Mediamarkt Logo

Wat is hifi en hoe kies je de beste hifi-installatie?

unknown description

Hifi staat voor ‘high fidelity’, wat hoge getrouwheid of natuurgetrouw betekent. De exacte definitie voor hifi verschilt soms. Het staat in elk geval voor pure muziekbeleving, zonder haperingen of vervormingen. Muziek luisteren in de kwaliteit die dicht in de buurt komt van toen de muziek werd opgenomen. Lees meer over wat hifi precies inhoudt en krijg advies over hoe je een hifi-installatie in huis haalt.

Een wereld van opties: kies de ideale muziekinstallatie

Een wereld van opties: kies de ideale muziekinstallatie

Een hifisysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is meestal de versterker, maar ook speakers, platenspeler, kabels of cd-speler zijn mogelijk onderdeel van je hifi-installatie. Je kunt je dan ook voorstellen dat je een hoop keuzes moet maken voordat je een complete hifi-installatie in huis hebt. Wanneer je eenmaal alles naar wens hebt ingericht, dan geniet je wel op een van de fijnst mogelijke manieren van je favoriete muziek. Wij helpen je op weg met hifiadvies voor de apparaten die mogelijk onderdeel worden van je hifi-installatie.

De cruciale rol van de versterker

Elk onderdeel van je hifisysteem is belangrijk, maar de versterker speelt een cruciale rol. Het geluid loopt namelijk altijd via de bron (zoals een platenspeler of cd-speler) naar de versterker, die het vervolgens met zo min mogelijk kwaliteitsverlies doorzet naar de speakers. Wat voor jou een goede versterker is, hangt onder meer af van het vermogen en de apparaten die je aansluit op het hifisysteem. Het vermogen van een versterker wordt uitgedrukt in watt. Hoe groter de kamer, hoe meer watt nodig is om het geluid goed hoorbaar en zuiver te houden. Bedenk van tevoren goed welke apparaten je wilt aansluiten. Voor platenspelers heb je bijvoorbeeld vaak een speciale phono-ingang nodig, die niet standaard op elke versterker zit.

Hoe kies je geschikte speakers voor je hifisysteem?

Hoe kies je geschikte speakers voor je hifisysteem?

Goede speakers kunnen ook niet ontbreken in een hifisysteem. Maar hoe weet je welke speakers het beste bij je passen? Ten eerste kies je tussen bekabelde speakers, wifispeakers of bluetoothspeakers. Het geluid uit bekabelde speakers is meestal het zuiverst, al moet je er wel op letten dat deze speakers het vermogen van je versterker aankunnen. Wifispeakers zorgen voor het beste draadloze geluid, als je wifinetwerk maar sterk en zuiver genoeg is. Daarnaast kun je met wifispeakers een multiroomsysteem maken, waardoor je muziek afspeelt via meerdere speakers door het hele huis. Bluetoothspeakers zijn eenvoudig te installeren, maar leveren niet de topkwaliteit geluid van bekabelde speakers. Houd ook rekening met de plek in huis waar je de speaker wilt neerzetten. Dit heeft te maken met het benodigde vermogen van een speaker. Een grote woonkamer vraagt om speakers met meer vermogen dan een kleine werkkamer of slaapkamer.

Voeg je een platenspeler toe aan je hifisysteem?

Voeg je een platenspeler toe aan je hifisysteem?

Platenspelers lijken misschien ouderwets, maar worden weer steeds vaker gebruikt. Heb jij nog een stapel vinylplaten liggen die je weer wilt luisteren? Zorg dan voor een geschikte platenspeler in je hifisysteem. Een geschikte platenspeler heeft een goede arm. Die staat direct met de plaat in contact. De arm moet stabiel boven de plaat rusten, zonder deze te beschadigen. Daarom raden we een arm gemaakt van koolstofvezel aan. Die is niet te zwaar, maar ligt wel stabiel.

Wil je een cd-speler gebruiken?

Wil je een cd-speler gebruiken?

Net als de platenspeler wint ook de ‘ouderwetse’ cd-speler aan populariteit. Veel muziekliefhebbers gebruiken een cd-speler dan ook als belangrijkste bron van hun hifisysteem. Het belangrijkste waar je op moet letten als je een cd-speler koopt, is Digital naar Audio Converter (DAC). Deze techniek zorgt ervoor dat het geluid van digitale cd’s wordt omgezet in een analoog signaal, wat nodig is om muziek uit de speakers te krijgen. Hoe beter en nieuwer de DAC-technologie van een cd-speler, hoe zuiverder en mooier het geluid klinkt.

Stereoset als goede basis voor je hifisysteem

Wat is de beste stereoset?-preview

Als je net begint met het samenstellen van je hifisysteem of als je thuis niet overdreven veel ruimte hebt om meerdere apparaten of speakers neer te zetten, dan is een stereoset een goede oplossing. Een goede stereoset bestaat uit speakers en een basisstation met daarin een ingebouwde versterker, al kun je ook zelf stereoversterkers aanschaffen. Kortom: met een stereoset haal je direct de meeste onderdelen van een hifisysteem in huis. Daarmee komt zo’n set het dichtst in de buurt van een all-in-onepakket. Vaak kun je meerdere apparaten aansluiten op een stereoset, zodat je in je eigen tempo je hifisysteem uitbreidt met bijvoorbeeld speakers.

Waarom een subwoofer ook goed past in een hifisysteem

Wat is een subwoofer en hoe kies je er een?-preview

Subwoofers worden veel gebruikt door filmliefhebbers. Met een subwoofer klinken donderende watervallen of spectaculaire explosies namelijk intenser. Subwoofers zijn speakers die geluid tot 50 hertz kunnen produceren en daarmee vooral lage tonen je kamer in brengen. Dit is voor filmfanaten prettig, maar ook voor muziekliefhebbers is een subwoofer van toegevoegde waarde. Nummers met diepe bastonen klinken namelijk nog fraaier uit deze speakers. Dat maakt subwoofers ook zeer geschikt als onderdeel van je hifisysteem.

Zorg voor juiste en kwalitatief goede kabels

Kabels zijn misschien niet het meest spectaculaire onderdeel van een hifisysteem, maar zijn voor de geluidsoverdracht en geluidskwaliteit wel heel belangrijk. Onderzoek dus goed welke kabel er nodig is voor elk apparaat binnen je hifisysteem en durf te investeren in de beste kabels. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van korte kabels. Hoe langer een analoge kabel, hoe groter de kans op verlies van geluidskwaliteit.

Bekijk soortgelijke artikelen