Mediamarkt Logo

Wat zijn de beste manieren om je wasmachine te ontkalken?

unknown description

De beste manier om je wasmachine te ontkalken is door een ontkalkingsmiddel te gebruiken en je machine met een lege trommel te laten draaien. Dit doe je in 4 eenvoudige stappen.

Stappenplan om je wasmachine te ontkalken

Stappenplan om je wasmachine te ontkalken

Kalkaanslag kan je wasmachine aantasten. Gelukkig kun je dat met goed onderhoud en een paar tips voorkomen. Reinig je wasmachine eens in de maand en de kans op kalkaanslag wordt veel minder. Heeft je machine toch een ontkalkingsbeurt nodig? Volg dan deze 4 stappen:

  1. Haal je wasmachine helemaal leeg.
  2. Gebruik een goed ontkalkingsmiddel.
  3. Draai een wasprogramma met een lege trommel.
  4. Herhaal dit wasprogramma.

Stap 1. Zorg dat je wasmachine leeg is

Ontkalk je wasmachine altijd als de trommel helemaal leeg is. Controleer of er niet per ongeluk een onderbroek is blijven liggen. Vooral in het rubber achter de deur blijft regelmatig een kledingstuk hangen. Probeer ook restjes water uit de trommel weg te laten lopen.

Stap 2. Gebruik een ontkalkingsmiddel

Stap 2. Gebruik een ontkalkingsmiddel

In de wasmiddellade waarin je normaal gesproken waspoeder stopt, giet je nu een ontkalkingsmiddel. Het beste kun je kant-en-klare middelen gebruiken. Op de verpakking staat hoeveel je precies nodig hebt. Heb je geen ontkalkingsmiddel in huis? Met soda, natuurazijn of vers citroensap (van minimaal 3 citroenen) lukt het ontkalken vaak ook.

Stap 3. Zet het juiste wasprogramma aan

Om het ontkalkingsmiddel zijn werk te laten doen draai je een normaal wasprogramma op 40 of 60 graden. Je hoeft geen voorwasprogramma te gebruiken. Wel is het belangrijk om het normale programma helemaal af te draaien. Zo verspreidt het ontkalkingsmiddel zich door de hele machine.

Stap 4. Zet je wasmachine nog een keer aan

Stap 4. Zet je wasmachine nog een keer aan

Het is slim om het wasprogramma nog een keer te draaien, nadat je programma met ontkalkingsmiddel klaar is. Er kunnen namelijk nog restjes van het ontkalkingsmiddel blijven hangen en je wilt niet dat dit in je kleren komt. Draai het programma nog een keer met een lege trommel en laat dit keer ook de wasmiddellade leeg.

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine ontkalken?

Om de levensduur van je wasmachine zo lang mogelijk te maken, is het verstandig om je wasmachine eens in de 3 maanden te ontkalken. Overigens kunnen ook andere onderdelen van je wasmachine, zoals het waterslot en de aanvoerslang, last krijgen van kalkaanslag. Ontkalk deze onderdelen bij voorkeur ook 4 keer per jaar.

Bekijk soortgelijke artikelen