Mediamarkt Logo

Wat zijn de afmetingen van een koelkast?

Luuk2 MEI 2023

Amerikaanse koelkasten, koel-vriescombinaties, inbouwkoelkasten en tafelmodellen, koelkasten zijn er in allerlei soorten en afmetingen. Amerikaanse koelkasten zijn vanwege de dubbele deuren erg breed, hierdoor zijn ze een indrukwekkende verschijning in je keuken. Een tafelmodel-koelkast is juist klein en past daardoor makkelijk in een kleinere keuken, studentenkamer of camper. Welke grootte je ook kiest, meet de ruimte die je hebt goed op, zodat je het juiste formaat koopt.

Grootte van een koelkast

Grootte van een koelkast

De meeste koelkasten hebben een standaardhoogte tussen de 140 en 200 centimeter. Je kunt kiezen uit een hoogte van 140, 160, 180 of 200 centimeter. De gemiddelde breedte is 50 tot 90 centimeter. Een koelkast is meestal tussen de 50 en 80 centimeter diep. MediaMarkt heeft ijskasten van allerlei merken en in veel verschillende afmetingen. Elke koelkast heeft zijn eigen pluspunten en eigenschappen, er is altijd een grootte te vinden die bij jou past.

Afmetingen Amerikaanse koelkast

Afmetingen Amerikaanse koelkast

Met een gemiddelde breedte van 70 tot 100 centimeter is de Amerikaanse koelkast breder dan de meeste koelkasten. Dit heeft deze Amerikaan te danken aan de kenmerkende dubbele deuren. Bij dit model zitten het koelgedeelte en vriesgedeelte namelijk niet boven elkaar, maar naast elkaar. Daarnaast zijn Amerikaanse koelkasten vaak wat hoger (tussen 150 en 180 centimeter) en dieper (tussen 64 en 78 centimeter) dan gemiddeld. Dit type koelkast is een aanrader als je een groot gezin hebt of als je heel veel boodschappen wilt koelen. Daarbij is het een echte eyecatcher in je keuken. Tip: meet goed na of je ruimte hebt voor deze grote jongen en, ook niet onbelangrijk, of hij naar binnen past.

Wat is de grootte van een tafelmodel-koelkast?

Wat is de grootte van een tafelmodel-koelkast?

Een tafelmodel-koelkast is veel kleiner waardoor hij goed in een een- of tweepersoonshuishouden past. Een tafelmodel-koelkast is standaard 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. Qua breedte kun je kiezen tussen een formaat van 50 en 60 centimeter breed. De bovenkant van dit lage model kun je gebruiken als tafelblad of om andere keukenapparaten op te zetten, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of waterkoker. Dankzij het bescheiden formaat passen deze kleine koelkasten makkelijk in kleine ruimtes zoals een zolderkamer, boot of caravan.

Afmetingen inbouwkoelkast

Hoe groot jouw inbouwkoelkast kan zijn, wordt bepaald door de nis in je keuken. Dit type koelkast is zeer geliefd en staat in veel huishoudens. Een inbouwkoelkast heeft vaste hoogtes, die variëren van 82, 88, 102, 122, 140 tot 178 centimeter. De breedte is bijna altijd 60 centimeter. Let bij het kopen niet alleen op de grootte van de koelkast zelf, maar ook op de hoogte van het deurpaneel. De inbouwkoelkast komt hier namelijk achter te staan. Omdat dit type wordt ingebouwd, moet je heel precies de maten opnemen. Meet de afmetingen voor de zekerheid twee keer, als extra controle.

Afmetingen inbouwkoelkast

Tip: wil je meer gemak bij het plaatsen van jouw inbouwkoelkast? Gebruik dan onze inbouwservice. Wij bouwen het nieuwe apparaat voor je in, je behoudt alle garantie én wij nemen je oude koelkast gelijk mee.

Hoeveel liter inhoud heeft een gemiddelde koelkast?

Hoeveel liter inhoud heeft een gemiddelde koelkast?

De gemiddelde koelkast heeft een inhoud van 150 tot 250 liter. Wil je zeker weten dat de ijskast voldoende ruimte heeft voor jouw huishouden? Houd per persoon een inhoud van 50 liter aan. Een één- of tweepersoonshuishouden heeft voldoende aan een inhoud van 150 liter of minder. Een gezin met twee kinderen kan uit de voeten met een koelkast van 150 tot 200 liter. Meer dan twee kinderen? Kies voor een inhoud van 250 liter of meer. Een Amerikaanse koelkast heeft de grootste inhoud van alle typen koelkasten, namelijk 250 tot 600 liter.

Welke koelkast past bij jou?

Welke koelkast past bij jou?

Je weet nu de standaardafmetingen per type koelkast. Welke past nou het best bij jou? De samenstelling van je huishouden en de ruimte in huis bepalen welk model en formaat het beste past. Heb je een klein huishouden, kies dan een compact tafelmodel of een mini-koelkast. Een gemiddeld huishouden kiest een koel-vriescombinatie of een inbouwkoelkast. Heb je veel ruimte en wil je heel veel eten en drinken koelen? Die imposante Amerikaanse koelkast met dubbele deuren is voor jou gemaakt.

Tip: als je weet welk type en welke grootte je koopt, let dan ook op het energielabel. Een koelkast staat dag en nacht aan. Een energiezuinig apparaat verlaagt de energierekening.

unknown description
Bekijk soortgelijke artikelen