Mag mijn koelkast in de schuur?

unknown description

Als je meer ruimte nodig hebt om je voedingswaren gekoeld te bewaren, is een koelkast in de schuur een goede oplossing. Let er wel op dat niet elke koelkast geschikt is om in de schuur te plaatsen. Dit heeft vooral te maken met de minimale en maximale omgevingstemperatuur van een koelkast.

Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur

Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur

Koelkasten vallen binnen een bepaalde klimaatklasse die bepaalt wat de minimale omgevingstemperatuur is waar een koelkast in kan staan. De minimumtemperatuur in deze verschillende klimaatklassen varieert tussen de 10 en 16 graden. Hang een thermometer in je schuur om de omgevingstemperatuur op een koude winterdag te controleren. Op basis van die informatie bepaal je welke klimaatklasse je koelkast voor in de schuur moet hebben. Als je schuur goed geïsoleerd is, blijft de omgevingstemperatuur altijd goed genoeg om er een koelkast te plaatsen.

Wat zijn de juiste klimaatklassen voor koelkasten in de schuur?

De klimaatklasse van een koelkast vind je op het typeplaatje. Deze geeft de minimale temperatuur van de omgeving aan waarop de koelkast blijft werken. De laagste minimale omgevingstemperatuur van een officiële klimaatklasse is 10 graden Celsius (SN), al zijn er ook koelkasten die het dankzij technieken als No-Frost of DuoCooling op een lagere temperatuur goed doen. Hier is (nog) geen officiële klimaatklasse voor.

EigendomMinimale omgevingstemperatuurMaximale omgevingstemperatuur
Klimaatklasse N

16 ˚C

32 ˚C

Klimaatklasse ST

16 ˚C

38 ˚C

Klimaatklasse T

16 ˚C

43 ˚C

Klimaatklasse SN

10 ˚C

32 ˚C

Wat gebeurt er met een koelkast in de schuur als het vriest?

Als het buiten vriest en de omgevingstemperatuur onder het vereiste minimum daalt, heeft de koelkast veel moeite om te koelen en slaat hij uiteindelijk af. Etenswaren zullen sneller bederven. Houd dus altijd de omgevingstemperatuur van je schuur in de gaten en probeer de ruimte te isoleren als je merkt dat het snel kouder dan 10 graden wordt.

Wat zijn de beste koelkasten voor in de schuur?

Wat zijn de beste koelkasten voor in de schuur?

De beste koelkasten om in de schuur te plaatsen zijn vaak vrijstaande koelkasten met een niet al te grote afmeting. Deze koelkasten passen namelijk in nagenoeg elke schuur en zijn eenvoudig te verplaatsen als de omgevingstemperatuur te laag wordt. Koelkasten die beschikken over NoFrost, DuoCooling (waarbij je het koel- en vriesgedeelte los van elkaar bedient) of koel-vriescombinaties met FrostProtect kunnen ook goed tegen lagere omgevingstemperaturen en zijn daardoor ook zeer geschikt om in je schuur te plaatsen.

Bekijk soortgelijke artikelen