Mediamarkt Logo

Op zoek naar een tv-beugel? Wij geven je advies.

Femke10 NOVEMBER 2022

Een muurbeugel is een mooie en handige manier om je tv op te hangen. Met een tv-ophangbeugel laat je je tv extra stijlvol uitkomen in de kamer. Bovendien bespaar je er ruimte mee. Ook voor het tv-kijken zelf biedt een muurbeugel extra comfort. Welke tv-beugel voor jou het meest geschikt is, hangt onder meer af van de grootte van je tv en de manier waarop je televisiekijkt. MediaMarkt helpt je bij het kiezen van de juiste tv-beugel.

Waarom een tv-beugel?

Waarom een tv-beugel?

Pluspunten van een tv-beugel

Waarom zou je ervoor kiezen je tv op te hangen met een muurbeugel? In de eerste plaats omdat het mooi is. Televisies worden steeds platter en zien er steeds stijlvoller uit. Met een tv-beugel maak je van je platte televisie als het ware een kunstwerk. Een ander voordeel van een tv-beugel is dat je er ruimte mee bespaart. Dat geldt nog extra voor muurbeugels met een kabelgeleidingssysteem, waarmee je alle kabels mooi wegwerkt. Ook de flexibiliteit is een pluspunt van tv-beugels. Met een tv-beugel kun je zelf precies de hoogte van het scherm bepalen; je bent niet gebonden aan de hoogte van een tv-meubel. Ook de kijkhoek kun je met een tv-beugel zelf bepalen. Tot slot is een muurbeugel een veilige oplossing voor je tv. Het toestel staat niet meer op of in een kast, en kan dus niet omvallen.

  • Zelf de hoogte en kijkhoek van je tv bepalen
  • Geeft je woonkamer een stijlvoller uiterlijk
  • Bespaart ruimte
  • Veilige oplossing
  • Tv hangt strak tegen de muur

Een groot minpunt van een tv-beugel, is dat je gaten in de muur moet boren. Mocht je je televisie ooit ergens anders willen ophangen, zul je dit weer moeten herstellen.

Typen tv-beugels

Welke tv-beugel kun je het beste kopen? Dat hangt van een paar zaken af. Bijvoorbeeld of je vaak met veel mensen tegelijk tv-kijkt, of je televisie in de woonkamer of in de slaapkamer hangt en hoeveel ruimte je wilt besparen.

Draidbare

Draaibare tv-beugels

Bij een draaibare tv-beugel kun je het tv-scherm naar links of naar rechts draaien. Dat is handig als meerdere mensen tegelijk tv-kijken. Je kunt de tv dan zo draaien dat iedereen goed beeld heeft. Kijk je in je eentje, dan draai je de televisie zo dat jij kunt gaan zitten waar je wilt.

Kantelbare tv-beugels

Kantelbare beugels

Bij kantelbare tv-beugels kun je het scherm naar voren kantelen. Dat is vooral handig in de slaapkamer, zo kun je gemakkelijker vanuit je bed televisiekijken. Veel muurbeugels kun je trouwens zowel kantelen als draaien.

Vaste tv-beugels

Vaste tv-beugels

Wil je je tv zo stijlvol mogelijk in de kamer ophangen, dan is een vaste tv-beugel de beste optie. Met dit type muurbeugel komt de tv strak tegen de muur aan te hangen. Dit is de tv-beugel die de minste ruimte in beslag neemt. Let erop dat het aansluiten en losmaken van kabels bij vaste muurbeugels wat lastiger kan zijn.

Waar moet ik de tv-beugel hangen?

 Waar moet ik de tv-beugel hangen?

Waar aan de muur komt je tv het beste uit? Het is belangrijk om goed de hoogte te bepalen waarop je je televisie bevestigt. Je wilt natuurlijk graag vanaf je bank comfortabel televisie kunnen kijken. Als je zit, moet je recht naar het midden van de televisie kijken. Hoe hoog de tv komt te hangen, hangt dus af van jouw lengte, de hoogte van de bank of stoel, en waar je zit. Als je wilt, kun je de tv natuurlijk ook hoger ophangen. Zorg er dan voor dat je de hoek kunt aanpassen, zodat je altijd in een rechte lijn naar je scherm kijkt. Dat doe je door te kiezen voor een flexibele beugel.

VESA-standaard

Voordat je een tv-beugel gaat kopen, is het handig om iets te weten over VESA-maten. Iedere platte tv heeft een VESA-maat. Deze moet overeenkomen met de VESA-maat van de tv-beugel. De VESA-maat geeft aan waar de bevestigingspunten van de televisie zitten. Hoe groter je tv is, hoe verder de bevestigingspunten uit elkaar zitten en hoe groter dus de VESA-maat is.

Adviespagina tv-beugels - VESA-standaard

Hoe weet ik de VESA-maat van mijn tv?

De VESA-maat van tv's staat bijna altijd vermeld in de handleiding. Je kunt er ook achter komen door de afstand tussen de schroefgaten achterop de televisie op te meten. Je meet altijd eerst de horizontale afstand, daarna de verticale afstand.

Voorbeelden van VESA-maten

Bij de specificaties van de tv-beugels vind je de minimale en de maximale beeldschermdiagonaal waarvoor de beugel geschikt is. Daarnaast vind je de minimale en maximale VESA-maten, bijvoorbeeld 100 x 100 mm t/m 400 x 400 mm.

Dit zijn een paar voorbeelden van VESA-maten:

  • VESA 75: (afstand tussen de schroefgaten van 75 x 75 mm)
  • VESA 200: (200 x 200 mm)
  • VESA 200x100 (200 x 100 mm)
  • VESA 400x800 (400 x 800 mm)
  • VESA 600 (600 x 600 mm)
Houd rekening met de aansluitingen

Bij het kiezen van een tv-beugel is het handig om rekening te houden met de aansluitingen achterop de televisie. Zitten de aansluitingen buiten de bevestigingspunten, dan kun je iedere passende beugel kopen. Als de aansluitingen binnen de bevestigingspunten van je televisie zitten, is niet iedere tv-beugel geschikt. Je kunt dan het best kiezen voor een tv-beugel met een open constructie. Zo blijven alle aansluitingen goed bereikbaar.

Specificaties van tv-beugels

Als je een tv-beugel gaat kopen, is het belangrijk dat deze geschikt is voor jouw type tv én dat je muur er geschikt voor is. Wil je al je kabels netjes wegwerken, dan is een muurbeugel met kabelgeleiding een goede aankoop.

Adviespagina tv-beugels - Specificaties

De afmetingen van je tv

Koop een tv-beugel die geschikt is voor de maat van jouw tv. Iedere muurbeugel heeft een minimum- en maximum-beeldschermformaat. Bij ons kun je terecht voor televisies van 32 inch, 49 inch, 55 inch en 75 inch.

Het gewicht van je tv

Bekijk ook hoeveel gewicht de muurbeugel kan dragen en hoeveel jouw televisie weegt. Bij de meeste tv-beugels hoef je je daar overigens geen zorgen over te maken; ze kunnen heel wat kilo's aan.

De VESA-maat

Let op of de muurbeugel geschikt is voor de VESA-maat van jouw televisie.
Kabelgeleiding

Wil je je tv-beugel ook gebruiken om je kabels netjes weg te werken? Sommige tv-beugels hebben kabelgeleiding. Je kunt je kabels ook buiten de muurbeugel netjes weg werken met een kabelgoot.

Bevestiging van de muurbeugel

Adviespagina tv-beugels - Bevestiging

Zorg dat je de muurbeugel bevestigt aan een muur waarin je kunt boren. Let op of er geen leidingen in de muur lopen. Dat kun je controleren met speciale testers die je in de bouwmarkt kunt kopen.

Alles wat je nodig hebt om de tv-beugel te bevestigen, wordt meegeleverd. Wandpluggen en schroeven hoef je dus niet apart te kopen. Wil je je televisie aan een gipswand monteren, dan heb je wel speciale pluggen nodig. Deze zijn bij iedere bouwmarkt te koop.

Gebruik eventueel een waterpas om te zorgen dat je de beugel recht op de muur monteert. Sommige tv-beugels worden met een kleine waterpas geleverd. Er zijn tv-beugels die je nog recht kunt hangen nadat je ze hebt bevestigd. Het helpt in ieder geval om met een potlood de gaten op de muur af te tekenen.

Heb je een nieuwe tv gekocht en wil je die liever niet zelf ophangen? Met de MediaMarkt Power Service kunnen we je helpen met het installeren én het ophangen van je tv.