Mediamarkt Logo

Hoe kies je de beste slimme speaker?

unknown description

Een slimme speaker is een luidspreker die naar je luistert en opdrachten uitvoert. Je kunt er muziek mee afspelen, het weerbericht opvragen of een spelletje spelen. Maar hoe kies je de beste slimme speaker voor jou? In dit artikel geven we je een paar tips om je te helpen.

Wat is een slimme speaker precies?

Wat is een slimme speaker precies?

Een slimme speaker is een apparaat dat verbonden is met het internet en een virtuele assistent. Deze kun je vragen stellen of opdrachten geven met je stem. De virtuele assistent geeft dan antwoord of voert de opdracht uit. Zo zeg je bijvoorbeeld: “Hey Google, speel mijn favoriete liedje af.” Of: “Alexa, wat wordt het weer vandaag?” De slimme speaker speelt dan je lievelingsnummer af of vertelt je of je een paraplu moet meenemen. Daarnaast koppel je een smartspeaker ook aan andere slimme apparaten in je huis, zoals je smart-tv of slimme thermostaat. Zo gebruik je een slimme speaker ook om het volume van je televisie te regelen of vanuit je luie stoel de thermostaat een graadje warmer te zetten.

Is er een verschil tussen slimme speakers en smartspeakers?

Is er een verschil tussen slimme speakers en smartspeakers?

De termen ‘slimme speaker’ en ‘smartspeaker’ zijn door elkaar gebruiken. Dit komt omdat het ook exact hetzelfde betekent. Als je een slimme speaker verbindt met andere slimme apparaten, dan noemen we dat een hub. Google Nest is een voorbeeld van zo’n hub met verschillende slimme apparaten, die je onder meer kunt bedienen met je stem via de virtuele assistent van je smartspeaker.

De verschillen tussen een slimme speaker en een wifispeaker

De verschillen tussen een slimme speaker en een wifispeaker

In je zoektocht naar een nieuwe draadloze speaker kom je vast ook wifispeakers tegen. Dit zijn speakers die je verbindt met je wifinetwerk en die je vervolgens makkelijk bedient via je telefoon of tablet. Wifispeakers koppel je ook aan andere apparaten of speakers, zolang ze maar aan hetzelfde wifinetwerk zijn verbonden. Zo creëer je een multiroomsysteem, waarbij je meerdere speakers op verschillende plekken in huis bedient vanuit een app. Hoe maakt dat wifispeakers dan anders dan slimme speakers? Een wifispeaker beschikt niet altijd over een virtuele assistent. Slimme speakers wel. Kun jij je speaker besturen via Siri, Alexa of Google Assistent? Dan heb je een smartspeaker.

Dit kun je zoal met een smartspeaker met een virtuele assistent

De bekendste virtuele assistenten zijn van Apple (Siri), Amazon (Alexa) en Google (Google Assistent). Hoewel de assistent van elk merk net weer zijn eigen voor- en nadelen heeft, gebruik je ze allemaal vooral voor:

  • Muziek of podcasts opzetten.
  • Het laatste nieuws beluisteren.
  • Recepten opzoeken en opslaan.
  • Een alarm of stopwatch instellen.
  • Je slimme lampen bedienen.
  • De temperatuur aanpassen via je slimme thermometer.
  • Het weerbericht laten voorlezen.

Wanneer kies je een slimme speaker?

Wanneer kies je een slimme speaker?

Een smartspeaker heeft veel voordelen en daarmee zijn er ook verschillende redenen om er een aan te schaffen. Zo zet je bijvoorbeeld heel eenvoudig je favoriete muziek op in elke kamer van je huis, simpelweg door je stem te gebruiken. Daarnaast maakt een smartspeaker je leven makkelijker. Stel hem een vraag en je weet binnen een tel hoe laat het is, wat voor weer het wordt of wat het laatste nieuws is. Ga ook voor een smartspeaker als je al andere slimme apparaten gebruikt, zoals een slimme thermostaat, slimme verlichting of een smart-tv. Verbind ze aan hetzelfde wifinetwerk en de apparaten werken met elkaar samen. Zo kun je de smartspeaker gebruiken om de andere apparaten met je stem aan te sturen.

Bekijk soortgelijke artikelen