Mediamarkt Logo

Op zoek naar een vrijstaande koelkast? Wij geven je advies

Luuk14 NOVEMBER 2023

Een koelkast kopen is zo makkelijk nog niet. Vanwege de vele soorten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom staat MediaMarkt voor je klaar met tips en advies voor het kopen van een koelkast.

Tafelmodel koelkast

Tafelmodel koelkast - Images

Een tafelmodel is ongeveer 85 centimeter hoog en 45 tot 60 centimeter breed. Met een gemiddelde inhoud van 100 tot 150 liter berg je genoeg eten op voor huishoudens van 1 of 2 personen. Er zijn tafelmodellen met en zonder vriesvak verkrijgbaar. De meeste tafelmodel-koelkasten kunnen zonder werkblad ondergebouwd worden, wat hem geschikt maakt voor kleinere keukens. Uiteraard kan elk tafelmodel als vrijstaande koelkast ingezet worden. Bijkomend voordeel bij vrijstaand gebruik; de bovenzijde kan als werkblad kan fungeren om bijvoorbeeld op te koken.

Plus- en minpunten tafelmodel koelkast

+ Compact
+ De meeste tafelmodellen zijn plaatsbaar als inbouw- of vrijstaande koelkast
- Relatief weinig inhoud

Barkoelkast

Barkoelkast - Images

Net zoals het tafelmodel is de barkoelkast een slimme oplossing voor kleine ruimtes, zoals een kantoor of studentenkamer. Hij wordt vaak gebruikt als minibar in hotelkamers en wordt ook wel minikoelkast of bijzetkoelkast genoemd. De grootte en inhoud kan behoorlijk verschillen, maar is meestal tussen de 40 en 50 liter. Dit komt neer op en paar flessen drank en kleine etenswaren zoals snacks. Minder inhoud dus, maar meer ruimte in de kamer. Sommige barkoelkasten zijn ook voorzien van een vriesvak

Plus- en minpunten barkoelkast

+ Zeer compact
+ Geschikt voor kantoor
- Weinig inhoud

Koelvriescombinatie

Koelvriescombinatie - Images

Een koelvriescombinatie is een koelkast die voorzien is van een koelgedeelte en een separaat vriesgedeelte. Het vriesgedeelte, bestaande uit vrieslades, bevindt zich onderin de koelkast omdat je deze het minst vaak gebruikt. Zowel het koel- als het vriesgedeelte heeft een eigen deur. Er zijn koelvriescombinaties die beschikken over 2 thermostaten. Je kunt dan de temperatuur van elk gedeelte apart van elkaar instellen.

Plus- en minpunten koelvriescombinatie

+ Vriesgedeelte met lades, makkelijk in te delen
+ Gedeeltes soms apart in te stellen
+ Duurder dan dubbeldeurs koelkast

Dubbeldeurs koelkast

Dubbeldeurs koelkast - Images

Een dubbeldeurs-koelkast heeft een apart vriesvak dat zich, in tegenstelling tot bij de koelvriescombinatie, boven het koelgedeelte bevindt. Dit vriesvak is doorgaans wat kleiner dan die van een koelvriescombinatie. Een dubbeldeurs-model is daarnaast wat eenvoudiger maar daardoor ook goedkoper. De aanschaf ervan gaat vaak samen met die van een magnetron of oven die bovenop de koelkast geplaatst kan worden.

Plus- en minpunten dubbeldeurs koelkast

+ Geschikt voor bij plaatsing magnetron/oven
+ Goedkoper dan koel/vriescombinatie
- Eenvoudiger dan koel/vriescombinatie

Hoge koeler

Hoge koeler - Images

Een hoge koeler is dé oplossing voor mensen die veel koelruimte willen. In een hoge koeler kun je veel etenswaren bewaren, omdat je extra ruimte hebt die anders door een vriesgedeelte zou zijn ingenomen. Het is overigens vaak mogelijk om een vrieskast te vinden met een passend design voor bij de hoge koeler.

Plus- en minpunten hoge koeler

+ Grote koelinhoud
+ Bijpassende vrieskast is vaak mogelijk
+ Veel ruimte voor het opbergen van aangebroken pakken zuivel en flessen drinken
- Aanschaf van een separate vriezer neemt meer ruimte in beslag dan wanneer er voor een koelvriescombinatie gekozen wordt

Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten - Images

De alsmaar groeiende populariteit van Amerikaanse koelkasten is geheel te begrijpen. Het apparaat biedt veel comfort door zijn grote inhoud en de mogelijkheid om op elk moment van de dag koud water en ijsblokjes tot je beschikking te hebben. Veel Amerikaanse koelkasten, ook wel side by side-koelkasten genoemd, beschikken namelijk over een water- en ijsdispenser. Het reservoir van een Amerikaanse koelkast wordt meestal aangesloten op de waterleiding. In sommige gevallen beschikt de koelkast over een reservoir die handmatig met water gevuld moet worden. Ook typerend voor een side by side is dat het koel- en vriesgedeelte naast elkaar geplaatst is.

Plus- en minpunten Amerikaanse koelkast

+ Vaak met water- en ijsdispenser
+ Koel- en vriesgedeelte zijn NoFrost
+ Grote inhoud
- Past niet in ieder huis door afmetingWijnkoelkast

Wijnkoelkasten - Images

Echte wijnkenners bewaren hun wijn op exact de juiste temperatuur. Wijnliefhebbers genieten nu ook thuis van wijnen die goed op smaak zijn dankzij de juiste bewaartechnieken. De wijnkoelkast, die geschikt is voor zowel rode als witte wijn, reguleert dit nauwkeurig. Meestal kun je de temperatuur instellen van 4 tot 18 graden. Sommige modellen hebben zelfs een apart instelbare temperatuurfunctie. Een andere optie naast een wijnkoelkast, is een wijnbewaarkast. Deze bootst een wijnkelder na, zodat alle wijn op 1 gegeven temperatuur bewaard wordt.

Plus- en minpunten wijnkoelkast

+ Drink wijn op de optimale temperatuur
+ Voor rode en witte wijn
- Enkel voor wijnEnergielabel

Energielabel - Images

Een koelkast verbruikt dag en nacht stroom. Daarom informeren we je graag wat het energielabel zegt. In Nederland hebben koelkasten een energielabel tussen de A+ en A+++. Wijnkoelkasten vormen hierop een uitzondering en hebben vaak lagere labels zoals B, C en D.

Het energielabel van koelkasten en vriezers geeft aan hoeveel kWh het apparaat per jaar verbruikt. Het “melkpak”-symbool geeft aan wat de inhoud van de koelkast is in liters. Het aantal sterren geeft aan waartoe de vriezer in staat is. 4 sterren betekent dat de vriezer vloeibaar water tot een ijsklont kan bevriezen. Het geluidsniveau wordt aangeduid in decibel.

Geluidsniveau

Geluidsniveau - Images

Wanneer de koelkast in een leefruimte staat, of een vriezer naast een slaapkamer staat, is het geluidsniveau van groot belang. Zoals eerder vermeld wordt het geluidsniveau vermeld in dB. Elke 3 dB verschil is ongeveer een halvering of verdubbeling van het geluid. Koelkasten met invertermotor zijn stiller dan conventionele koelkasten. In tegenstelling tot een traditionele invertercompressor, werkt een invertermotor onophoudelijk om de temperatuur in de koelkast koud te houden. De voordelen hiervan zijn: een lager energieverbruik en een constant zacht geluid in plaats van een geluid dat soms plotseling begint en eindigt.

Installatieservice

Voor een snelle bezorging en installatie van je koelkast ben je bij Media Markt aan het goede adres. Afhankelijk van jouw wensen, kun je kiezen uit 2 pakketten. Standaardbezorging, deze service is gratis. Of ‘bezorgen extra’, deze service kost een kleine bijdrage en bevat een complete installatie van de koelkasten, koelvriescombinaties, of vriezers.

Bepaal zelf welk installatiepakket nodig is voor jouw situatie. Heb je nog een oude koelkast staan? Dan nemen wij die gratis mee als je dat wilt. Het resultaat? Meteen genieten van je aankoop zonder rommel! Let op: de optie ‘bezorgen extra’ is niet verkrijgbaar voor Amerikaanse koelkasten.

Naar onze installatieservices en de voorwaarden

Koelkast-accessoires

Tegenwoordig kan een koelkast met de leukste én handigste accessoires helemaal worden aangepast op jouw gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast-thermometer, voor wie geen display met temperatuurweergave op de koelkast heeft. Is NoFrost niet aanwezig op jouw apparaat? Dan is de ontdooispray meer dan welkom. Een ontdooispray wordt gebruikt om een koelkast te ontdooien door de rijpvorming sneller te laten verdwijnen. Als je dan toch bezig bent met het reinigen van je koelkast, kun je ook een koelkast geurvreter gebruiken om vervelende geurtjes te neutraliseren. Dit kan tevens met een koelkast-reinigingsspray, waarmee je hem grondig schoonmaakt. Met deze koelkastaccessoires verandert jouw koelkast in een veelzijdig en makkelijk te onderhouden apparaat.

Naar alle koelkast-accessoires