Mediamarkt Logo

Wat is een trekschakelaar voor je wasmachine?

unknown description

Meestal staat je wasmachine in een vochtige ruimte zoals een badkamer, schuur of kelder. Een trekschakelaar is een waterdichte, elektrische schakelaar die speciaal ontworpen is voor zulke vochtige omgevingen. Je schakelt er op een veilige manier stroom mee aan of uit. We leggen uit welke soorten trekschakelaars er zijn, hoe je een trekschakelaar aansluit en wanneer je een trekschakelaar-service nodig hebt.

Welke soorten trekschakelaars zijn er voor een wasmachine?

Welke soorten trekschakelaars zijn er voor een wasmachine?

Een trekschakelaar is een rechthoekig, wit blokje met een trekkoord waarmee je de wasmachine aan of uit kunt zetten door aan het koord te trekken. Dat witte, kunststof blok beschermt de schakelaar tegen vocht. Vaak zit er ook een lampje in waaraan je kunt zien of de schakelaar is ingeschakeld. Er zijn 2 soorten trekschakelaars. Op de meest gangbare kun je 1 apparaat aansluiten. De tweede soort is een dubbele trekschakelaar. Die ziet er ongeveer hetzelfde uit als de standaardversie maar heeft 2 touwtjes. Je kunt er namelijk 2 apparaten op aansluiten, bijvoorbeeld een wasmachine en een droger.

Naar alle wasmachines

Hoe sluit ik een trekschakelaar op mijn wasmachine aan?

Een trekschakelaar installeren is niet de eenvoudigste klus. Als je bekend bent met het aansluiten van elektra, zou je zelf een poging kunnen wagen met dit stappenplan. Ben je dat niet? Dan is het slim om een trekschakelaar-service in te zetten.

  • Stap 1: Zet de stroom uit
  • Stap 2: Knip de stekker van het snoer van de wasmachine af, zodat je de draden kunt aansluiten op de trekschakelaar.
  • Stap 3: Strip een klein stukje isolatie van de uiteinden van de draden die uit het snoer van de wasmachine komen.
  • Stap 4: Plaats kabelschoentjes over de gestripte uiteinden van de draden. Die zorgen voor een veilige en stevige verbinding.
  • Stap 5: Open de behuizing van de trekschakelaar om toegang te krijgen tot de aansluitingen.

mijn wasmachine cont
  • Stap 6: Sluit de draden van het wasmachinesnoer aan op de overeenstemmende kleuren op de trekschakelaar. Dit houdt meestal in dat je de draden met dezelfde kleur verbindt, bijvoorbeeld zwart met zwart, wit met wit, en groen/geel (aarde) met groen/geel. Let op: zorg ervoor dat het snoer van de wasmachine de grond niet raakt of in contact komt met water.
  • Stap 7: Heb je de draden aangesloten? Schakel de stroom weer in. Nu kun je testen of de trekschakelaar werkt. Trek aan de trekkabel om de wasmachine in en uit te schakelen.

Zorg ervoor dat je deze stappen met grote zorg en aandacht uitvoert, en neem als dat nodig is contact op met een professional om te helpen bij de installatie

Wanneer heb je een trekschakelaar-service nodig?

Wanneer heb je een trekschakelaar-service nodig?

Als je zelf een trekschakelaar aansluit, kan het zijn dat de garantie op je wasmachine vervalt. Daarom is het slim om het door een vakman te laten doen. Ook als je geen ervaring hebt met elektra aansluiten, is het een goed idee om een trekschakelaar-service in te zetten. Veiligheid gaat boven alles. En als je een bestaande trekschakelaar hebt die niet goed functioneert of problemen vertoont, zoals een defecte trekkabel, kan een trekschakelaar-service de schakelaar inspecteren, repareren of vervangen.

Bekijk soortgelijke artikelen