Mediamarkt Logo

Wasdrogers vergelijken: wat zijn de verschillen?

Verschillende typen wasdrogers vergelijken helpt je om er de beste uit te pikken. Je hebt de keuze uit een warmtepompdroger, condensdroger of afvoerdroger. Wil jij weten welke droger het meest energiezuinig is? In dit artikel zie je een overzicht van het huidige assortiment. Hierin vergelijken we alle wasdrogers met elkaar op basis van energieverbruik, vulgewicht en prijs. Zo staat er binnenkort een wasdroger met de juiste eigenschappen te draaien in jouw washok.

EigendomWarmtepompdrogerCondensdrogerAfvoerdroger
Energieverbruik

Laag

Hoog

Zeer hoog

Droogtemperatuur

Laag, dus beter voor je wasgoed

Hoog, dus groter risico op krimp of extra slijtage

Hoog, dus groter risico op krimp of extra slijtage

Droogsnelheid

Gemiddeld 2u45m

Gemiddeld 2u15m

Gemiddeld 2u15m

Waterafvoer

Afvoerslang naar waterafvoer (binnen) of condensbak

Afvoerslang naar waterafvoer (binnen) of condensbak

Afvoerslang naar buiten

Warmtepompdroger: de energiezuinige keuze

Warmtepompdroger - Images

Dit model wasdroger is veruit het populairst. Een warmtepompdroger heeft een net wat hogere aanschafprijs, al is dat verschil bijna verwaarloosbaar. Ook verbruikt een dergelijke droger ten opzichte van andere wasdrogers een stuk minder energie. Een warmtepompdroger werkt op dezelfde manier als een condensdroger. Bij een warmtepompdroger wordt in plaats van een verwarmingselement gebruikgemaakt van een energiezuinige warmtepomp. Vergelijk je het energieverbruik van de warmtepompdroger met dat van een condensdroger dan kom je 60 procent zuiniger uit. Dat werkt als volgt: een warmtepompdroger werkt op basis van een pomp en koelmiddel. Hierdoor ontstaat warme lucht die weer wordt hergebruikt. Een warmtepompdroger droogt je kleren op een lage temperatuur. Hierdoor is deze droger geschikt voor alle stoffen, inclusief fijne stoffen als zijde en wol. Ook blijft je kleding langer mooi dan bij het drogen in andere wasdrogers. Voor een warmtepompdroger heb je geen afvoerslang naar buiten nodig, de afvoerslang kan rechtstreeks binnen op een afvoer aangesloten worden.

+ Energieverbruik ligt veel lager in vergelijking met andere wasdrogers

+ Kleding blijft langer mooi door de lage droogtemperatuur

+ Ook geschikt voor gevoelige soorten stoffen

+ Geen afvoerslang nodig naar buiten

- Droogtijd kan langer zijn (afhankelijk van de machine)

Condensdrogers: snelle droogtijd

Condensdroger - Images

Een condensdroger vangt, net als een warmtepompdroger, het vocht uit jouw wasgoed op in een condensbak. Hierdoor heb je geen extra afvoerslang nodig en plaats je de condensdroger en warmtepompdroger overal in huis. Wel moet je de condensbak legen. Het energieverbruik van een condensdroger ligt stukken hoger in vergelijking met een warmtepompdroger. De aanschafprijs is daarentegen iets lager en de droogtijd over het algemeen sneller. Dit komt omdat de condensdroger werkt op basis van elektrische verwarmingselementen die hete lucht rondblazen.

+ Iets lagere aanschafprijs in vergelijking met een warmtepompdroger
+ Geen afvoerslang nodig naar buiten
+ Snelle droogtijd
- Hoger energieverbruik in vergelijking met andere wasdrogers

Afvoerdrogers: in het stopcontact en draaien maar

Afvoerdrogers - Images

Deze droger blaast de vochtige lucht en kledingpluizen via een afvoerslang naar buiten. Hiervoor heb je een gat in de muur naar buiten nodig voor de afvoerslang. De afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur waardoor je wasgoed snel droog is. Om dit voor elkaar te krijgen slurpt de afvoerdroger flink wat energie. Dit soort wasdrogers is verouderd waardoor het aanbod klein is. Op zoek naar een energiezuinige wasdroger waarmee je een aantal jaren vooruit kunt? Kies dan voor een warmtepompdroger of condensdroger.

+ Snelle droogtijd
- Gat door de muur naar buiten nodig
- Hoog energieverbruik
- Geen onderhoudsondersteuning meer

Selfcleaning condensor

Selfcleaning condensor

               Een selfcleaning condensor is een handige technologie die steeds vaker te vinden is in moderne wasdrogers. Het is een technologie die ervoor zorgt dat de condensor van de wasdroger zichzelf automatisch schoonmaakt, waardoor het onderhoudsgemak van de wasdroger aanzienlijk toeneemt. Dit betekent dat je als gebruiker geen tijd en energie hoeft te besteden aan het handmatig schoonmaken van de condensor, wat zorgt voor meer gemak en comfort.

Naast het onderhoudsgemak heeft de selfcleaning condensor nog meer voordelen. Zo kan het energieverbruik van de wasdroger verminderd worden doordat de condensor altijd schoon is en de warmte optimaal kan worden overgedragen. Dit zorgt voor een efficiëntere werking van de wasdroger en dus een lager energieverbruik. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook zorgen voor een lagere energierekening.

Een ander voordeel van de selfcleaning condensor is het kleinere risico op oververhitting. Doordat de condensor altijd schoon is, kan er geen stof en vuil ophopen waardoor de warmteoverdracht kan verminderen. Hierdoor wordt voorkomen dat de wasdroger oververhit raakt, wat kan leiden tot storingen en zelfs brandgevaar.

Kortom, de selfcleaning condensor is een handige technologie die het onderhoudsgemak van de wasdroger vergroot, het energieverbruik kan verminderen en het risico op oververhitting kan verkleinen. Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger, dan kan het zeker de moeite waard zijn om te kijken naar modellen met een selfcleaning condensor.

Energielabels: kies de zuinigste wasdroger

Energielabels - Images

Wasdrogers vergelijken doe je door naar het energielabel te kijken. Dit verplichte energielabel op een wasdroger laat zien hoe zuinig de machine omgaat met energie. A+++ wasdrogers zijn het zuinigst. Wasdrogers zijn tegenwoordig ingedeeld van A+++ naar B. Kijk behalve naar de energieklasse (de letter) ook naar het energieverbruik per jaar. Daarmee vergelijk je verschillende wasdrogers goed met elkaar. Als je het energieverbruik van verschillende wasdrogers vergelijkt is de warmtepompdroger veruit het zuinigst. Zo bespaar je al snel honderden euro’s.

Energieverbruik wasdroger vergelijken

Een energiezuinige wasdroger is goed voor de portemonnee én het milieu. Vooral wanneer je de wasdroger vaak gebruikt, levert een energiezuinige machine winst op. In de vergelijkingstabel hieronder vergelijken we het energieverbruik van verschillende wasdrogers met elkaar.

Vulgewicht wasdroger vergelijken en berekenen

Vulgewicht wasdroger vergelijken en berekenen

Het vulgewicht staat voor hoeveel kilogram aan wasgoed per keer in de wasdroger past. Een trommelinhoud van 8 kg of meer is standaard. Hierbij geldt: hoe groter de trommelinhoud, hoe ruimer je was in de trommel ligt. Extra ruimte in de trommel heeft veel voordelen. Zo is je was sneller droog, is het minder gekreukt en verbruikt je wasdroger tegelijkertijd minder energie. Door elektronische vochtmeting maakt een volle of halflege trommel niet veel meer uit. Een minder volle wastrommel is sneller klaar. Voor kleine huishoudens is het daarom ook voordeliger om een wasdroger met grote wastrommel te gebruiken.

Nieuwe functies op wasdrogers

Nieuwe functies op wasdrogers

Elektrische apparaten worden steeds slimmer en beter. Wasdrogers zijn daar geen uitzondering op. Handige nieuwe snufjes maken het doen van de was makkelijker. Vergelijk je wasdroger eens op basis van deze nieuwe functies.
Vochtigheidssensoren controleren hoe nat het wasgoed is en passen automatisch het droogprogramma hierop aan. Dat bespaart energie. Een zelfreinigende condensor spoelt zichzelf waardoor jij het niet hoeft te doen. Nog belangrijker: bij een schone condensor ontstaat er geen energieverlies. Zo blijft het energieverbruik van het apparaat zo laag mogelijk. Staat jouw wasdroger dicht bij je slaapkamer? Een wasdroger met koolborstelloze motor is zuiniger, duurzamer en vooral stiller. Smart wasdrogers koppel je via een app aan je tablet of smartphone zodat je jouw wasdroger eenvoudig op afstand bedient.

Droogprogramma’s kiezen

Droogprogramma’s kiezen

Afhankelijk van je wasgoed kies je het droogprogramma. Voor het drogen van beddengoed, handdoeken en jeans kies je voor het extra droge katoenprogramma. Kastdroog betekent letterlijk dusdanig droog dat je het gelijk in de kast kunt leggen. Dit programma gebruik je het best voor katoenen kleding en broeken. Wil je de was nog strijken? Gebruik dan het strijkdroog-programma.
Synthetische kleding droog je op het kreukherstellend-programma of stoomprogramma (SteamCare). Voor delicate stoffen als wol kies je voor het wol-programma. Heb je haast? Gebruik dan het programma voor sneldrogen. Je kleding is dan binnen 40 minuten droog. We adviseren je om de droger dan niet al te vol te doen. Let wel op: het energieverbruik is hoger bij sneldrogen.

Handige accessoires voor je wasdroger

Alle wasdroger-accessoires bekijken

Met wasdroger-accessoires haal je nog meer uit je wasdroger. Door drogerballen toe te voegen aan je wasgoed komt je was er sneller en droger uit. Last van het geluid van je droger? Kleine, rubberen schokdempers vangen de vibratie op. Daarnaast zorgen ze voor meer grip waardoor jouw machine netjes op zijn plek blijft staan.Je bespaart ruimte door de droger en wasmachine op elkaar te stapelen. Dit doe je met een tussenkader of tussenframe. Een geurflacon geeft daarnaast een heerlijke geur aan je was tijdens het drogen. Nieuwe afvoerslang, adapter of slangklem nodig? We hebben alle materialen in huis om jouw wasdroger weer aan de praat te krijgen.

Bekijk soortgelijke artikelen