MM logo red

Je koelkast verhuizen in 6 stappen

Luuk3 OKTOBER 2023
unknown description

Een koelkast verhuizen of opnieuw installeren is best een klus, omdat het een groot apparaat is waarvan je niet wilt dat het stukgaat tijdens het verplaatsen. De volgende 6 stappen helpen je om je goed voor te bereiden op de verhuizing van je koelkast.

Stap 1) Zet je koelkast uit

Stap 1) Zet je koelkast uit

De eerste stap is het uitzetten van je koelkast. Dit is vooral belangrijk als je koelkast ook een vriesvak heeft, want dat heeft op deze manier de kans om te ontdooien. Dit kan best een paar uur duren, dus zet de koelkast niet op de dag van de verplaatsing uit. Doe dit het liefst een dag van tevoren en minstens enkele uren voor de verhuizing.

Stap 2) Zorg ervoor dat je koelkast leeg is

Je hebt de koelkast inmiddels uitgezet, dus heeft het geen zin om de producten erin te laten staan. Haal alles dus eruit en verplaats het naar een andere koelkast, een koelbox of naar een andere koele plaats.Sowieso is het handig om de dagen voor de verplaatsing zoveel mogelijk producten op te maken.

Stap 3) Maak je koelkast schoon

Koelkast schoonmaken met azijn. Kan dat?

Je koelkast is helemaal leeg, een geschikt moment om hem van boven tot onder goed schoon te maken. Laat de afvoerleiding van de koelkast leeglopen, reinig de binnen- en buitenkant en neem ook de afvoergaatjes achter in de koelkast goed mee. Na de verhuizing lijkt het zo net alsof je een volledig nieuwe koelkast hebt.

Stap 4) Haal de planken en lades uit je koelkast

Haal alle planken en lades uit de koelkast voordat je hem gaat verplaatsen. Zo voorkom je dat losliggende glazen platen tijdens de verhuizing verschuiven en dat de binnenzijde beschadigd raakt. Een andere optie is om die losse planken en lades vast te plakken met tape. Zet direct ook de deur vast met behulp van een spanband. Het is belangrijk dat de deur tijdens de verhuizing niet open kan zwaaien.

Stap 5) Draai de poten van je koelkasten omhoog

Stap 5) Draai de poten van je koelkasten omhoog

Aan de voorkant van de koelkast zitten verstelbare voetjes. Deze vallen niet direct op als de koelkast op zijn plek staat, maar ze zitten er wel degelijk. Zorg dat je deze poten omhoog draait, vlak voordat je de koelkast verplaatst. Als je dit niet doet, loop je het risico om strepen op je vloer achter te laten.

Stap 6) Zorg ervoor dat de koelkast tijdens het vervoer rechtop staat

Stap 6) Zorg ervoor dat de koelkast tijdens het vervoer rechtop staat

Probeer de koelkast tijdens het verhuizen zo veel mogelijk rechtop te houden. Verplaats hem in ieder geval niet horizontaal. De reden hiervoor is dat het koelmiddel kan gaan schuimen en in het koelsysteem kan binnendringen. Als je vervolgens de koelkast te snel aanzet, kan de compressor het koelmiddel niet meer goed rondpompen. Kortom: probeer de koelkast zo rechtop mogelijk te houden.

Na het verplaatsen, hoelang moet de koelkast uit blijven staan?

De koelkast tijdens het verhuizen volledig rechtop houden, is vaak niet realistisch. Afhankelijk van de afmetingen van je koelkast moet je hem toch even schuin houden, bijvoorbeeld om de koelkast in de schuur of door de achterdeur te krijgen. Om het koelmiddel en de olie terug te laten vloeien naar de juiste plaats, is het goed om de koelkast niet direct na de verhuizing aan te zetten. Wacht minimaal 4 uur, maar liever nog langer voordat je de koelkast weer aanzet na het verplaatsen.

Bekijk soortgelijke artikelen