Mediamarkt Logo

MacBook start niet op? We geven tips

Start jouw MacBook niet op? Dat is vervelend. MacBooks zijn meestal heel betrouwbare laptops, maar het kan een keertje misgaan. Gelukkig hoeft er niet veel aan de hand te zijn en kun je het probleem met deze tips vaak zelf al oplossen.

Tip 1: aan en uit

Macbook start

Houd de aan/uit-knop van je MacBook minimaal tien seconden ingedrukt en laat deze dan los. Heeft jouw MacBook een Touch ID? Dan druk je die tien seconden in. Met deze reset krijg je jouw MacBook mogelijk weer aan de praat.

Tip 2: stroom

Macbook cable

Controleer of je MacBook is aangesloten op het stopcontact. Misschien heeft je MacBook voeding nodig en had je dat even niet in de gaten. Probeer eventueel een ander of nieuw oplaadsnoer om uit te sluiten dat daar het probleem zit. En laad een MacBook die niet opstart eerst minstens dertig minuten op. Hierdoor kan de accu bijladen en je MacBook ingeschakeld worden.

Tips 3: toetsenbord

Macbook start keyboard

Je wilt ook uitsluiten dat het probleem bij het toetsenbord ligt. Dat doe je door het toetsenbord van je laptop te ontgrendelen en weer in te schakelen. Maak het toetsenbord vervolgens schoon en probeer eventueel een extern toetsenbord om te kijken of dit het probleem verhelpt.

Tip 4: SMC reset

Macbook smc reset

Kies in het Apple-menu Zet uit of zet je MacBook uit door de aan/uit-knop ingedrukt te houden. Druk daarna op het ingebouwde toetsenbord tegelijkertijd op Shift, Control, Option en de aan/uit-knop. Houd dit allemaal 10 seconden tegelijkertijd ingedrukt. Laat dan alle toetsen los. Druk nog een keertje op de aan/uit-knop om je MacBook in te schakelen.

Tip 5: NVRAM reset

Macbook nvram reset

In het NVRAM-geheugen van de MacBook worden allerlei systeeminstellingen opgeslagen. Instellingen zoals die van je toetsenbord en het scherm. Maar sommige van deze instellingen hebben te maken met het opstarten van je MacBook. Dus als je problemen hebt bij het opstarten, is het goed om dit NVRAM-geheugen te resetten.
Dat doe je zo: Zet je MacBook uit en weer aan en houd tegelijk deze vier toetsen ingedrukt: Option + Command + P +R.

Tip 6: lichtintensiteit voluit zetten

Macbook restart

Blijft het scherm van je MacBook zwart, maar hoor je wel een opstartgeluid en ventilator? Dat is een heel goed teken. Zet dan de lichtintensiteit voluit om te kijken of er dan weer iets op je scherm verschijnt. Dat doe je door te drukken op de derde toets van links op de bovenste rij. Die met het zonnetje erop.

Tip 7: MediaMarkt Altijd Support

mediamarkt

Heb je vragen over jouw MacBook of andere MediaMarkt-apparaten, dan kun je terecht bij MediaMarkt Altijd Support. Hier mag je alle mogelijke vragen stellen, bij de Smartbar in de winkel óf via de telefoon. Je kunt je opstartprobleem voorleggen, maar ook vragen hoe je ook alweer een back-up maakt van je bestanden of vragen stellen over het koppelen van apparaten. Ook kun je er terecht voor het startklaar maken van een nieuwe laptop. Een Altijd Support-pakket is er vanaf € 79,- per jaar.

Nieuwe MacBook nodig?

Macbook kopen

Helpt dit allemaal niet? Of ben je er helemaal klaar mee? Dan kun je natuurlijk altijd nog overwegen om een nieuwe MacBook aan te schaffen. Zo kun je zeker weer jaren vooruit.

Bekijk soortgelijke artikelen