Mediamarkt Logo

Waarom is het goed om af en toe je oordopjes schoon te maken?

unknown description

Je gebruikt je oordopjes waarschijnlijk elke dag om naar muziek te luisteren of om mee te bellen. Maar wist je dat je oordopjes ook een verzamelpunt van bacteriën en schimmels zijn? Als je je oordopjes niet regelmatig schoonmaakt, kun je last krijgen van infecties, irritaties of zelfs ontstekingen. Bovendien vermindert vuil op je oordopjes de geluidskwaliteit. Maak ze daarom eens per maand schoon.

Stap 1: haal de opzetstukjes van je oordopjes af

Stap 1: haal de opzetstukjes van je oordopjes af

De opzetstukjes zijn de rubberen of siliconen dopjes die je in je oren doet. Deze kun je meestal makkelijk loshalen van de oortjes. Als je dat doet, zie je dat er vaak veel stof en vuil op zit. Dit kun je er niet zomaar afvegen, want dan duw je het dieper in de opzetstukjes. Daarom moet je de opzetstukjes van je oordopjes apart schoonmaken.

Stap 2: maak de oortjes stof- en vuilvrij met een stofdoek

De oortjes zijn de metalen of plastic onderdelen waar het geluid uit komt. Deze kun je voorzichtig afnemen met een droge of licht vochtige stofdoek. Gebruik geen wattenstaafjes, want die kunnen pluisjes achterlaten in de gaatjes van de oortjes. Zorg ervoor dat er geen water in de oortjes komt, want dat kan ze beschadigen.

Stap 3: reinig de opzetstukjes met een vochtig doekje

Stap 3: reinig de opzetstukjes met een vochtig doekje

De opzetstukjes kun je het beste schoonmaken met een licht vochtig doekje, of een doekje waarmee je ook een bril schoonmaakt. Wrijf het vuil voorzichtig van de opzetstukjes af. Je kunt eventueel een heel klein beetje zeep gebruiken, maar spoel de opzetstukjes daarna goed af met water en maak ze heel goed droog voordat je de opzetstukjes weer op je oortjes zet. Laat ze eventueel een dag drogen in een handdoek.

Stap 4: verwijder oorsmeer van de oortjes

Het oorsmeer op je oortjes maak je voorzichtig schoon met behulp van een droog wattenstaafje of een oude tandenborstel waarvan de haartjes niet meer zo hard zijn. Verwijder het oorsmeer, maar probeer niet te hard te wrijven en niets te beschadigen.

Stap 5: maak de oordopjes en de oplaadcase schoon met oplosbare alcohol

Stap 5: maak de oordopjes en de oplaadcase schoon met oplosbare alcohol

Tot slot maak je de oordopjes en de oplaadcase schoon met oplosbare alcohol. Hiermee desinfecteer je de oortjes en reken je af met bacteriën en schimmels, zonder de elektronica kapot te maken. Doop een wattenstaafje of een stofdoek in de alcohol en veeg de buitenkant van de oordopjes en de case ermee af. Let op dat er geen alcohol in de gaatjes of de aansluitingen komt.

Bekijk soortgelijke artikelen