MM logo red

Wat is hertz (Hz) en hoeveel hertz moet je tv hebben?

Femke30 JANUARI 2023

Als je tv’s of beeldschermen om op te gamen met elkaar gaat vergelijken, kom je vast en zeker de term hertz (Hz) tegen. Wat hertz precies is, en of je het best een tv of scherm van 50 Hz, 100 Hz of meer koopt, lees je in dit artikel.

Wat is hertz (Hz) oftewel beeldfrequentie?

Wat is hertz (Hz) oftewel beeldfrequentie?

Hertz, beeldfrequentie, verversingssnelheid en refresh rate betekenen allemaal hetzelfde, dat is alvast lekker makkelijk. Beeldfrequentie betekent: hoe snel het beeld ververst binnen 1 seconde. Dus hoeveel beelden je per seconde te zien krijgt. Dit getal wordt uitgedrukt in hertz. Een beeldfrequentie van 50Hz betekent dus: 50 beelden per seconde. Een beeldfrequentie van 100Hz betekent: 100 beelden per seconde. Hoe hoger het aantal hertz, hoe vloeiender het beeld. Easy toch?

Nu vraag je je misschien af: als een scherm een beeldfrequentie van 100 Hz heeft, zie ik dan echt 100 beelden per seconde? Dat zou je denken, maar het hangt erg af van de film, game of serie waar je op dat moment naar kijkt. Als de bron (het programma of de game waar je naar kijkt) een lager aantal verversingen per seconde (frames per seconde) heeft, zie je geen 100 beelden per seconde, ook al kan je scherm het aan.

Hoeveel hertz is minimaal nodig voor soepel beeld?

Hoeveel hertz is minimaal nodig voor soepel beeld?

Hoeveel hertz heb je nou minstens nodig voor een soepel beeld? Dat ligt eraan wat je kijkt. Als je heel gedetailleerd snelle bewegingen wilt kunnen volgen, zoals tenniswedstrijden, Formule 1, actiefilms en snelle games, dan is een tv met 100 hertz erg fijn. Kijk je vooral naar programma’s zoals sitcoms, romcoms, nieuws, actualiteiten en praatprogramma’s, dan is een 50-hertz-tv voldoende.

Is het verschil tussen 50 en 100 Hz merkbaar in een tv?

Is het verschil tussen 50 en 100 Hz merkbaar in een tv?

Dit verschil merk je vooral als je actiebeelden op een tv met een te lage beeldfrequentie kijkt. Als je bijvoorbeeld een voetbalfinale op een 50-hertz-tv kijkt, kun je een schokkerig beeld zien, of een witte streep achter de bal. Je mist dan veel details van de actie en dat merk je in de beleving. Er zijn trouwens tv’s met een nog hogere beeldfrequentie, bijvoorbeeld 200 hertz. Hieronder zie je een selectie van tv’s van 50 hertz, 100 hertz en hoger.

Tv’s met 50 of 100 hertz

Is een hogere verversingssnelheid altijd beter?

Is een hogere verversingssnelheid altijd beter?

Aan een hogere verversingssnelheid hangt ook een hoger prijskaartje. Dit komt niet alleen door het aantal hertz, maar ook omdat tv’s met meer hertz vaak groter en kwalitatief beter zijn. Kijk jij geen sport en actiefilms? Of heb jij geen probleem met licht gehaper als je de laatste Mission Impossible of bekerfinalewedstrijd kijkt? Of zoek jij gewoon een kleine tv en niet zo’n heel grote? Dan kun je prima uit de voeten met een 50-hertz-televisie.

Hoeveel Hz heb je nodig om te gamen?

Hoeveel Hz heb je nodig om te gamen?

Tijdens het gamen valt er geen tijd te verliezen en schokkerig beeld kan dan behoorlijk irritant zijn. Dit merk je vooral als de beeldfrequentie van de televisie te laag is. Om soepel te gamen kies je een tv met een verversingssnelheid van minimaal 60 hertz. Speel jij games waar pijlsnelle acties in zitten, kies dan een beeldfrequentie van 120Hz of hoger. Of beter nog: ga voor een echte gaming-tv.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een tv?

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een tv?

Als je een nieuwe tv gaat kopen, zijn er nog meer dingen om goed op te letten.

Bijvoorbeeld het formaat, de geluidskwaliteit, de resolutie, de beeldtechniek (led, oled, qled), smart-functies zoals spraakbesturing en nog veel meer. Op de pagina Welke tv past bij mij helpen we je op weg. Liever meteen naar een overzicht van alle tv’s?