Mediamarkt Logo

Wat is de beste stereoset?

unknown description

Ben je op zoek naar een nieuwe stereoset en wil je weten welke het beste bij jou past? In dit artikel leer je wat voor soort stereosets er precies zijn en welke apparaten je nodig hebt om op de fijnst mogelijk manier naar je favoriete muziek te luisteren.

Wat is een stereoset precies?

Wat is een stereoset precies?

Een stereoset bestaat uit meerdere apparaten waarmee je naar muziek luister. Het heeft in ieder geval een basisstation en minimaal 2 luidsprekers. Het basisstation kan verschillende bronnen van muziek afspelen. Vroeger luisterde men vooral naar cd’s of radiozenders via de stereo en dat kan op moderne stereosets nog steeds. Daarnaast speel je favoriete Spotify-playlists op een stereoset af via je telefoon of tablet. Een belangrijk kenmerk van een stereoset is dat je met het relatief compacte basisstation veel soorten muziekbronnen kunt afspelen.

Draadloze opties: stereosets met draadloze boxen

Je speakers moesten vroeger hoe dan ook met een kabel verbonden zijn aan het basisstation. Tegenwoordig zijn er draadloze speakers die je via bluetooth of wifi verbindt aan de stereoset. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de kabellengte en verdeel je de speakers van de stereoset door de ruimte. Hiermee vergroot je het bereik van de muziek tot een hele kamer of zelfs meerdere ruimtes in huis. In dat laatste geval maak je een stereoset onderdeel van een multiroomsysteem.

Multiroomoplossing: de stereoset als onderdeel van je multiroomsysteem

Multiroomoplossing: de stereoset als onderdeel van je multiroomsysteem

Met een multiroomsysteem bedien je meerdere speakers in huis eenvoudig via een app op je telefoon of tablet. Zo luister je tijdens het stofzuigen van de woonkamer naar hetzelfde nummer als in de slaapkamer. Het is mogelijk om een stereoset onderdeel te maken van dat multiroomsysteem. Hiervoor moet je het basisstation kunnen verbinden met je wifinetwerk en er ook voor zorgen dat je wifispeakers aan hetzelfde netwerk zijn gekoppeld. Meestal werkt dit het beste als zowel je stereoset als de speakers van hetzelfde merk zijn. Download vervolgens de bijbehorende app van dat merk en verbind alle apparaten. Je bedient de stereo en de speakers daarna makkelijk met je telefoon of tablet.

DAB+ digitale radio: geniet van radio in digitale kwaliteit

DAB+ digitale radio: geniet van radio in digitale kwaliteit

Radio luisteren we tegenwoordig steeds vaker digitaal met digital audio broadcasting (DAB) en steeds minder analoog (via AM- en FM-frequenties). DAB maakt gebruik van digitale radiosignalen via één frequentie, wat zorgt voor een helder en ruisloos geluid. DAB+ is weer een verbeterde versie van DAB. Met DAB+-radio ontvang je bijvoorbeeld flink meer radiozenders en luister je ook in het buitenland naar Nederlandse radiozenders. Daarnaast kun je in Nederland ook naar buitenlandse radiozenders luisteren. Wil je hier gebruik van maken op je stereoset? Controleer dan altijd of de tuner van de set DAB of DAB+ ondersteunt.

Vinylliefhebbers: stereosets met platenspeler

Heb jij nog veel oude vinylplaten liggen thuis? Of ben je nog altijd liefhebber van de glimmend zwarte lp’s waarmee je muziek afspeelt? Kijk dan eens naar speciale stereosets met platenspeler. Deze stereosets bestaan uit een platenspeler met ingebouwd basisstation en speakers, waardoor je het fijne geluid van je plaat door het hele huis afspeelt.

Het verschil tussen een hifisysteem en een stereoset

Het verschil tussen een hifisysteem en een stereoset

In de wereld van audio kom je vaak de term hifi tegen. Hifi staat voor high fidelity en betekent dat je muziek of geluid zo puur mogelijk uit de speakers komt. Zeer hoge geluidskwaliteit dus. Een hifisysteem is een verzameling van hifiapparaten waarmee je op een hoogwaardige manier naar muziek luistert. Een hifisysteem bestaat op z’n minst uit een versterker en speakers, vergelijkbaar met de opstelling van een traditionele stereoset. Vervolgens voeg je naar wens apparaten toe aan je hifisysteem, zoals een cd-speler, platenspeler, subwoofer of soundbar. Een goede stereoset kan de basis zijn van je hifisysteem. Hiervoor heb je een stereoset nodig met krachtige wifispeakers. Ook moet je de set via je internetwerk kunnen verbinden met andere apparaten.

Bekijk soortgelijke artikelen