Mediamarkt Logo

Een slim huis in 5 eenvoudige stappen

Bij MediaMarkt hebben we een breed aanbod aan smarthome-producten en daarom helpen we jou met ons 5-stappenplan graag om jouw smart home zo goed en makkelijk mogelijk op te starten. Deze 5 stappen geven jou inzicht in wat jij nodig hebt om te beginnen met jouw smart home en hoe je die naar wens uitbreidt

Stap 1: een stabiele internetverbinding

Smarthome 5 stappenplan - Stabiele internetverbinding

Bijna alle smarthome-producten werken op basis van wifi. Jouw draadloze thuisnetwerk moet dus goed en stabiel zijn om alle slimme apparaten te beheren vanuit jouw domoticasysteem. Sommige slimme producten zijn ook rechtstreeks aan te sluiten door middel van een netwerkkabel. Hierbij is het van belang dat jouw internetkabel lang genoeg is.

De snelheid van de wifi in huis kun je testen via een zogenaamde speedtest. Zo’n test doe je via jouw eigen provider (bijvoorbeeld Ziggo of KPN). Voor een gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 en 100 Mbit/s normaal.

Gebruik wifi-versterkers als het internet bepaalde kamers in huis niet goed bereikt. Door middel van de speedtest kom je er ook achter in welke kamer thuis de internetverbinding wel of juist niet sterk is. Plaats in de buurt van waar je geen wifi hebt een versterker, zodat jij zonder problemen jouw slimme producten gebruikt.

Stap 2: kies jouw platform

Smarthome 5 stappenplan - Kies je platform

Het smarthome-platform of de hub die je kiest, ga je gebruiken om al jouw slimme producten te beheren via één enkele app. Met deze app stel je jouw producten in en automatiseer je ze. Veel merken gebruiken een eigen smarthome-hub waarmee al hun apparaten werken.

Er bestaan veel verschillende platformen, waaronder van Apple, Google, Samsung en Amazon. Sommige slimme producten werken niet op platformen van andere merken. Dit maakt het belangrijk om van tevoren goed na te denken over welk platform je wilt gebruiken en welke apparaten je hierop wilt aansluiten. Het domoticasysteem dat je gebruikt kan namelijk voor enorm veel slimme producten gebruikt worden. Bovengenoemde merken werken met honderden, misschien wel duizenden producten die je kunt toevoegen aan jouw smarthome-platform. Zo bestuur je ze allemaal vanuit één app, in plaats van meerdere apps te moeten gebruiken.

Stap 3: kies jouw slimme apparaten

Smarthome 5 stappenplan - Kies jouw slimme apparaten

Bedenk welke slimme producten je graag wil gebruiken. Er zijn diverse manieren om jouw smarthome-apparaten te gebruiken; sommige zijn bijvoorbeeld ook te bedienen via spraakbesturing. Hieronder lichten we verschillende categorieën slimme apparaten toe.

Geld en energie besparen
Er komen steeds meer energiebesparende slimme producten op de markt die te koppelen zijn aan jouw smarthome-platform. Zo bestaan er slimme radiatoren, slimme thermostaten en slimme stekkers die je op afstand uitzet om zo energie te besparen.

Veiligheid en beveiliging
Jouw smart home beter beveiligen kan door middel van slimme producten. Er zijn bijvoorbeeld binnen- en buitencamera’s die je verbindt met jouw smartphone, zodat jij vanuit jouw werk je huis in de gaten houdt. Ook zijn er slimme deurbellen en slimme rookmelders om jouw huis mee te beveiligen.

Entertainment
Slimme apparaten zoals televisies en speakers zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit jouw huis. Door middel van jouw smarthome-platform zet je bijvoorbeeld jouw tv of speaker automatisch aan wanneer je thuiskomt, en zet je ze van een afstand eenvoudig weer uit.

Huishouden
Slimme producten voor jouw huishouden zijn er in alle soorten en maten: van slimme stofzuigers en slimme wasmachines en koelkasten tot slim keukengerei en zelfs slimme bloempotten. Dyson, Bosch en Google zijn bijvoorbeeld merken die veel slimme huishoudproducten aanbieden.

Stap 4: slimme verlichting toevoegen

Smarthome 5 stappenplan - Slimme verlichting toevoegen

De verlichting in jouw huis valt bijvoorbeeld in meerdere categorieën, maar kan ook een onderdeel van jouw smart home worden. Via jouw gekozen smarthome-app voeg je ook slimme lampen toe, zodat je ook de verlichting in jouw huis automatiseert. Zo link je in jouw domoticasysteem de verlichting bijvoorbeeld aan een specifiek tijdstip, met vooraf ingestelde kleuren om de juiste sfeer te creëren. Ook bestaan er slimme apparaten met bewegingssensoren: wanneer dan de deur van jouw huis opengaat, gaat het licht in de gang automatisch aan. Hierdoor hoef je niet meer in het donker naar de lichtknop te zoeken.

Stap 5: jouw smart home uitbreiden

Smarthome 5 stappenplan - Smart home uitbreiden

Je voegt al jouw gekochte slimme apparaten toe aan jouw domoticasysteem, waarna je er altijd nog meer kunt toevoegen. De keuze aan smarthome-producten is groot, en het toevoegen van nieuwe apparaten is eenvoudig. Dit doe je steeds weer in de app van jouw gekozen domoticasysteem, vanuit waar je ook al jouw nieuwe, slimme apparaten instelt en bedient.

  • Smart home - Banner - Samen op weg naar een smart home
Bekijk soortgelijke artiekelen