Wat is noise-cancelling?

Koptelefoons en oordopjes met noise-cancelling produceren antigeluid om storend omgevingsgeluid te dempen. Zo geniet je ook in rumoerige ruimtes ongestoord van jouw muziek, podcast of luisterboek. Ideaal voor in het vliegtuig, drukke bus of trein. Ook in kantoortijd zet jij je noise-cancelling met een druk op de knop aan. Doordat achtergrondgeluid of die luidruchtige collega verdwijnt, werk jij gefocust en geconcentreerd. Met diezelfde knop zet je noise-cancelling ook weer uit, bijvoorbeeld als die collega een praatje komt maken of wanneer je deelneemt aan het verkeer.

Zo werkt noise-cancelling

Zo werkt het - Images

Noise-cancelling gebruikt antigeluid om omgevingsgeluiden te dempen. Kleine microfoons in de koptelefoon of oordopjes vangen dit geluid op. Vervolgens wordt het omgevingsgeluid omgezet naar een antigeluid dat het storende geluid als het ware opheft. Dit antigeluid mengt met het geluid van je muziek, luisterboek of podcast. Dit heet active noice-cancelling, oftewel actieve ruisonderdrukking (ANC). Bestaat er dan ook passieve ruisonderdrukking? Nou en of. Bij passieve ruisonderdrukking gaat het om de isolatie van de koptelefoon zelf. Bij een over-ear koptelefoon bijvoorbeeld, zitten je oren onder de oorschelpen van de koptelefoon waardoor het geluid om je heen ook mechanisch wat dempt.

Koptelefoons met noise-cancelling

Koptelefoons met noise-cancelling - Images

Een over-ear koptelefoon valt helemaal over je oren. Dit zorgt voor extra geluidsisolatie, waardoor jij optimaal geniet van jouw muziek. Deze koptelefoons zitten heel comfortabel en zijn voor lange sessies de favoriet. On-ear koptelefoons zitten niet over je hele oor heen, maar óp je oor. Omdat je oren niet helemaal bedekt zijn, hoor je iets meer omgevingsgeluid. On-ear koptelefoons zijn iets lichter en compacter. Omdat ze niet over je hele oor vallen, voorkom je oververhitte oren.

Oordopjes met noise-cancelling

Oordopjes met noise-cancelling - Images

Omdat oordopjes in je oor zitten (en niet eroverheen) dempen ze het geluid minder goed dan noise-cancelling koptelefoons. Hoe beter de oordopjes in je oor passen, hoe meer het omgevingsgeluid ook passief wordt weggevangen. Door het kleine formaat zie je ze nauwelijks zitten en neem je ze makkelijk overal mee naartoe. De meeste oordopjes zijn draadloos, wat ze ideaal maakt voor mensen die veel onderweg zijn, en om bijvoorbeeld mee te sporten.