MM logo red

Zo sluit je jouw tv aan en zorg je dat hij goed is geïnstalleerd

Femke16 MEI 2023

Heb je net een nieuwe tv gekocht en wil je deze goed installeren? Of heeft je huidige tv problemen met het beeld of geluid? Op deze pagina vind je handige tips en tricks voor het installeren van je (smart-)tv, het aansluiten van andere apparaten en het kalibreren van je tv.

De beste manier om je nieuwe tv op te hangen

De beste manier om je nieuwe tv op te hangen

De beste en handigste manier om je televisie aan de muur te hangen, is met een goede tv-beugel. Hiermee bespaar je veel ruimte en maak je van je tv een soort fancy muurschilderij. Er zijn vaste, kantelbare en draaibare beugels om je televisie aan op te hangen. Op onze adviespagina voor tv-beugels lees je welk type beugel het meest geschikt is voor jou en hoe je deze op een goede manier aan de muur hangt. Om zo comfortabel mogelijk te kijken is het belangrijk om je televisie op een goede hoogte te hangen. Alle platte tv’s kunnen aan de muur gehangen worden. Kies een tv die bij jou past.

Je tv aansluiten via de kabel

Je tv aansluiten via de kabel

Als je een televisie wilt aansluiten via de kabel, moet je een aantal stappen volgen. Allereerst verbind je een coaxkabel met de aansluiting aan de muur, die meestal achter een plaatje op de muur zit. Vervolgens sluit je de andere kant van de kabel aan op de televisie. Vaak is er een specifieke antenne-ingang beschikbaar, waar de coaxkabel precies op past. Nadat de kabel op beide plekken is aangesloten, zet je de televisie aan en zoek je naar de kanalen. Als alles goed is gegaan, zie je de beschikbare zenders.

Je tv aansluiten via het telefoonnet

Je tv aansluiten via het telefoonnet

Sluit je jouw tv aan op het telefoonnet? Zoek dan het ISRA-punt in je meterkast. Dit is die lasdop, waar een dikke en een dunne telefoonkabel uitkomt. Heb je ISRA-1, dan knip je de dunne kabel door. De rode en blauwe draad die je nu ziet, verbind je met de aansluitdoos, die je weer in de meegeleverde RJ11-stekker plugt. Heb je ISRA-2, dan kun je de RJ11-stekker direct inpluggen op het tweede contactpunt van de ISRA. Hierna sluit je het modem aan op de kabel en de ontvanger met de bijgeleverde kabels. Plaats een HDMI-kabel in de ontvanger en sluit deze aan op je televisie.

Je tv aansluiten op een gameconsole, blu-rayspeler of ander apparaat

Je tv aansluiten op een gameconsole, blu-rayspeler of ander apparaat

Gameconsoles - zoals een PlayStation of Xbox – en blu-rayspelers sluit je via een HDMI-kabel aan op je televisie. Deze kabel - die eigenlijk altijd wordt meegeleverd - heeft 2 uiteinden: de HDMI-OUT en de HDMI-IN. Een uiteinde steek je in de achterkant van de gameconsole, de ander gaat in de HDMI-poort van de televisie. Als je ook de voedingskabel in het stopcontact steekt en je de spelcomputer aanzet, start je console vaak vanzelf op. Als dit niet zo is, moet je waarschijnlijk je televisie nog op het kanaal met de goede bron zetten. Dit doe je via de source-knop op je afstandsbediening.

Je smart-tv installeren

Je smart-tv installeren

Het installeren van een smart-tv is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Als je de televisie aansluit op de stroomkabel, start de installatie bijna vanzelf. Belangrijk is wel om de tv op het internet aan te sluiten, zodat je toegang krijgt tot alle functies en apps. Dit kan via wifi of een ethernetkabel. Heb je een gewone televisie die je slim wilt maken? Gebruik dan een Chromecast. Dit apparaat sluit je via het meegeleverde HDMI-koppelstuk aan op je tv. Via de Google Home-app op je smartphone of tablet maak je verbinding met de Chromecast. Zo stream je ook op je gewone tv de nieuwste Netflix Original, struin je YouTube af of speel je jouw favoriete Spotify-playlist af.

Je tv kalibreren: wat is het en wanneer is het nodig?

Het kalibreren van een televisie is het afstellen van de beeldinstellingen voor een zo’n goed mogelijke kijkervaring. Dit is nodig omdat fabrikanten televisies afleveren met standaardinstellingen die niet altijd passen bij jouw wensen en kijkomgeving. Zo kan het beeldcontrast te hoog of te laag zijn, komen kleuren niet natuurlijk over of is de helderheid niet goed afgestemd op de lichtomstandigheden. Bij MediaMarkt is het mogelijk om je televisie te laten kalibreren door professionals die weten waar ze op moeten letten en welke aanpassingen nodig zijn voor de beste beeldkwaliteit.

Je tv aansluiten lukt niet. Wat nu?

Je tv aansluiten lukt niet. Wat nu?

Ben je al een tijd bezig om je tv aan te sluiten, maar kom je er gewoon even niet uit? MediaMarkt helpt je graag om je televisie netjes op te hangen, startklaar te maken en/of te kalibreren. Ook alle prangende vragen over het aansluiten van je televisie beantwoorden we graag. Dus wil je weten hoe je jouw smart-tv draadloos verbindt, hoe je apparaten koppelt aan je televisie of hoe je de nieuwste software-updates uitvoert, dan kun je altijd bij MediaMarkt terecht.

Bekijk soortgelijke artikelen