Mediamarkt Logo

BKR-registratie bij je telefoonabonnement

unknown description

Neem je een telefoonabonnement waarbij je niet alleen maandelijks je abonnemenstkosten, maar ook de aanschaf van een nieuw toestel betaalt? Dan kan het zijn dat je geregistreerd wordt bij het BKR. Dit is het geval als je een toestel duurder dan € 250,- in termijnen afrekent. In dit artikel lees je meer over BKR-registratie, bij wat voor abonnementen je het krijgt en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is BKR-registratie precies?

Iedereen die geld leent, wordt automatisch ingeschreven bij het BKR (Stichting Bureau Krediet Registratie). Deze stichting houdt in de gaten wat voor leningen jij afsluit en hoe je hiermee omgaat. Los je jouw leningen bijvoorbeeld op tijd af? De stichting BKR is in 2017 in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen leningen aangaan die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Bij welke telefoonabonnementen krijg je een BKR-registratie?

Bij welke telefoonabonnementen krijg je een BKR-registratie?

Als je veel geld leent, krijg je een BKR-registratie. Dit geldt niet alleen voor het afsluiten van een hypotheek of het afbetalen van een auto, maar je krijgt bijvoorbeeld ook al een BKR-registratie als je een creditcard neemt. Ook voor telefoonabonnementen waarmee je maandelijks de aanschaf van je smartphone aflost, krijg je een registratie. Hierbij gaat het om toestellen die meer dan € 250,- kosten, zoals bijvoorbeeld de nieuwste iPhone of Samsung-telefoon. Voor de duidelijkheid: je krijgt geen BKR-registratie voor de maandelijkse abonnementskosten die je betaalt voor belminuten of mobiele data.

Vergelijk de Samsung S23 en de iPhone 14

Gevolgen van een positieve en negatieve BKR-registratie

Geregistreerd worden bij de BKR klinkt in eerste instantie misschien wat heftig, maar dat is het absoluut niet. Je krijgt namelijk een positieve BKR-registratie. Als je gewoon op tijd de kosten betaalt die bij je lening horen, blijft deze registratie positief. Een positieve BKR-registratie is de hoogte van de hypotheek die kunt afsluiten. Als je niet op tijd je rekeningen betaalt, kan de positieve BKR-registratie worden omgezet in een negatieve variant. Eerst krijg je nog wel betalingsherinneringen, waarschuwingen of aanmaningen. Met een negatieve registratie is de kans klein dat je andere leningen kunt afsluiten.

Hoelang blijft een BKR-registratie geldig?

Stichting BKR weet de looptijd van een lening die je bent aangegaan en bewaart informatie over je lening ook in die periode. Als de looptijd voorbij is en je hebt alles keurig afgelost, bewaart het BKR de informatie over je lening nog 5 jaar.

BKR-registratie bij MediaMarkt

BKR-registratie bij MediaMarkt

Je krijgt alleen een BKR-registratie bij een telefoonabonnement waarbij je naast je bel- en datakosten ook maandelijks je telefoon aflost. Bij MediaMarkt koop je alleen losse toestellen, die je vervolgens gebruikt in combinatie met een sim-onlyabonnement. Deze betaal je vaak in één keer, waardoor je geen BKR-registratie krijgt als je een telefoon koopt bij MediaMarkt. Alleen als je kiest om onze producten per maand te betalen, kan het zijn dat je geregistreerd wordt bij BKR.

Bekijk de beste smartphones
Bekijk soortgelijke artikelen