Mediamarkt Logo

Wat is een subwoofer en hoe kies je er een?

unknown description

Een subwoofer is een speaker die lage tonen produceert. Houd je van muziek met een flinke bas? Dan is een subwoofer iets voor jou. Daarnaast is een subwoofer voor filmliefhebbers interessant. Zo beleef je het geluid van spectaculaire explosies bijvoorbeeld intenser. Veel homecinemasets bevatten dan ook een subwoofer. In dit artikel leer je meer over subwoofers en ontdek je welke bij je past.

Wat is een subwoofer precies?

Wat is een subwoofer precies?

Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is ontworpen voor lage frequenties. Frequentie is een maat voor hoe snel een geluidsgolf trilt. Hoe lager de frequentie, hoe lager de toon. Een subwoofer produceert frequenties onder de 80 hertz (Hz), terwijl gewone speakers meestal niet lager dan 100 Hz gaan. Subwoofers hebben altijd een grote conus: de speaker in het apparaat waar het geluid uitkomt. Een grote conus verplaatst veel lucht, waardoor je lage tonen beter hoort en soms zelf voelt door de lage trillingen. Als je zoekt naar een geschikte subwoofer voor jezelf, dan kom je al snel actieve en passieve subwoofers tegen.

Actieve subwoofers

Een actieve subwoofer heeft zijn eigen versterker ingebouwd. Een versterker maakt het geluidssignaal dat uit een bron komt (zoals je smartphone of televisie) harder. Omdat je geen versterker nodig hebt, is de installatie van een actieve subwoofer vrij eenvoudig. Een actieve subwoofer heeft wel stroom nodig om de ingebouwde versterker te laten werken. Je moet dit apparaat dus wel in de buurt van een stopcontact plaatsen.

Passieve subwoofers

Passieve subwoofers

Een passieve subwoofer heeft geen ingebouwde versterker en moet dus met een kabel aangesloten worden op een externe versterker. Een passieve subwoofer heeft meestal geen eigen volume- en frequentieregeling, maar is afhankelijk van de instellingen van de versterker. Dit maakt passieve subwoofers zeer geschikt voor feestjes, want ze produceren mooie bastonen en gasten kunnen niet aan de knoppen gaan rommelen. Passieve subwoofers kosten over het algemeen minder dan actieve subwoofers.

De voor- en nadelen van een subwoofer

Het grootste voordeel van een subwoofer is dat die lage tonen produceert, wat een normale speaker niet lukt. Je plaatst een subwoofer – of je nu een actieve of passieve variant kiest – heel eenvoudig binnen je huidige speakersets. Het nadeel is wel dat subwoofers over het algemeen groot en zwaar zijn, door de grote conus. Je hebt voor een subwoofer dus wel ruimte nodig in je huis.

Hoe kies je de beste subwoofer?

Hoe kies je de beste subwoofer?

Om een subwoofer te kiezen die het beste bij je past, bepaal je ten eerste of je een actieve of passieve wilt. Als onderdeel van een speakerset raden we een actieve variant aan. Die koppel je makkelijk aan andere speakers en ze hebben hun eigen versterker. Passieve subwoofers zijn bijna onmisbaar voor dj’s of feestliefhebbers. Ten tweede let je op het vermogen van een subwoofer. Hoe meer watt, hoe meer en beter het geluid dat uit de subwoofer komt. Houd ten slotte rekening met de ruimte in je huis. Subwoofers zijn over het algemeen groot, maar toch zit er nog verschil in de formaten. Hoe groter een subwoofer, hoe beter en intenser de bastonen die hij produceert.

Bekijk soortgelijke artikelen