Mediamarkt Logo

Op zoek naar een 4K-monitor? Tips & advies

Een 4K-monitor heeft een resolutie die vier keer zo hoog is als die van een Full HD scherm. Een behoorlijk verschil dus, maar waar kun je die extra beeldscherpte voor gebruiken? Wanneer is een 4K-monitor voor jou geschikt? En waar moet je verder nog rekening mee houden? Alle informatie over 4K-monitoren vind je hier.

1. 4K-resolutie

1. 4K-resolutie

Het beeld van een 4K-monitor (ofwel Ultra HD-monitor) is 4 keer zo scherp als dat van een Full HD display. Het beeld van een Full HD-monitor is met zijn 1920x1080p resolutie al behoorlijk scherp, maar 4K heeft 3840x2160p. Dit betekent simpel gezegd dat er bij een 4K-monitor 4 pixels zitten waar er bij een Full HD maar 1 zit.

Een boel getallen, maar hoe komt het nu precies dat je door middel van meer pixels een scherper beeld krijgt? De betere beelddetails zijn te danken aan het betere kleurenverloop. Als je vier keer zoveel pixels hebt, kun je gebruik maken van meer ‘tussenkleuren’ om (bijvoorbeeld) van zwart naar wit te gaan.

Misschien heb je trouwens in onze winkels weleens gekeken naar het verschil tussen 4K en Full HD televisies. Bij monitoren is dit verschil veel groter. Hoewel je bij televisies het verschil tussen Full HD en Ultra HD door de kijkafstand soms moeilijk kan zien, zit je veel dichter op een computermonitor. Hierdoor valt het ontbreken van rafels in het beeld meteen op!

2. 4K-monitor toepassingen

Wat kun je nu precies met die extra beeldscherpte? Waar je je computer ook voor gebruikt: 4K biedt veel voordelen. We noemen er een paar.

Haarscherp filmkijken

Haarscherp filmkijken

Misschien wel het meest voor de hand liggend voordeel van Ultra HD is dat je al je films en series in optimale beeldkwaliteit kan bekijken. YouTube en Netflix ondersteunen 4K-kwaliteit en natuurlijk kun je ook een 4K-Blu-rayspeler koppelen aan je pc, dus het media-aanbod is ongekend.

Nauwkeurige foto- en videobewerking

Nauwkeurige foto- en videobewerking

Heb je 4K-kwaliteit video’s en foto’s gemaakt? Dan heb je ook een 4K-monitor nodig om ze tot op het kleinste beelddetail te bewerken. Het precieze kleurenverloop van Ultra HD is eigenlijk de nieuwe standaard geworden.

Gedetailleerde grafische vormgeving

Gedetailleerde grafische vormgeving

Ook voor grafische vormgeving is 4K superhandig. Zeker als je gedetailleerde 3D-modellen maakt, wil je deze in 4K-kwaliteit kunnen zien en produceren. Voor grafische vormgevers raden wij aan te kijken naar het hogere segment, omdat de betere 4K-beeldschermen (met IPS paneel) kleuren nog nauwkeuriger weergeven.

Krijg meer bureaubladruimte

Krijg meer bureaubladruimte

De hogere resolutie levert veel meer ruimte op je bureaublad op. Ideaal voor kantoor dus, of als je juist thuis meer plek nodig hebt voor je programma’s. Zo kan je op één beeldscherm je mail, een Excel of Word bestand en YouTube aan hebben staan. Dankzij het hoge aantal pixels passen er meer icoontjes of tabbladen naast elkaar en worden ook vensters en tekst scherper weergegeven.

Verlies jezelf in je games

Verlies jezelf in je games

Dankzij de haarscherpe beeldkwaliteit is een 4K-beeldscherm de ultieme game monitor. Het beeld vraagt wel een krachtige processor, minstens een Intel Core i5 of i7 van de 7e generatie Intel Core, en minimaal een krachtige videokaart zoals de NVIDIA GeForce GTX 1070. Ga voor een game monitor met een inch-formaat van 27-inch of groter.

3. Geschikte 4K-content

3. Geschikte 4K-content

Veel mensen vragen zich af of er wel genoeg 4K-content is om nu al voor een 4K-monitor te kiezen. Een goede vraag, want lange tijd was dit niet het geval. Maar tegenwoordig is er niet alleen een heleboel 4K-content op komst: er is ook al veel content gewoon beschikbaar.

Zo zijn de nieuwste games vaak voorzien van 4K-support. Daarnaast bieden YouTube en Netflix media in Ultra HD, waardoor je ook je favoriete films en series in 4K-kwaliteit kan beleven. Bovendien ondersteunt steeds meer software 4K. Voorheen kwam het veel voor dat software niet kon omgaan met de hoge resolutie, waardoor je onleesbaar kleine menu’s en tekst kreeg. Niet handig, maar gelukkig is dit steeds minder vaak het geval. Check natuurlijk wel altijd eerst of jouw software Ultra HD ondersteunt.

Bekijk soortgelijke artikelen