MM logo red

De oplossing voor AirPods die kraken of haperen

Femke27 NOVEMBER 2023
unknown description

Heb je last van AirPods die kraken of haperen tijdens het luisteren naar muziek of het voeren van een gesprek? Dat is irritant, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem op te lossen. In dit artikel lees je 5 mogelijke oplossingen om je AirPods weer goed te laten werken.

Oplossing 1: maak de AirPods goed schoon

Waarom moet je je AirPods af en toe schoonmaken?-preview

Een mogelijke oorzaak van het kraken of haperen van je AirPods is dat ze vuil zijn. Stof, zweet, oorsmeer en andere viezigheid kunnen de microfoons en de speakers van je AirPods blokkeren, waardoor het geluid wordt verstoord. Het is daarom belangrijk om je AirPods regelmatig schoon te maken met een zachte, droge doek. Vergeet ook niet om de oplaadcase schoon te maken met een wattenstaafje of een tandenstoker.

Oplossing 2: zorg dat je telefoon beschikt over de recentste iOS-versie

Als je iPhone niet de recentste iOS-versie heeft, kan het gebeuren dat je AirPods niet helemaal goed verbinden en gaan haperen. Check daarom of je telefoon wel de laatste update heeft. Dit doe je door naar ‘Instellingen’ ->Algemeen’ -> ‘Software-update’te gaan op je iPhone en te kijken of er een update beschikbaar is.

Oplossing 3: controleer de bluetoothverbinding

Oplossing 3: controleer de bluetoothverbinding

Soms is een probleem met bluetooth de oorzaak van je haperende of krakende AirPods. Zorg in ieder geval altijd dat je telefoon in de buurt is van je oortjes, want als deze te ver uit elkaar liggen, verslechtert de bluetoothverbinding. Daarnaast kunnen andere apparaten in de buurt de bluetoothverbinding verstoren. Zet de bluetoothfunctie van apparaten die je niet gebruikt even uit en check of dat de verbinding van je AirPods ten goede komt.

Oplossing 4: update de firmware van je AirPods

Apple brengt regelmatig updates uit voor de firmware om eventuele bugs te verhelpen en nieuwe functies toe te voegen. Firmware is de software die in een apparaat zit om het goed te laten functioneren. De firmware van je AirPods updaten automatisch als ze in hun oplaadcase zitten en als ze via bluetooth verbonden zijn met je iPhone of iPad. Zorg dus dat je aan deze voorwaarden voldoet om er zeker van te zijn dat je AirPods automatisch de nieuwste firmware hebben.

Oplossing 5: reset je oortjes

Zo reset je AirPods in 6 stappen -preview

Als alle bovenstaande oplossingen niet werken, is het tijd voor een drastischere maatregel: het resetten van je AirPods. Door ze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen verbinden je Apple-oordopjes als het ware helemaal opnieuw met je telefoon en herstellen ook de eventuele instellingen die het kraken en haperen veroorzaakten.

Wat als het kraken of haperen van je AirPods niet is opgelost?

Kraken of haperen je AirPods? Probeer dan een van de 5 mogelijke oplossingen in dit artikel. Begin met het schoonmaken van je originele Apple-oordopjes en als dat niet lukt, controleer je de iOS-versie van de AirPods. Zo werk je alle mogelijke oplossingen in volgorde af. Haperen of kraken je AirPods nog steeds? Breng je AirPods dan langs bij de reparatieservice van MediaMarkt. Onze professionals doen er alles aan om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk soortgelijke artikelen