Mediamarkt Logo

De symbolen op een wasmachine eenvoudig uitgelegd

unknown description

Op een wasmachine, en droger en aan de binnenkant van je kleding staan symbolen. Wat betekenen die wassymbolen precies en hoe lees je ze af? We hebben alle belangrijke symbolen die je tegen kunt komen op een rij gezet, met een eenvoudige uitleg van wat ze precies betekenen.

Symbolen voor het wassen

Op het bedieningspaneel en display van een wasmachine zie je soms symbolen staan. Het kan zijn dat er in plaats van een symbool tekst staat. Per wasmachinemerk zijn de symbolen verschillend, maar soms zijn er overeenkomsten. Hier volgen een paar veelvoorkomende symbolen voor het wassen:

unknown description

Symbolen voor het drogen

Ook op het bedieningspaneel van een wasdroger staat vaker tekst dan een symbool. Die symbolen zijn net als bij een wasmachine per merk verschillend. Soms zijn er wel overeenkomsten, zoals bij deze pictogrammen:

unknown description

Symbolen in je wasmiddellade

Een wasmiddellade is meestal opgedeeld in 3 vakken, elk met zijn eigen symbool. Er is een vak voor voorwas (I), hoofdwas (II) en wasverzachter (een soort bloem).

Voorwas

Zit er modder, olie of een andere hardnekkige vlek op je kleren? Met een voorwas krijg je het er makkelijker uit. Stop het wasmiddel in het vakje met het Romeinse cijfer I. Een ’beschikbaar is doen. Bij een gewoon katoenprogramma is het altijd mogelijk.

Hoofdwas

Als je kleding niet al te vies is, is het hoofdwasprogramma een prima optie. Doe je wasmiddel in vakje 'II' van de wasmiddellade. Aals je een programma met voorwas hebt gekozen, giet dan in beide vakken wasmiddel.

Wasverzachter

Het derde vakje, meestal het kleinste, is voor de wasverzachter. Hiermee maak je je kleding extra zacht. Je wasmachine voegt de wasverzachter aan het einde van het hoofdwasprogramma aan de trommel toe.

unknown description

Wassymbolen op je kleding

Ook op een kledinglabel vind je wassymbolen terug. Sommige lijken op elkaar. In enkele symbolen zie je bijvoorbeeld een stip. Stippen geven aan hoe heet je je wasgoed mag wassen, drogen of strijken. Hoe meer stippen, hoe hoger de temperatuur. Staan er strepen onder een symbool? Dat betekent dat je het kledingstuk op een fijn programma moet wassen en drogen. Hier volgen de meest voorkomende wassymbolen en hun betekenissen:

unknown description

Heeft elk merk wasmachine dezelfde wassymbolen?

Heeft elk merk wasmachine dezelfde wassymbolen?

Niet alle wasmachines hebben dezelfde symbolen. Grote wasmachinemerken gebruiken eigen symbolen, die wel weer veel op elkaar lijken. Heb je een wasmachine van AEG, Bosch, Miele, Samsung, Siemens of Beko? Bekijk dan altijd de handleiding voor de precieze betekenis van de symbolen van elk merk.

Bekijk soortgelijke artikelen