Hoe koud moet je koelkast zijn?

unknown description

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel koelkasten te warm zijn ingesteld. Leer hoe je de geschikte temperatuur voor je koelkast instelt en zorg zo voor een goede bewaring van je voedingswaren.

Wat is de beste temperatuur voor je koelkast?

Wat is de beste temperatuur voor je koelkast?

Staat je koelkast, zoals in veel huishoudens, op 7 graden Celsius of nog hoger? Dan is het slim om hem wat kouder te zetten. 4 graden Celsius is namelijk de beste temperatuur voor je koelkast. Zo bewaar je vlees veilig en blijven zuivel en groenten langer houdbaar. Het maakt niet uit waar je koelkast staat. In de schuur, kelder of keuken: probeer hem op 4 graden te houden. Zo voorkom je dat eten bederft en verloren gaat. Als je de koelkast nog kouder zet, kan het zijn dat eten achterin bevriest. Sommige groenten en fruit kunnen niet goed tegen zo’n lage temperatuur. Vis blijft daarentegen wel langer goed bij een koudere temperatuur van 1 graad Celsius. Daarvoor hoef je je koelkast niet per se lager te zetten. Bewaar vis bijvoorbeeld op de onderste, koudste plank. Eventueel met wat ijsblokjes. Goed om te weten: als je de temperatuur van je koelkast te laag instelt, moet de koelkast harder werken om de koude temperatuur te handhaven. Dat betekent dat je koelkast meer energie verbruikt.

Hoe stel je de temperatuur van je koelkast in?

Hoe stel je de temperatuur van je koelkast in?

Het instellen van de temperatuur van je koelkast is vrij eenvoudig. Aan de binnenkant van de koelkast vind je meestal een draaiknop of een digitaal bedieningspaneel. Draai aan de knop of gebruik de instellingen op het bedieningspaneel om de gewenste temperatuur te selecteren. Wil je zeker weten of de temperatuur klopt? Laat de koelkast dan een paar uur op de gewenste temperatuur komen en meet daarna de temperatuur met een losse koelkastthermometer. Die geeft je een beter beeld van de werkelijke temperatuur. Leg of hang de thermometer midden in de koelkast. Controleer na een dag de temperatuur en pas indien nodig de instellingen aan.

Verschillende temperatuurzones. Wat moet waar?

Je koelkast heeft naast de ingestelde temperatuur verschillende temperatuurzones. Dat betekent bijvoorbeeld dat de onderste plank een andere temperatuur heeft dan de bovenste. We leggen uit waar je welk product het best bewaart om zo lang mogelijk van je eten te genieten.

  • Bovenste plank Hier kun je broodbeleg en andere verpakte voedingsmiddelen bewaren. Dit is het warmste gedeelte van de koelkast.
  • Middelste plank Bewaar zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas en eieren op deze plank. Ook restjes bewaar je hier het beste. Hier is het iets koeler dan de bovenste plank.
  • Onderste plank Plaats rauw vlees, gevogelte en vis op deze plank. Dit helpt om het risico van kruisbesmetting met andere voedingsmiddelen te minimaliseren.
  • Groentelade Bewaar kruiden, groenten en fruit in aparte laden zodat ze niet in contact komen met de wand of bodem. Ook restjes bewaar je hier het beste.
  • Deur De deur is de warmste plek in de koelkast dus bewaar hier voornamelijk producten met een lange houdbaarheidsdatum, zoals boter, sauzen, dressings en dranken.

Bekijk soortgelijke artikelen
Koelkasten vergelijken: welke moet jij kopen?
Koelkasten

Koelkasten vergelijken: welke moet jij kopen?

Op zoek naar een nieuwe koelkast en kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van het juiste exemplaar? Wij vergelijken de meest populaire soorten koelkasten en merken met elkaar, zodat we de keuze voor jou iets eenvoudiger maken.

Lees meer over Koelkasten vergelijken: welke moet jij kopen?