MM logo red

Hoe goed kan jouw waterbestendige smartphone echt tegen water?

Roel28 DECEMBER 2023
unknown description

Je hebt een waterdichte smartphone gekocht, maar hoe goed kan hij echt tegen water? Kan hij een paar regendruppels aan of kun je hem helemaal onder water houden? Dat hangt af van de IP-certificering van je toestel. Dit geeft aan hoe goed je smartphone beschermd is tegen stof en water. In dit artikel leggen we uit wat IP betekent en welke certificering een waterdichte smartphone heeft.

Wat is IP?

Wat is IP?

IP is een afkorting voor Ingress Protection, wat beschermingsgraad betekent. De cijfers achter IP geven aan hoe goed je smartphone bestand is tegen stof en water. Het eerste cijfer is de bescherming tegen stof. Deze loopt van 0 tot 6. Het 2de cijfer is de bescherming tegen water. Deze loopt van 0 tot en met 9, waarbij 9 volledig waterdicht is. Hoe hoger het nummer van het 2de cijfer, hoe beter de bescherming tegen water.

Dit betekenen de IP-certificeringen voor de waterdichtheid van je smartphone

EigendomBeschermingBetekenis
Het 2de cijfer: 1

Drupdicht type 1

Je smartphone overleeft aanraking met zweet

Het 2de cijfer: 2

Drupdicht type 2

Je smartphone overleeft een lichte miezerregenbui

Het 2de cijfer: 3

Spatdicht

Smartphone kan tegen zweet of een regenbui van 5 minuten

Het 2de cijfer: 4

Plensdicht

Smartphone overleeft 10 minuten in een regenbui

Het 2de cijfer: 5

Sproeidicht

Smartphone overleeft 15 minuten in een regenbui

Het 2de cijfer: 6

Waterbestendig

Smartphone overleeft een heel flinke regenbui en een val in de wasbak

Het 2de cijfer: 7

Dompeldicht

Smartphone kan tot een half uur op maximaal 1 meter onder water

Het 2de cijfer: 8

Waterdicht

Je toestel kan langer dan 1,5 uur overleven tot 3 meter onder water

Het 2de cijfer: 9

Vochtdicht

Je smartphone is volledig waterdicht

Wat is IP67?

Als je smartphone een IP67-certificering heeft, dan is hij volledig stofdicht en waterdicht tot 1 meter diepte. Dat betekent dat je smartphone geen schade oploopt als je hem per ongeluk in de gootsteen, de wc of een plas laat vallen. Je kunt hem dan rustig eruit halen en afdrogen. Maar let op: de waterdichtheid is getest voor een duur van 30 minuten. Als je smartphone langer dan een half uur onder water blijft, kan er alsnog waterschade ontstaan. Ook is je smartphone niet bestand tegen zee- of zwembadwater, want zout en chloor veroorzaken alsnog schade aan je telefoon.

Wat is het verschil tussen IP67 & 68?

Wat is het verschil tussen IP67 & 68?

Het verschil tussen IP67 en IP68 zit hem in de diepte en de duur waarop een telefoon onder water kan. Een smartphone met IP68-certificering is ook volledig stofdicht en kan langer en dieper onder water blijven. IP68 is getest tot 3 meter diepte, terwijl IP67 tot 1 meter gaat. Dat betekent in principe dat je met een IP68-smartphone ook kunt zwemmen of douchen, zolang je niet te diep gaat. Maar ook hier geldt: vermijd zee- of chloorwater, want dat kan je smartphone alsnog beschadigen. De nieuwste iPhones en Samsung-smartphones hebben bijvoorbeeld allemaal IP68-certificering en kunnen dus goed tegen water.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant: