Mediamarkt Logo

Welke telefoon past bij jou?

Apple, Samsung, OPPO of motorola? Het aanbod aan smartphones is enorm. Zie jij door het enorme aanbod aan telefoons het bos niet meer en vraag jij je af welke telefoon bij jou past? Op basis van budget, besturingssysteem, camera, schermgrootte en netwerk vind je het antwoord op deze vraag. Volg ons stappenplan en je hebt in een klik een smartphone te pakken die voldoet aan al jouw wensen.

Wat is je budget?

Wat is je budget?

Welke smartphone bij jou past hangt af van je budget. De prijzen van mobiele telefoons lopen erg uiteen. Zo heb je al een simpele smartphone voor € 100,-. Hiermee kun je prima bellen, appen en internetten. Hecht je waarde aan de beste camera, een groot scherm en een snelle processor? Dan kan de prijs voor een smartphone oplopen tot een bedrag boven de € 2.000,-. Gelukkig zitten daar tussenin nog honderden smartphones met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Door vooraf je budget te bepalen kies je sneller de beste smartphone die bij jou past.

Welk besturingssysteem past het beste bij jou?

Welk besturingssysteem past het beste bij jou?

Bij het kiezen van een smartphone heb je de keuze uit 2 besturingssystemen: iOS en Android. iOS werkt alleen op Apple-telefoons. Bijna alle andere smartphones draaien op een Android-besturingssysteem. Het voordeel van iOS is dat het erg gebruiksvriendelijk en veilig is. Een nadeel is dat iOS vooral goed samenwerkt met Apple-apparaten en die zijn over het algemeen duurder dan Android-apparaten. Ga je voor een Android-besturingssysteem? Dan heb je ruime keuze in toestellen, functies en prijzen. Ieder merk legt een eigen ‘laagje’ over het Android-besturingssysteem. Daarom ziet het besturingssysteem er bij ieder merk net iets anders uit.

Wat is je ideale formaat smartphone?

Wat is je ideale formaat smartphone?

Telefoons worden steeds groter. De gemiddelde smartphone is 6 inch, wat ongeveer 15 centimeter is. Welke smartphone bij jou past, ligt aan je telefoongebruik. Zo heeft de nieuwste Samsung-smartphone een 7.6-inch-scherm. Daarmee komt hij in de buurt van een kleine tablet. Ideaal voor het kijken van video’s, alleen typen met één hand is lastig en zo n grote telefoon past niet meer in de gemiddelde broekzak. Vind je dat onhandig? Dan kun je beter voor een kleinere smartphone kiezen. Let bij de grootte van de telefoon ook op de screen-to-body-ratio. Dit vertelt je hoe groot het scherm is ten opzichte van je telefoon.

Hoe vaak en waarvoor gebruik jij je smartphone?

battery

Kijk bij het kiezen van een smartphone naar de batterijduur. Zo hoef je niet van stopcontact naar stopcontact te rennen. Hierbij geldt: hoe hoger de accucapaciteit (uitgedrukt in mAh), hoe langer de telefoon meegaat op één volle batterij. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je jouw smartphone gebruikt? Speel je veel spelletjes of stream je veel muziek of films? Dan zal je batterij gemiddeld sneller leeg gaan.

Een gemiddelde smartphone heeft een capaciteit van 4.500-mAh. Dit kan oplopen tot 5.000-mAh bij de nieuwste modellen. Naast accucapaciteit telt het accutype mee. De meeste smartphones hebben een Lithium-Ion of Lithium-Polymeer-batterij. Beide soorten hebben hun eigen voordelen. De Li-Ion-batterij staat bekend om zijn lange batterijduur, waar de Li-Po-batterij vaak een langere levensduur heeft.

Hoe belangrijk is de camera voor jou?

Hoe belangrijk is de camera voor jou?

Leg jij graag mooie momenten vast met je mobiel? Kies dan voor een smartphone met een goede camera. De kwaliteit van de camera herken je aan het aantal megapixel. Dit getal geeft aan hoeveel pixels er in één foto zitten. Hoe groter het getal, hoe scherper de foto. Een andere eigenschap om de camerakwaliteit mee te bepalen is het diafragma (f). Dit zegt iets over de lensopening. Hoe kleiner het getal, hoe wijder het diafragma, hoe mooier je foto’s. Verder zijn er smartphones met beeldstabilisatie: deze houden je foto’s scherp, zelfs als je beweegt. Verder helpt een groothoeklens bij het vastleggen van landschappen en met een dieptesensor schiet je prachtige portretten.

Netwerk: 4G of 5G?

netwerk

4G en 5G geven het bereik en de snelheid van het mobiele netwerk aan. 5G is de opvolger van 4G. Het 5G-netwerk gebruikt de antennes van je telefoonaanbieder en is daardoor razendsnel. Om via het 5G-netwerk te internetten, heb je een telefoon én provider nodig die 5G ondersteunen. Telefoons met een 4G-netwerk blijven de aankomende jaren gewoon bestaan.

Bekijk soortgelijke artikelen