MM logo red

Waarom maakt mijn koelkast geluid?

Luuk4 OKTOBER 2023
unknown description

Koelkasten moeten soms hard werken om je producten te koelen en hier horen geluiden bij. Het is dus normaal dat je koelkast geluid maakt, al moet dit niet doorslaan naar lawaai. Welke geluiden zijn normaal voor een koelkast en hoe verminder je de koelkastgeluiden?

Welke soorten geluiden kan een koelkast maken en waar komt het vandaan?

Welke soorten geluiden kan een koelkast maken en waar komt het vandaan?

Als het klinkt alsof er een vlieg rond je koelkast zoemt, hoor je waarschijnlijk de ventilator. Hoor je af en toe een korte klik? Dat is het geluid van de compressor of thermostaat die aan- of uitgaat. Diezelfde compressor maakt tijdens het draaien een brommend geluid, vergelijkbaar met het geluid van een spinnende kat. Wanneer er koelmiddel door de leidingen spuit, hoor je een sissend geluid dat lijkt op het openen van een fles frisdrank met koolzuur. Als je kort gekraak hoort vanuit de achterwand van je koelkast, hoor je waarschijnlijk de leidingen die afkoelen.

Overzicht: wat is de oorzaak van het geluid uit je koelkast?

EigendomVergelijkbaar metOorzaak
Zoemend geluid

Een vlieg

Ventilator van de koelkast draait

Klikkend geluid

Omschakelen lichtknopje

Thermostaat slaat aan of gaat uit

Sissend geluid

Openen fles met prik

Koelmiddel wordt door de leidingen gespoten

Brommend geluid

Spinnende kat

Compressor draait

Krakend geluid

Brekende crackers

Afkoelen van leidingen in de achterwand

Verminder koelkastgeluiden met deze tips

Dat je koelkast geluiden maakt, is dus onoverkomelijk. Maar dit moet niet doorslaan naar lawaai. Met deze tips verminder je de geluiden van je koelkast:

  • Maak je koelkast regelmatig schoon. Wanneer er veel vuil op de compressor of condensor zit, kan de koelkast de warmte niet kwijt. Niet alleen gaat hij hierdoor meer geluid maken, er bestaat ook een kans dat je koelkast water verliest.
  • Zorg dat je koelkast waterpas staat. Als dit niet zo is, kan de koelkast gaan trillen of ratelen.
  • Houd genoeg ruimte vrij achter en naast de koelkast. Om de warmte goed kwijt te kunnen, heeft een koelkast ongeveer 5 centimeter om zich heen nodig. Als je hiervoor zorgt, maakt de koelkast minder herrie.
  • Vul je koelkast alleen met afgekoeld eten. Hoe warmer de producten in een koelkast, hoe harder het apparaat moet werken om het te koelen. Laat restjes van het avondeten dus eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
  • Verwijder producten die tegen de leidingen aan de achterkant van de koelkast staan.

Bekijk soortgelijke artikelen