MM logo red

Wat is een wasmachine met stoomfunctie?

Thijs21 SEPTEMBER 2023
unknown description

Een van de voordelen van een wasmachine met stoomfunctie is dat je geen uren kwijt bent aan het strijken van die flinke stapel overhemden. Laat het zware werk maar over aan de wasmachine. We leggen uit hoe de stoomfunctie werkt, welke voordelen zo’n wasmachine nog meer heeft maar we vergeten ook de nadelen niet. Benieuwd welke wasmachine bij je past? We helpen graag met kiezen.

Hoe werkt een wasmachine met stoomfunctie?

Hoe werkt een wasmachine met stoomfunctie?

Stoom voegt een slimme draai toe aan je wasprogramma. Terwijl het water door de trommel stroomt werkt de stoom samen met het water om je was grondiger te laten weken. De hitte van de stoom verhoogt namelijk de temperatuur in de wastrommel. Dat zorgt ervoor dat de vezels in je kleding ontspannen en efficiënter water opnemen. Hardnekkige vlekken verdwijnen daardoor sneller uit de stof. Die hoge temperatuur zorgt er ook voor dat wasmiddel sneller oplost en zijn werk doet. Aan het einde van het wasprogramma zorgt de stoom ervoor dat er geen allergenen en kreukels meer in je wasgoed zitten.

Voordelen van een wasmachine met stoomfunctie

Voordelen van de stoomfunctie:

  • Heb je een gevoelige huid of last van allergieën? De stoomfunctie verwijdert bijna 100% van de bacteriën en allergenen die in je kleding kunnen zitten, zoals huisstofmijt, pollen en haren van huisdieren die zich in je kleding kunnen bevinden
  • Door de stoom zitten er minder kreukels in je kleding en beddengoed. Dat betekent dat jij een stuk minder lang met een strijkijzer in de weer moet.
  • Is die ene trui niet vies genoeg voor de was, maar wil je het wel opfrissen? Met stoom voelt je kleding als nieuw aan, zonder water of wasmiddel te gebruiken. Je hoeft alleen maar even te controleren of je kledij bestand is tegen stomen. Dat zie je aan de symbolen in het kledinglabel.
  • Een wasmachine met stoomfunctie is energiezuiniger dan een variant zonder die optie. Je hebt namelijk minder water nodig voor hetzelfde (of een nog beter) resultaat. En dat betekent dus ook dat je machine minder water moet opwarmen. Dat scheelt energie.

Nadelen van een wasmachine met stoomfunctie

Nadelen van een wasmachine met stoomfunctie

Nadelen van de stoomfunctie:

  • De prijs van een machine met stoomfunctie is over het algemeen hoger dan een wasmachine zonder die stoomfunctie.
  • De stoomfunctie kan extra onderhoud en reparatiekosten met zich meebrengen. Stoomgeneratoren en kleppen vereisen goed onderhoud om optimale prestaties te behouden.

Het gebruik van stoom vereist extra energie om het water te verwarmen en de stoom te genereren. Hierdoor verbruiken stoomwasmachines over het algemeen iets meer energie dan traditionele modellen

Hoe kies je de juiste wasmachine met stoomfunctie?

Hoe kies je de juiste wasmachine met stoomfunctie?

Wil je een wasmachine met stoomfunctie? Dan is het goed om ook op de andere functies van de wasmachine te letten. Weeg af op welk vlak het apparaat naast de stoomfunctie nog meer bij je past. Let bijvoorbeeld ook op de afmeting van de wasmachine. Doe je veel was? Ga dan voor een model waar meer wasgoed in past. Verschillende merken hebben wasmachines met stoomfunctie in het assortiment. Ga je bijvoorbeeld voor een wasmachine van AEG? Let er dan op dat je een wasmachine met ProSteam kiest. Maar ook andere merken, zoals Bosch en Siemens, hebben een stoomfunctie. Heb je een beperkt budget, maar wil je wel een wasmachine met stoomfunctie? Beko staat bijvoorbeeld bekend om zijn vriendelijke prijzen. Let er dan op dat de wasmachine de functie Steamcure heeft.

Bekijk soortgelijke artikelen