Mediamarkt Logo

8 veelvoorkomende oorzaken van een lekkende koelkast

unknown description

Verliest jouw koelkast veel water en ontstaat er vaak een plasje aan de onderkant? Lees hier de 8 meest voorkomende oorzaken van een lekkende koelkast en wat je kunt doen om de lekkage te repareren en dichten.

1) Controleer de wateraanvoerleiding

1) Controleer de wateraanvoerleiding

Steeds meer koelkasten beschikken over een dispenser voor ijsblokjes, koud water en crushed ice. Wanneer de wateraanvoer naar deze dispenser niet goed is aangesloten, kan er water lekken. Heb je een lekkende koelkast met waterdispenser? Controleer dan altijd of de slangen goed zijn aangesloten en of de leidingen zelf geen beschadigingen hebben.

2) Temperatuur van de koelkast aanpassen

Hoe lager de temperatuur van je koelkast, hoe meer condens er ontstaat. Soms is het plasje onder in je koelkast dus niets meer dan een verzameling condens. Dit voorkom je door de temperatuurstand van de koelkast iets te verhogen, zodat de condensvorming minder wordt.

3) Lekbak inspecteren

3) Lekbak inspecteren

Wanneer de lekbak of opvangbak van je koelkast schade heeft, kan er lekkage ontstaan. Controleer of dit bij jouw koelkast het geval is. De lekbak zit in de voor- of achterkant van je koelkast en is bij het ene model wel verwijderbaar en bij het andere niet. Wanneer je lekbak stuk is, moet je deze vervangen. Noteer het merk en typenummer van je koelkast, zodat je de juiste lekbak bestelt.

4) Controleer het ontdooi-afvoerkanaal

Veel plasjes water in je koelkast ontstaan doordat het ontdooi-afvoerkanaal verstopt zit. Vaak zitten deze kleine gaatjes in de onderkant van de achterwand van je koelkast. Als de afvoergaatjes verstopt zitten, loopt het water niet naar de lekbak, maar naar de onderkant van je koelkast, waar een plasje ontstaat. Maak de gaatjes goed schoon en prik ze voorzichtig door, bijvoorbeeld met een satéprikker.

5) IJsmachine controleren

5) IJsmachine controleren

Heb je een moderne koelkast met ijsblokjesmachine? Dan kan de lekkage ook bij dat onderdeel ontstaan. Controleer of de waterafvoerleiding naar de ijsmachine nog intact is, of er geen groot ijsblok in de machine opgehoopt zit en of je koelkast wel goed waterpas staat. Dit zijn de meest voorkomende redenen voor lekkende ijsmachines.

6) Controleer de waterdispenser

Je hebt de waterafvoer naar de waterdispenser al gecontroleerd bij punt 1, maar inspecteer ook de waterdispenser op je koelkast zelf. Controleer of de afdichting van het mondstuk wel goed vastzit. Er kan ook lucht in de filters van deze dispenser zitten, wat vaak bij Amerikaanse koelkasten voorkomt. Je kunt deze filters ontluchten door ze opnieuw te installeren. Lees de handleiding van jouw koelkast voor meer informatie over het ontluchten van de waterfilters.

7) Ventilatormotor van de verdamper schoonmaken

7) Ventilatormotor van de verdamper schoonmaken

Wanneer er vuil in de ventilatormotor van je koelkast zit, ventileert je koelkast niet goed meer en kan er sneller ijsvorming ontstaan. Dit ijs kan weer ontdooien, wat ophoopt tot plasjes water onder in je koelkast. Het is aan te raden om de ventilatormotor van je koelkast elke 2 maanden schoon te maken. Zo blijft je koelkast goed geventileerd.

8) Deurafdichtingen controleren

Wanneer de deur van je koelkast lang openstaat, ontstaat er meer verdamping. Zorg dus dat de deur van je koelkast altijd goed dicht zit. Controleer meteen ook de rubbers van de koelkastdeur. Als deze vuil of beschadigd zijn, kan de koelkastdeur niet goed sluiten en ontstaat er een plas water in je koelkast.

Is een lekkende koelkast gevaarlijk?

Is een lekkende koelkast gevaarlijk?

Als je koelkast water lekt, is dat vooral heel vervelend. Direct gevaar is er niet, al is het wel aan te raden om het lek zo snel mogelijk te dichten. Het is een ander verhaal als er niet alleen water, maar ook koelvloeistof lekt. Deze vloeistof is namelijk zeer giftig. Raadpleeg onmiddelijk een specialist die je kan helpen om de lekkende koelkast te repareren.

Bekijk soortgelijke artikelen