Mediamarkt Logo

Wat is noise-cancelling?

unknown description

Noise-cancelling – of geluidsdemping – is een techniek die het geluid van buitenaf vermindert of blokkeert op je koptelefoon. Zo heb je geen last van omgevingsgeluid en kun je ongestoord bellen in drukke ruimtes, of naar je favoriete muziek luisteren. Noise-cancelling is vooral handig als je in een lawaaierige omgeving bent, zoals een vliegtuig, trein of kantoor.

Hoe werkt noise-cancelling?

Zo werkt het - Images

Zoals je verderop in dit artikel zult lezen, zijn er verschillende soorten noise-cancelling. Sommige noise-cancelling koptelefoons schermen je oren zo goed af, dat je ruis simpelweg minder goed hoort. Daarnaast zijn er noise-cancelling koptelefoons die via de microfoons werken. Deze vangen omgevingsgeluid op, zoals dat van overleggende collega’s, pratende medepassagiers of het verkeer in de stad. De microfoon in de koptelefoon analyseert deze ‘herrie’ heel snel en zet daar een geluid tegenover. Dit zogenaamde tegengeluid heft het omgevingsgeluid op, waardoor jij alleen nog maar je muziek, podcast of telefoongesprek hoort.

Naar alle noise-cancelling koptelefoons

Welke soorten noise-cancelling zijn er en wat zijn de verschillen?

In totaal onderscheiden we 3 soorten geluidsdemping: passive noise-cancelling, active noise-cancelling en adaptive noise-cancelling. Het grootste verschil tussen deze soorten is de manier waarop ze geluid dempen en de mate waarin geluid ook daadwerkelijk gefilterd wordt. Lees meer over de 3 soorten noise-cancelling en ontdek de verschillen.

Passive noise-cancelling

Koptelefoons met noise-cancelling - Images

Passive noise-cancelling is de eenvoudigste vorm van geluidsdemping. Koptelefoons of oordopjes met passive noise-cancelling zijn zo ontworpen dat ze goed over of in je oren passen. Hierdoor wordt het geluid van buitenaf fysiek geblokkeerd. Passive noise-cancelling werkt vooral goed tegen hoge frequenties, zoals stemmen of pieptonen. In zekere zin hebben alle oordopjes en koptelefoons passive noise-cancelling, omdat ze ervoor zorgen dat je minder geluid hoort. Toch kun je ervan uitgaan dat als een apparaat passive noise-cancelling heeft, dat het van goed materiaal is gemaakt en een speciale pasvorm heeft om geluid zoveel mogelijk te isoleren.

Active noise-cancelling (ANC)

Koptelefoons met active noise-cancelling (ANC) beschikken over een extra microfoon die omgevingsgeluid opvangt en analyseert. Vervolgens zendt de ANC-koptelefoon een antigeluid uit dat als het ware ‘botst’ met het omgevingsgeluid. Het principe is dat 2 dezelfde geluidsgolven elkaar opheffen wanneer ze elkaar tegenkomen. Hoe beter het antigeluid lijkt op het omgevingsgeluid, hoe beter de noise-cancelling en hoe ongestoorder jij belt of muziek luistert. ANC-koptelefoons dempen geluid over het algemeen beter dan koptelefoons met passive noise-cancelling.

Adaptive noise-cancelling

Oordopjes met noise-cancelling - Images

Adaptive noise-cancelling is in principe een krachtigere vorm van active noise-cancelling. Koptelefoons met adaptive noise-cancelling hebben een microfoon die het omgevingsgeluid vaker en langer analyseert. Dit is dan ook direct het grootste verschil tussen adaptive noise-cancelling en active noise-cancelling. Doordat koptelefoons met adaptive noise-cancelling per situatie het omgevingsgeluid analyseren, zenden ze vaker een passend antigeluid uit. Dit is vooral handig als het volume van het geluid om je heen vaak verandert. Adaptive noise-cancelling is, anders dan passive en active noise-cancelling, een onbeschermde term die door specifieke merken wordt gebruikt. Vooral bij JBL-koptelefoons vind je deze term veel terug.

Bekijk koptelefoons met noise-cancelling en ontdek de beste ANC-koptelefoons

Op zoek naar de beste koptelefoon met noise-cancelling? Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van je eigen wensen. Vind je passive noise-cancelling voldoende, of wil je echt een koptelefoon met active noise-cancelling? De volgende merken hebben in ieder geval de beste ANC-koptelefoons:

  • JBLheeft krachtige ANC-koptelefoons voor een budgetvriendelijke prijs.
  • Sennheiser-koptelefoons blinken uit in accuduur.
  • De ANC-koptelefoons van Beats hebben zeer degelijke noise-cancelling en zien er daarnaast zeer hip uit en zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren.
  • Koptelefoons van Bose behoren tot de absolute top als het gaat om de meest krachtige active noise-cancelling.
  • Sony-koptelefoons zijn zeer allround als het gaat om ANC en altijd een betrouwbare keuze.

Bekijk soortgelijke artikelen