Laptop aansluiten op je tv: 6 handige manieren

Films streamen, vakantiefoto’s bekijken of games spelen op een groot scherm? Het kan allemaal als je jouw laptop aansluit op de tv. Hier zie je zes handige manieren om je laptop aan jouw tv te koppelen.

Tip 1: laptop aansluiten op tv via HDMI

Tip 1: laptop aansluiten op tv via HDMI

Heeft zowel jouw laptop als je tv een HDMI-ingang? Dan kun je jouw laptop heel gemakkelijk aansluiten op de tv. Met een HDMI-kabel verbind je beide apparaten met elkaar. Let er wel op dat je een wat langere HDMI-kabel aanschaft, zodat je de laptop op een veilige plek kunt neerzetten én deze toch binnen handbereik staat. Een kabel langer dan vijf meter kun je beter niet nemen, dit om signaalverlies te voorkomen. Selecteer nu via de afstandsbediening de juiste HDMI-ingang op je tv. De HDMI-kabel zorgt dat het beeldscherm van je laptop wordt gedupliceerd op het tv-scherm.

Tip 2: laptop op tv aansluiten met usb-c

Tip 2: laptop op tv aansluiten met usb-c

MacBooks en nieuwere dunnere laptops hebben een usb-c-aansluiting. Hiermee kun je naast data ook beeld en geluid uitwisselen. Heeft je tv ook een usb-c-aansluiting? Koop dan een usb-c naar usb-c kabel. Heeft je tv geen usb-c-aansluiting, maar wel een HDMI-aansluiting? Kies dan een usb-c naar HDMI-adapter. Selecteer vervolgens de HDMI-ingang op je tv.

Tip 3: laptop streamen naar tv met Chromecast

Tip 3: laptop streamen naar tv met Chromecast

Via een media-streamingapparaat zoals de Google Chromecast, kun je jouw laptop ook draadloos aansluiten op je tv. Hiermee stream je video, muziek of foto’s naar elke tv met een HDMI-poort. Ook als je geen smart-tv hebt en je tv dus geen ingebouwde wifi ondersteunt. Je hebt natuurlijk wel een smartphone nodig om de Google Home-app te kunnen gebruiken (Android of iOS), en een (beveiligde) wifi-verbinding.

Tip 4: laptop aan smart-tv koppelen via wifi

Tip 4: laptop aan smart-tv koppelen via wifi

Als je laptop Wi-Fi Direct ondersteunt, kun je via een rechtstreekse wifi-verbinding tussen twee apparaten het scherm van je laptop op de tv bekijken, zonder dat je kabels nodig hebt. Dat werkt via Miracast, een techniek die ervoor zorgt dat deze rechtstreekse wifi-verbinding tussen de apparaten tot stand komt. Activeer Miracast op je laptop bijvoorbeeld via beeldscherminstellingen: ‘Verbinding maken via een draadloos beeldscherm’.

Tip 5: laptop en tv draadloos verbinden via Wireless Display Adapter

Tip 5: laptop en tv draadloos verbinden via Wireless Display Adapter

Werkt Miracast niet op jouw laptop? Dan kun je hier een Wireless Display Adapter van Microsoft voor gebruiken. Zo kun je dus films kijken, gamen of presentaties tonen op een groot scherm zonder dat je kabels nodig hebt.

Tip 6: oude laptop? Sluit ‘m aan via een VGA-kabel

Tip 6: oude laptop? Sluit ‘m aan via een VGA-kabel

Heb je een oudere laptop of oudere tv? Die hebben vaak geen HDMI-aansluiting, maar wel een VGA-aansluiting. Je hebt dan een VGA-kabel nodig. Selecteer op je tv ‘VGA-ingang’ om hetzelfde beeld te zien als op je laptop. Als je foto’s wilt bekijken ben je nu klaar. Wil je een film kijken of gamen? Dan heb je ook een audio-kabel nodig. Een VGA-kabel verstuurt namelijk alleen videodata en geen geluid.