MM logo red

Hoe was je je kleding?

Thijs1 FEBRUARI 2024
unknown description

Om je kleding schoon en fris te houden, moet je het regelmatig wassen. En je wil natuurlijk voorkomen dat je de kledingstukken 2 maten kleiner of in een volledig andere kleur uit de was haalt. Daarom leren we je in dit artikel hoe je het best je kleding wast.

Op hoeveel graden moet je kleding wassen?

Op hoeveel graden moet je kleding wassen?

De temperatuur waarop je kleding wast is afhankelijk van het soort kleding. Over het algemeen kun je de volgende richtlijn aanhouden:

  • Bovenkleding, ondergoed en sokken die niet echt vies zijn was je op 30 graden Celsius.
  • Stinkende bovenkleding, bovenkleding met vlekken en vies ondergoed en vieze sokken was je op 40 graden.

Het is eigenlijk nooit nodig om kleding voor volwassenen op 60 graden te wassen. Wanneer je op 60 graden wast, dan dood je ook de bacteriën op je wasgoed. Deze temperatuur wordt dus vooral gebruik voor het wassen van beddengoed, handdoeken en theedoeken.

Op hoeveel graden moet je babykleding wassen?

Op hoeveel graden moet je babykleding wassen?

Voor babykleding geldt dat je die zo heet mogelijk moet wassen. Vanaf 60 graden krijg je een hygiënisch schoon resultaat, maar let natuurlijk altijd op de labeltjes in de kleding. Als daar duidelijk een bepaalde maximumtemperatuur staat aangegeven, kun je je beter daaraan houden. Denk bij het wassen van babykleding ook aan het gebruik van een pH-neutraal wasmiddel en vergeet niet om na het wassen de kleertjes nog een keer goed heet te strijken. Is er een kleine op komst en ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? We hebben verschillende wasmachines in de aanbieding. Zo blijven de kosten nog enigszins binnen de perken.

Welke wasprogramma’s hebben wasmachines?

Welke wasprogramma’s hebben wasmachines?

Iedere wasmachine heeft standaardprogramma’s, maar ook een aantal programma’s die uniek zijn voor de machine. Onder de standaardprogramma’s vallen onder andere een katoen- en wolprogramma, waarbinnen je vervolgens weer verschillende temperaturen kunt kiezen. Hoewel het merendeel van deze programma’s voor zichzelf spreken (‘fijnwas’, ‘synthetisch’), hebben bepaalde modellen wasmachines een aantal extra programma’s die zich richten op bijvoorbeeld duurzaam wassen of het reinigen van een specifiek materiaal. Voordat je een nieuwe wasmachine aanschaft is het verstandig om onderzoek te doen naar wat de verschillende programma’s betekenen en welke hiervan relevant zijn voor jouw wasbehoeften.

Hoe vaak en hoe was je je kleding?

Nu je weet hoeje je kleding weer schoon krijgt, is de volgende vraag hoe vaak je kledingstukken moet wassen. Ook dit verschilt:

  • Ondergoed, sokken, t-shirts en sportkleding moeten na elke draagbeurt worden gewassen. De enige uitzondering hierop zijn beha’s, deze kunnen 2 tot 3 draagbeurten mee voordat ze in de was moeten.
  • Wol heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft om die reden niet na iedere draagbeurt direct de wasmachine in. Er zijn zelfs mensen die hun wollen kledingstukken maar een aantal keer per seizoen wassen. Probeer je wollen trui eens in de 5 draagbeurten te wassen.
  • Jurken, overhemden en andere kledingstukken die je vaak over iets draagt kunnen gemiddeld 2 draagbeurten mee voordat ze weer een wasbeurt kunnen gebruiken.
  • Spijkerbroeken hoeven helemaal niet vaak gewassen te worden: we raden aan om je favoriete jeans slechts eens in de 10 draagbeurten in de wasmachine te gooien. Keer ze eerst binnenstebuiten.

Bekijk soortgelijke artikelen