Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

iPhone-opslag vol? 5 tips om ruimte vrij te maken

Roel28 OKTOBER 2022
unknown description

Je hebt uren gewacht tot de zon exact boven dat pittoreske zeilbootje in het meer staat, en precíes als je afdrukt zie je ‘Opslagruimte bijna vol’ in je scherm staan. Dat wordt het geheugen leegmaken of opslagruimte bijkopen, want een iPhone met een vol geheugen kan geen nieuwe foto’s meer opslaan. Wil jij de volgende keer lachend die perfecte zonsondergang schieten? Hier vind je tips voor het vrijmaken van opslagruimte in je iPhone.

Tip 1: iPhone-opslag kopen

clouddiensten

Apps, foto’s, films, muziek en ellenlange WhatsApp-conversaties. Als je niet af en toe bestanden verwijdert, zit je iPhone zo vol. Gelukkig kun je makkelijk geheugenruimte vrijmaken zonder belangrijke bestanden weg te gooien. Zo heeft Apple alvast iCloud op je telefoon gezet. Via deze cloudopslag kun jij altijd bij je bestanden zonder dat ze nog ruimte innemen op je telefoon. Je mag gratis 5 GB opslaan via iCloud. Is dit te weinig, dan koop je met een druk op de knop extra opslag bij. Er zijn nog veel meer veilige clouddiensten waar je jouw bestanden kunt bewaren, bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive.

Tip 2: iPhone leegmaken

iPhone leegmaken

Je iPhone opschonen is eigenlijk best een lekker klusje. Pak wat lekkers, plof op de bank met je telefoon en de grote schoonmaak kan beginnen. Kijk eerst eens naar je apps: zijn er apps die je niet gebruikt? Die kunnen weg, dat scheelt weer geheugen. Nu duik je in jouw foto- en videomappen. Er zitten vast een boel mislukte selfies, dubbele afbeeldingen en doorgestuurde foto’s van wazige vrienden tussen. Die kunnen in de prullenmand. Ben je klaar met de grote foto- en video-opruiming? Vergeet dan niet naar het album ‘Recent verwijderd’ te gaan. Hier staan al je gedeletete bestanden in. Pas als je dit album leegt, komt er extra geheugenruimte vrij. Tik op: Selecteer > Verwijder alles. Heb je hierna veel foto’s en video’s over en nog steeds te weinig opslagruimte? Verplaats deze bestanden dan naar de cloud of bewaar ze op een externe harde schijf of computer.

Tip 3: Cache legen

cache legen

Is jouw iPhone trager dan een slak op een zebrapad, dan is het tijd om je cache (archief) te legen. Jouw browser en apps slaan namelijk veel informatie op, zodat websites en apps sneller laden. Denk aan: filmpjes, hele websites, app-bestanden, cookies en wachtwoorden. Door regelmatig je cache te legen wordt niet alleen je iPhone sneller, je maakt ook kostbare opslagruimte vrij.

Om de cache van Safari op te schonen, tik je op: Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag > Safari > Websitedata > Verwijder alle websitedata. Om de cache van Chrome te legen open je eerst de Chrome-app. Vervolgens tik je rechts onderin op … > Geschiedenis > Browsegegevens wissen > zet vinkjes bij Cookies en sitegevens en Gecachte afbeeldingen en bestanden > tik op Browsegegevens wissen. Om de cache van apps te wissen tik je op: Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag. Scroll naar de app van jouw keuze en tik op Ruim op of Verwijder app. Als je de app daarna weer via de App Store downloadt, ben je van alle ongewenste bestanden af.

Tip 4: Geschiedenis wissen

geschiedenis wissen

Je iPhone onthoudt de hele dag handige dingen voor je. Bijvoorbeeld wie je gebeld hebt, welke locatie je hebt gezocht en welke websites je hebt bekeken. Om de zoekgeschiedenis van Safari te wissen, open je de Safari-app en tik je op het Boek-icoon > Klok-icoon > Wis. Kies de periode die je wilt wissen en je bent klaar. Wil je de zoekgeschiedenis van Chrome wissen? Open de Chrome-app en tik rechtsonder op de 3 puntjes > Geschiedenis > Browsegegevens wissen > Periode. Kies de periode die je wilt wissen, zet het vinkje bij Browsegeschiedenis en tik op Browsegegevens wissen. Ben je nog niet uitgewist, dan kun je ook nog je belgeschiedenis en de geschiedenis van Siri, WhatsApp en Kaarten deleten.

Tip 5: iPhone met meer opslagruimte kopen

Iphones

Lukt het niet om voldoende ruimte vrij te maken of ben je toe aan een nieuwe smartphone? Kies dan een iPhone met voldoende opslagruimte. Bestanden en apps worden steeds groter en nemen daardoor meer geheugen in dan vroeger. We helpen je om het juiste aantal GB’s te kiezen:

  • 16 GB, 32 GB en 64 GB: dit is weinig geheugen, alleen geschikt voor basic gebruik zoals social media, mailen en bellen
  • 128 GB: voldoende geheugen om apps, foto’s en video’s op te slaan
  • 256 GB: genoeg geheugen om ook nog series en muziek op te slaan
  • 512 GB: eindeloos veel foto’s, video’s en films opslaan
  • 1000 GB (1 TB): zoveel ruimte dat je jouw foto’s ook in RAW kunt opslaan

Meer handige tips voor je smartphone

smartphones

Wil jij weten wat het verschil is tussen een Android- of iOS-telefoon? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een nieuwe smartphone?

Bekijk soortgelijke artikelen