Mediamarkt Logo

iOS of Android: verschillen en overeenkomsten

Of je nu iOS of Android kiest, beide besturingssystemen zijn goed. Er zijn wel een aantal verschillen en overeenkomsten waardoor je een voorkeur kunt hebben voor iOS of juist Android. Welk besturingssysteem past het beste bij jou?

iOS vs Android: wat is het verschil?

Ios vs android

Jouw smartphone draait op een besturingssysteem. Heb je een Apple iPhone? Dan is het besturingssysteem iOS. Android is het besturingssysteem van Google en draait op de smartphones van verschillende merken zoals Samsung, Motorola, Huawei of Xiaomi. De Apple iPad heeft tegenwoordig trouwens een eigen besturingssysteem gebaseerd op iOS: iPadOS. Dit besturingssysteem maakt meer mogelijk voor jouw tablet. Je kunt nu bijvoorbeeld voor het eerst een muis gebruiken bij je iPad.

Beide besturingssystemen, iOS van Apple en Android van Google, zijn heel goed, maar er zijn wel verschillen.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid ios vs android

iOS wint het van Android als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. iOS is simpel en overzichtelijk. Android ziet er op elke smartphone anders uit en dat kan verwarrend zijn. Android heeft wel meer mogelijkheden om widgets en apps te personaliseren. Je kunt je achtergrond, je home-scherm en iconen allemaal aanpassen naar jouw voorkeuren. Met of zonder animaties.

Veiligheid en updates

Updates ios vs android

Alweer een update? Zeker als je een iPhone hebt, moet je behoorlijk vaak een update uitvoeren. Maar wist je dat deze software-updates er niet alleen voor zorgen dat je smartphone goed blijft presteren, maar ook belangrijk zijn voor de veiligheid? Bij iOS krijg je minimaal vijf jaar updates. Android geeft ook updates, maar die worden door fabrikanten eerst aangepast zodat ze goed werken op hun modellen. Het is dan aan de fabrikant hoelang ze dat willen doen en gemiddeld is dat wat korter dan de vijf jaar van Apple. Daarna is jouw Android smartphone mogelijk minder goed beveiligd.

De prijs

Ios vs android price

Voor het besturingssysteem zelf betaal je natuurlijk niet, maar je schaft wel een smartphone aan. Een iPhone heb je vanaf € 419,- (iPhone SE), maar wil je de nieuwste iPhone 14, dan betaal je € 1019,- of meer. Smartphones die draaien op Android zijn er van allerlei merken in verschillende prijscategorieën. Voor een Alcatel 1B betaal je bijvoorbeeld € 99,99, een XIAOMI Redmi 9A is een tientje meer en het merk OPPO heeft ook betaalbare opties. Wil je zo min mogelijk betalen? Dan kies je dus Android. Al zijn er ook high-end Android-telefoons te vinden zoals de Samsung Galaxy S22 die je vanaf € 799.- koopt.

Privacy

Privacy ios vs android

Android en iOS gaan anders om met privacy, maar zowel Google als Apple zullen jouw data niet doorverkopen en niemand krijgt er toegang toe. Android verzamelt meer data en geeft je via je smartphone aanbevelingen op basis van je gedrag. Bijvoorbeeld dat er een file staat op de route die jij altijd op een bepaalde tijd naar werk neemt. Daarvoor analyseert Google geautomatiseerd je gedrag en data. Goed om te weten: deze functie kun je uitzetten in de instellingen. Apple doorzoekt en gebruikt jouw data niet. Zij versleutelen standaard alle data.

Siri, Bixby of Google Assistant?

Siri vs google assistant

Spraakassistenten kunnen heel handig zijn. Even een recept checken of naar het weer vragen op jouw vakantiebestemming. Op nieuwere smartphones zijn standaard spraakassistenten aanwezig die je uit of aan kunt zetten. iOS en dus de iPhone heeft Siri en zij spreekt, sinds de iOS 8.3 update, ook Nederlands. Met Android kun je bijvoorbeeld de assistent van Google gebruiken via de Google-app. Als je in de zoekbalk op het icoontje van de microfoon klikt, kun je in het Nederlands tegen deze assistent praten. Of bij smartphones met Android-versie 6 of hoger door de homeknop vast te houden. Samsung smartphones draaien ook op Android, maar hebben daarbij hun eigen spraakassistent Bixby. Bixby richt zich vooral op de besturing van je smartphone waardoor je het toestel niet aan hoeft te raken om bijvoorbeeld applicaties te openen.