Mediamarkt Logo

Krultang kiezen: wat is de beste krultang voor mij?

unknown description

In gedachten zie je jezelf voor dat speciale feestje al over het strand flaneren met glanzend verende krullen. Nu alleen nog even een krultang kopen om je steile manen voor een keer te transformeren in een prachtige krullenbos. Hoe kies je een krultang uit al die verschillende merken en types? Waar moet je precies op letten? Wij helpen je om de perfecte krultang voor jouw haar te kiezen.

Kijk naar je haartype

Kijk naar je haartype

De dikte van je haar speelt een grote rol bij het uitzoeken van een krultang. Heb je kroezend, stug, dik haar of juist ultrafijne lokken? Hoe dikker je haar, hoe meer warmte het kan verdragen. Fijn haar heeft relatief weinig warmte nodig om te krullen en beschadigt snel bij een te hoge temperatuur. Kijk dus goed of de temperatuur van de krultang past bij jouw haartype. Heb je dun, fijn haar? Dan kan je haar zo’n 180 graden verdragen. Normaal haar krult goed bij 200 graden. Dik haar heeft wat meer warmte nodig om te krullen en krult over het algemeen goed bij 220 graden. Op de meeste krultangen kun je deze temperatuur zelf instellen.

Let op: het is oppassen geblazen met geverfd haar, houd hier 180 graden aan om beschadiging van je haar te voorkomen. Is je haar al beschadigd? Dan kun je beter geen krultang gebruiken.

Kijk naar de lengte van je haar

Je hebt echt geen haar tot op je middel nodig om mooie krullen te maken. Ook een kort koppie is goed te krullen. Je hebt dan wel een krultang met een wat dunnere buis nodig. Hoe dunner de staaf, hoe meer hij geschikt is voor kort haar. Neem voor kort haar dus een krultang met een kleine diameter, bijvoorbeeld 19 mm. Voor halflang haar kan de buis iets dikker zijn en voor lang haar krijg je met een dikke buis van 32 of 38 mm mooie grove krullen.

Beach waves of toch spiraalkrullen: bepaal welk type krul je wilt

Beach waves of toch spiraalkrullen: bepaal welk type krul je wilt

Ga je voor kleine compacte krullen, een grove slag, het wafeleffect of beachy waves? De dikte en vorm van de buis van de krultang bepalen het type krul. Een standaard krultang heeft meestal een doorsnede van 19 tot 25 mm. Wil je een grovere krul? Neem dan een krultang die dikker is. Voor een kleinere krul neem je een krultang die dunner is. Spiraalkrullen - kleine krul aan de punten, grotere krul richting de aanzet - maak je met een krultang die dik is bij het handvat en spitser wordt richting de punt.

Bedenk hoe vaak je de krultang gaat gebruiken

Hoe beter en sterker het materiaal van de krultang, hoe veiliger het is om hem vaker te gebruiken. Als je je haar meerdere keren per week krult, is het verstandig om een 100% keramische of een titanium krultang te kiezen. Keramiek en titanium zorgen voor een egale warmteverspreiding. De negatief geladen ionen van deze tangen maken je haar ook nog eens anti-frizz. Titanium is wat steviger dan keramiek, deze tangen zijn iets duurder en zijn ook geschikt voor dik en grover haar.

Let op: een keramische krultang is wat anders dan een krultang met keramische coating. Kies een tang met keramische coating als je hem eenmaal per week of minder gebruikt. Vervang de krultang zodra de keramische coating begint te slijten, anders verbrand je je haar. De Babyliss 25 mm C451E bijvoorbeeld is een krultang met keramische coating.

Automatisch in de krul

Ben je niet zo handig met de krultang? Dan is een automatische krultang iets voor jou. Een automatische krultang draait vanzelf. Het enige wat je hoeft te doen is je haar goed doorborstelen, het in lagen verdelen en het pluk voor pluk laten ‘opzuigen’ door de krultang. Even een paar tellen wachten en je hebt een perfecte krul. Met de Philips StyleCare Prestige automatische krultang bijvoorbeeld, maak je zo’n bos droomkrullen in een handomdraai. De Dyson Airwrap krult je haar met een speciale ‘aanzuigtechniek’ op een veilige manier. Door een krachtige luchtstroom en gecontroleerde warmte wikkelt je haar zich automatisch om de tang en krul je jouw haar zonder extreme hitte. Met de meegeleverde opzetstukken creëer je de mooiste krullen, golven of glad haar. Een alternatief is de Shark FlexStyle: een multistyling tool waarmee jij je haar zo in model hebt.