MM logo red

Mijn ene oortje is harder dan het andere, wat nu?

Femke27 NOVEMBER 2023
unknown description

Het is frustrerend als je merkt dat het volume in je ene oortje harder staat dan in het andere. Gelukkig is dit probleem vaak te verhelpen. Hopelijk herken je de oorzaak van het ongelijke volume tussen je oortjes op deze pagina en vind je direct de passende oplossing.

Maak de oortjes goed schoon

Waarom is het goed om af en toe je oordopjes schoon te maken? - preview

Vaak is vuil of stof in je oortjes de reden waarom het geluid uit je ene oortje luider klinkt dan uit het andere. Dit vermindert de geluidskwaliteit en beïnvloedt het volume. Daarom moet je je oordopjes regelmatig schoonmaken, het liefst 1 keer in de maand. Maak je oortjes schoon met een zacht borsteltje, wattenstaafjes en wat oplosbare alcohol. Ga voorzichtig te werk, zodat je de oortjes niet beschadigt. Zorg er wel voor dat je de oortjes goed droogt voordat je ze weer gebruikt.

Controleer de audio-instellingen op je smartphone of tablet

Soms staan de audio-instellingen op je smartphone of tablet niet goed ingesteld. Misschien heb je per ongeluk de balans tussen links en rechts verschoven, of heb je een equalizer-functie ingeschakeld die het geluid verandert. Om dit te controleren ga je naar de instellingen van je apparaat en zoek je naar de optie voor geluid of audio. Daar pas je de balans aan of zet je de equalizer uit. Probeer ook een andere muziek-app om te zien of het volume van je oortjes daar wel gelijk is.

Heb je bedrade oordopjes? Check dan of er geen beschadiging in de kabel zit

Heb je bedrade oordopjes? Check dan of er geen beschadiging in de kabel zit

Bij bedrade oordopjes kan een beschadiging in de kabel het volume beïnvloeden. Dit kan gebeuren door slijtage, knikken of breuken in de draad. Om dit te testen beweeg of buig je de kabel terwijl je naar geluid luistert. Als het volume verandert of wegvalt, dan is er iets mis met de kabel. In dat geval kun je proberen om de kabel te repareren met tape, al raden we eerder aan om een nieuwe oordopjes te kopen.

Koppel je draadloze oortjes los en verbind ze opnieuw met je apparaat

Koppel je draadloze oortjes los en verbind ze opnieuw met je apparaat

Bij draadloze oordopjes kan er een probleem zijn met de bluetoothverbinding tussen je oortjes en je telefoon of tablet. Dit kan leiden tot storingen, ruis of ongelijk volume in je oortjes. Om dit op te lossen koppel je je oortjes los van je apparaat en verbind je ze opnieuw. Dit doe je door naar de bluetooth-instellingen van je apparaat te gaan en je oortjes te selecteren. Daarna schakel je ze weer in en verbind je ze met je apparaat.

Zorg dat je oordopjes beschikken over de meest recente firmware-update

Sommige draadloze oortjes hebben een firmware-update nodig om optimaal te functioneren. Firmware is de software die in de oortjes zit en die zorgt voor de communicatie met je apparaat. Als de firmware verouderd is, kan dit problemen veroorzaken met het geluid of het volume in je oortjes. Controleer daarom regelmatig of er een firmware-update beschikbaar is voor je oortjes. Dit doe je meestal via een app die bij de oortjes hoort.

Zijn de problemen met ongelijk volume van je oortjes opgelost?

Zijn de problemen met ongelijk volume van je oortjes opgelost?

Hopelijk werkte minimaal een van deze oplossingen voor jou en doen je oortjes het weer als vanouds. Als dit niet zo is, zijn je oortjes waarschijnlijk kapot of is er een hardwareprobleem met je apparaat. Neem contact op met de klantenservice van de fabrikant van je oortjes of het reparatiecentrum van MediaMarkt.

Bekijk soortgelijke artikelen