Mediamarkt Logo

Hoe maak je speciale tekens op een Windows-toetsenbord?

unknown description

Soms ben je aan het typen op je Windows-toetsenbord en ontkom je er niet aan om iets tussen haakjes te zetten, of heb je het euroteken nodig. Deze speciale tekens maak je vrij eenvoudig met een toetsenbord. In dit artikel leggen we precies uit hoe je de meest bijzondere toetsenbordtekens gebruikt.

Tekens boven een cijfer gebruiken?

Tekens boven een cijfer gebruiken?

Boven de cijfers 1 tot en met 0 van je Windows-toetsenbord staan 10 verschillende bijzondere tekens. Zo staat er een ‘!’ boven de 1 en een ‘&’ boven het cijfer 7 van je toetsenbord. Deze bijzondere tekens krijg je door de Shift-toets vlak voor het cijfer met het teken dat je wilt typen in te drukken.

Bekijk alle toetsenborden

Hoe typ je een euroteken (€)?

Waar staat het Euro-teken?

Op een Windows-toetsenbord zit alleen het euroteken op een bijzondere plek, namelijk rechts naast de ‘5’. Om daadwerkelijk ‘€’ te typen, houd je de toetsen ‘Ctrl’ en ‘Alt’ tegelijk ingedrukt, terwijl je de 5-toets indrukt. Er is overigens nog een manier om het euroteken te tikken, namelijk met behulp van alt-codes. Voor bijna elk speciaal teken bestaat een alt-code. Voor ‘€’ is dat: alt + 0128

Hoe gebruik ik accenten en streepjes?

Hoe gebruik ik accenten en streepjes?

Wil je woorden als ‘onderzeeër’ of ‘ampère’ in één keer goed typen? Dan moet je weten hoe je makkelijk een trema (een klinker met 2 puntjes erboven) of een accent (klinker met een streepjes naar links of rechts) tikt. Met de volgende toetscombinaties maak je deze speciale letters op een Windows-toetsenbord:

  • De ë: Houd Shift + “ ingedrukt en klik op de letter e
  • De é: klik kort op de ‘-toets en daarna snel op de e
  • De è: klik kort op de ` -toets (links naast de 1) en daarna snel op de e

Zo kies je een toetsenbord dat bij je past

Hoe krijg ik het juiste teken te zien?

Soms wil je een speciaal teken maken, maar verschijnt er een heel ander op je beeldscherm. Hoe kan dat? 9 van de 10 keer komt dat doordat je de invoertaal van je toetsenbord onbewust hebt veranderd. Windows past deze taal aan als je tegelijk op ‘Ctrl + Shift’ drukt, iets wat ook per ongeluk kan gebeuren. Dit los je gelukkig snel en eenvoudig op door nog een keer ‘Ctrl + Shift’ samen in te tikken.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor jou: