het grootste verschil tussen een 4K- en 8K-tv zit in de beeldkwaliteit. Die wordt uitgedrukt in pixels: de kleine, gekleurde puntjes in het beeld. Hoe meer pixels, hoe dichter ze op elkaar staan en hoe scherper het beeld. Een hogere pixeldichtheid zorgt voor een scherper en realistischer beeld. Een 8K-tv bestaat uit 7.680 x 4.320 pixels. Dat zijn meer dan 33 miljoen beeldpunten. Ter vergelijking: een 4K-scherm heeft 3.840 x 2.160 pixels. Dat staat gelijk aan ongeveer 8 miljoen gekleurde punten. Je kunt dus zeggen dat een 8K-tv zo’n 4 keer scherper beeld geeft dan een 4K-tv.

Wat zijn de grootste voordelen van 8K-televisie?

Wat zijn de grootste voordelen van 8K-televisie?

Het grootste voordeel van een 8K-tv is de beeldkwaliteit. Op een 8K-televisie zijn de kleinste details zichtbaar en komen de kleuren haarscherp en realistisch naar voren. Zo geniet je nog meer van je films, series en games. Vooral op beeldschermen groter dan 65 inch zijn de scherpe voordelen van 8K-resolutie goed zichtbaar.

Kleven er ook nadelen aan 8K-tv?

Een nadeel van 8K-tv’s is dat er vooralsnog weinig content beschikbaar is die deze resolutie ondersteunt. Films, series of grafische games moeten speciaal gemaakt worden voor deze resolutie en dat gebeurt nog maar weinig. Ondanks de haarscherpe beelden op een 8K-tv geniet je daardoor nog niet optimaal van die kwaliteit. Wanneer deze content wel wordt uitgebracht, is nog niet bekend. De verwachting is wel dat filmmakers en streamingdiensten hier snel mee aan de slag gaan. Met een 8K-tv ben je dus goed voorbereid op de toekomst.

Kun je al video’s in 8K bekijken?

Kun je al video’s in 8K bekijken?

Steeds meer video’s op YouTube en streamingdiensten worden geproduceerd in 4K. De beelden zijn haarscherp op een 4K-tv. Er is momenteel nog nauwelijks 8K-beeldmateriaal beschikbaar, omdat de hoge resolutie te zwaar is voor blu-ray en tv-zenders. Toch kun je met een 8K-tv ook nu al profiteren van de hoge kwaliteit. Met slimme technieken, zoals kunstmatige intelligentie, worden beelden van lagere kwaliteit scherper gemaakt. Dankzij deze 4K-upscaling geniet je ook zonder 8K-beeldmateriaal van kraakhelder beeld.

Bekijk soortgelijke artikelen