MM logo red

Wat moet je doen als je wasmachine stinkt?

Thijs17 JANUARI 2024
unknown description

Je wasmachine is er om je kleding weer schoon te maken en fris te laten ruiken. Maar soms kan dat apparaat zelf juist heel erg gaan stinken. Heb je ook last van een wasmachine die stinkt? Hier lees je tips om van die vieze geurtjes af te komen en leer je voorkomen dat je wasmachine gaat stinken.

Stinkt je wasmachine? Profiteer van deze praktische tips

Stinkt je wasmachine? Profiteer van deze praktische tips

Zijn de vieze luchtjes die uit je wasmachine komen nauwelijks meer te harden? Met de volgende 4 tips reinig je een wasmachine en ruikt je apparaat in een mum van tijd weer lekker fris!

  • Tip 1) Maak de rubberen ring schoon. De rubberen ring van je wasmachine is een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Maak deze regelmatig schoon met een sopje van afwasmiddel en water.
  • Tip 2) Reinig het filter. Het pluizenfilter van je wasmachine vangt alle pluisjes en vuil op die van je kleding afkomen. Reinig dit filter regelmatig om te voorkomen dat het verstopt raakt en er vieze geurtjes ontstaan.
  • Tip 3) Draai een kookwas. Een kookwas op 90 graden doodt alle bacteriën en schimmels in je wasmachine. Doe dit eens per maand – zonder wasgoed in de trommel – om je wasmachine schoon te houden en de levensduur te verlengen.
  • Tip 4) Gebruik schoonmaaksoda of azijn. Schoonmaaksoda en natuurazijn zijn effectieve middelen om stank te verwijderen. Doe een half kopje schoonmaaksoda of natuurazijn in de wasmiddellade en draai een wasprogramma op 60 graden.

De oorzaken van een stinkende wasmachine

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine lekker blijft ruiken, is het handig om de meest voorkomende oorzaken van een stinkende wasmachine te kennen. De bekendste oorzaak van een stinkende wasmachine is vetluis in het filter of op de rubbers. Dit is een zeepbacterie die houdt van warme en vochtige omgevingen. Vetluis geeft een muffe, zure geur af en laat grijze of bruine vlekken achter op je net gewassen wasgoed. Maak je wasmachine dus eens in de zoveel tijd goed schoon. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een stinkende wasmachine is een verstopte afvoer. In dat geval gaat je wasmachine water lekken,waardoor ze gaat stinken.

Ruikt je wasmachine naar riool? Volg deze eenvoudige oplossingen

Ruikt je wasmachine naar riool? Volg deze eenvoudige oplossingen

Ruikt je wasmachine erg naar riool? Dan is de afvoer van je wasmachine waarschijnlijk verstopt. Zo los je dit op:

  1. Controleer de afvoerslang. De afvoerslang kan verstopt raken als er zich veel haren, vuil of schilfers ophopen. Controleer de afvoerslang en maak deze schoon.
  2. Gebruik een ontstopper. Als je de afvoerslang hebt schoongemaakt en de verstopping nog steeds niet is verholpen, kun je een ontstopper gebruiken. Giet de ontstopper in de afvoer en laat deze een paar minuten inwerken. Spoel de afvoer daarna met heet water door.
  3. Schakel een vakman in. Als bovenstaande oplossingen niet hebben geholpen en je wasmachine nog steeds naar riool ruikt, ligt de oorzaak waarschijnlijk dieper. Haal er in dat geval een professional bij die je helpt om dit probleem op te lossen.

Tips om een stinkende wasmachine te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en voor een stinkende wasmachine is dit niet anders. Laat bijvoorbeeld de wasmachinedeur openstaan na gebruik. Zo kan de trommel drogen en voorkom je dat er schimmels en bacteriën gaan groeien. Een andere tip is om je wasmachine regelmatig te ontkalken. Je voorkomt op deze manier kalkaanslag wat kan leiden tot vuilophoping, lekkage en vieze geurtjes. Gebruik ook altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel. Een teveel zorgt voor restjes, die gaan stinken. Voorkom tot slot nare geurtjes door je was niet te lang in de machine te laten liggen als het programma klaar is.

Bekijk soortgelijke artikelen