Mediamarkt Logo

Op zoek naar een ultrawide-monitor? Vind hier alle informatie!

Ultrawide-monitoren zijn bijzonder. Niet alleen vanwege hun unieke uiterlijk, maar ook omdat ze voor bijna elk type gebruiker enorme voordelen opleveren: van iemand die zijn belastingen netjes wil bijhouden tot de gamer die helemaal wil opgaan in zijn spel. Op deze pagina zetten we alle mogelijkheden van ultrawide-monitoren op een rij, zodat je meteen weet of een ultrawide-beeldscherm bij jou past.

1. Beeldverhouding

1. Beeldverhouding

Een ultrawide-monitor heeft een beeldverhouding van 21:9 in plaats van 16:9, waar standaard monitoren over beschikken. Hierbij is 21 het aantal eenheden in de breedte en 9 het aantal eenheden in de hoogte. Laat je niet misleiden door het feit dat ze allebei ‘widescreen’ worden genoemd en beide breedbeeldformaten zijn. Er zijn namelijk grote verschillen tussen ultrawide-monitoren en standaard beeldschermen.

Simpel gezegd zorgt de beeldverhouding van 21:9 ervoor dat er in de breedte veel meer op je scherm past. Hierdoor biedt een ultrawide-monitor uitkomst voor allerlei doeleinden, of dit nu in het kantoor is of thuis op je bureau.

Het is dus geen kwestie van beeld oprekken: er is door een hogere pixeldichtheid daadwerkelijk meer plek. Je hebt ongeveer een derde meer schermruimte. Ultrawide monitoren hebben een hoge resolutie van 2560x1080p of 3440x1440p, wat afhangt van de schermgrootte. Dit levert ultrawide beeldschermen nóg een groot voordeel op: haarscherp beeld.

2. Multitasken

2. Multitasken

Meer ruimte betekent dat er meerdere vensters naast elkaar kunnen staan, wat multitasken makkelijk maakt. Openstaande vensters hoeven bijvoorbeeld niet langer geschaald te worden. Bovendien is het niet langer nodig om twee beeldschermen naast elkaar te hebben staan om het beeld door te laten lopen. Dit scheelt je heel wat ruimte op je bureau én je hebt in het midden geen last van een storende dubbele schermrand.

Het extra overzicht dat je met een ultrawide-monitor krijgt, is erg handig voor het bijhouden van je administratie. Je kan dan bijvoorbeeld de monitor in 2 of 4 schermen opdelen om in één klap alle informatie te bekijken. Deze functie gaat door het leven onder verschillende namen, waaronder ‘MultiTask’, ‘Screen splitting’, en ‘Picture-in-picture’.

3. Foto- en videobewerking

3. Foto- en videobewerking

Ultrawide maakt grafisch vormgeving en foto- en videobewerking een heel stuk makkelijker. De eerste reden ligt voor de hand: met de hoge resolutie zien alle foto’s of designs er haarscherp uit. Maar ook de extra ruimte is erg handig. Je hoeft namelijk minder in te zoomen op je creaties. Bovendien kun je snel bij allerlei menu’s om foto’s en video’s te bewerken, want deze menu’s kun je allemaal naast elkaar zetten.

Daarnaast maakt ultrawide het mogelijk om meerdere programma’s naast elkaar te plaatsen. Als vormgever weet je misschien hoe vervelend het is om bijvoorbeeld objecten van Adobe Photoshop naar Illustrator te slepen. Nou, met ultrawide is dat zo gepiept!

4. Gaming

4. Gaming

Gamen op een ultrawide-monitor is een unieke ervaring. Dankzij het extra brede beeldscherm ga je niet alleen helemaal op in je game; je kan ook nog eens meer zien. Ideaal bij shooters, waar je tegenstanders te grazen kan nemen doordat je ze eerder in je ooghoeken ziet verschijnen. Maar ook bij het spelen van strategy games, waar overzicht enorm belangrijk is, haal je veel voordeel uit je ultrawide-beeldscherm.

Niet alleen omdat je niet meer hoeft uit te zoomen: omdat ultrawide-monitoren meestal een IPS-paneel hebben, geniet je van heldere kleuren en een brede kijkhoek. Bedenk wel dat een IPS-paneel een lagere responstijd heeft, wat bij shooters nog weleens vervelend kan zijn. Lees op onze Gaming-monitor-adviespagina meer over het belang van de responstijd en verschillende paneeltechnologieën. Controleer daarnaast ook altijd of een game het ultrawide-beeldformaat ondersteunt, want dit is niet altijd het geval.

5. Films kijken

5. Films kijken

Ultrawide-monitoren maken niet alleen gaming, maar ook het kijken van films ongekend meeslepend. Als je nu over een standaard monitor beschikt, zul je waarschijnlijk bij elke film zwarte balken krijgen. Met ultrawide is dit niet het geval. Je speelt films in hun volle glorie af, beeldvullend en zonder balken. Dit komt doordat de meeste moderne films in een formaat worden geschoten die in de buurt komen van de ultrawide-beeldverhouding.