Een kookplaat sluit je alleen zelf aan als je verstand hebt van elektra. Ben je hier niet zo in thuis, dan raden we altijd aan om de hulp van een vakman in te schakelen. Raadpleeg bijvoorbeeld de inbouwservice van MediaMarkt. Het type aansluiting in je keuken en meterkast heeft veel invloed op de keuze en juiste inbouw van een kookplaat. De meeste kookplaten sluit je aan op een zogeheten 5-polig Perilex stopcontact. Dit is een stopcontact met 5 ingangen. Deze aansluiting heb je nodig als je een kookplaat wilt met 4 of 5 pitten. Zulke kookplaten vragen veel vermogen, vaak meer dan 3.680 watt. Er bestaan ook kookplaten die je aansluit op een normaal stopcontact, ook wel een 2-polig stopcontact genoemd. Deze kookplaten leveren een stuk minder vermogen (maximaal 3.680 watt) dan kookplaten die je op een 5-polig Perilex stopcontact aansluit.
Zelf een kookplaat aansluiten
Of het verstandig is om zelf je nieuwe kookplaat te installeren, hangt vooral af van de aansluitingen in je keuken en jouw verstand van elektra. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende aansluitingen waarmee je een kookplaat installeert en nemen we je stap voor stap mee door het installatieproces van diverse kookplaten.
Hoe sluit je zelf een kookplaat aan?
Verschillende fasen-kookplaten aansluiten
Bij het aansluiten van een elektrische kookplaat heb je te maken met 1-, 2- of 3-fasen kookplaten. De fase bepaalt in hoeveel zones de stroom over je kookplaat wordt verdeeld. Hoe meer fasen, hoe meer vermogen een kookplaat vraagt. Om dit vermogen te kunnen leveren heb je voor elke kookplaat het juiste stopcontact en de juiste groep in je meterkast nodig. 1-fase kookplaten verdelen de stroom vanuit één zone over de kookplaat. Dit vraagt minder dan 3.680 watt en kan daarom op een regulier 2-polig stopcontact worden aangesloten. Er zijn niet veel 1-fase inbouwkookplaten in Nederland. Meestal hebben kookplaten een 2-fasen of 3-fasen aansluiting. Voor deze aansluitingen heb je een 5-polig Perilex stopcontact en de juiste groepen in je meterkast nodig. Voor een kookplaat op 2-fasen heb je bijvoorbeeld een zogenaamde ‘kookgroep’ nodig. 90% van de Nederlandse huishoudens heeft dit. Voor een 3-fasen-aansluiting is ‘krachtstroom’ noodzakelijk. Meestal moet hiervoor een nieuwe groep in je meterkast komen. Laat dit altijd door een elektricien doen.
Elektrische kookplaat aansluiten
Er zijn 2 verschillende typen elektrische kookplaten: inductiekookplaten en keramische kookplaten. Inductiekookplaten verwarmen pannen direct via magnetische velden, wat zorgt voor snelle en efficiënte verwarming. Keramische kookplaten maken gebruik van elektrische verwarmingselementen onder een glazen oppervlak. De meeste elektrische kookplaten vragen veel vermogen en hebben daarom om een Perilex-stopcontact en -stekker. Heb je dit nog niet in je keuken? Vraag dan een erkend elektricien om deze te installeren. Heb je al wel een Perilex-aansluiting in je keuken en een meterkast die het juiste aantal fasen levert? Dan kun je met de volgende stappenplannen aan de slag om je elektrische kookplaat aan te sluiten.
Inductiekookplaat of keramische kookplaat aansluiten
Als je zeker weet dat je het juiste stopcontact in je keuken hebt en ook je meterkast is berekend op het vermogen van je nieuwe inductiekookplaat, volg je dit stappenplan om hem aan te sluiten:
- Sluit de aansluitkabel en stekker aan op de kookplaat.
- Plaats afdichtband om je elektrische kookplaat als dit er nog niet omheen zit. Dit voorkomt kortsluiting als er een keer per ongeluk iets overkookt.
- Plaats de inductie- of keramische kookplaat netjes in de nis van je keukenblad.
- Zet de kookplaat vast. Dit is alleen nodig als er speciale klemmen zijn meegeleverd. Is dit niet het geval? Dan houdt het gewicht van de kookplaat alles op zijn plek.
- Steek de stekker in het stopcontact.
Gaskookplaat aansluiten
Naast elektrische kookplaten kun je ook kiezen voor een gaskookplaat in je keuken. Deze kun je in principe goed zelf installeren, maar het is wel belangrijk dat je goed oplet. Een foutje bij het aansluiten van een gaskookplaat kan heel gevaarlijk zijn. Twijfel je? Laat het dan door de vakmensen bij MediaMarkt installeren. Durf je het wel aan? Volg dan dit stappenplan:
- Zorg dat je gaskookplaat is aangesloten met een roestvrijstalen (RVS) gasslang. Dit is verplicht.
- Draai de gaskraan goed dicht. Zoek de gaskraan in je keuken en draai deze een kwartslag. Als de kraan haaks op de leiding zit, is hij goed dichtgedraaid.
- Maak de aansluiting tussen je gasslang en de kookplaat goed passend met een comfooraansluiting. Wind eerst een laag speciaal gastape om de schroefdraad van je kookplaat en draai de comfooraansluiting hier stevig aan.
- Monteer je gasslang op de comfooraansluiting.
- Sluit de gasslang aan op je gaskraan. Controleer op lekken door de verbindingspunten met een sopje in te smeren en de gaskraan voorzichtig open te draaien. Ontstaan er geen kleine belletjes? Dan is je gaskookplaat goed aangesloten.
Ons advies over kookplaten aansluiten
Een elektrische kookplaat aansluiten is best een lastige klus. Je hebt er namelijk de nodige kennis en ervaring over elektra voor nodig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het aansluiten van een gaskookplaat. We raden daarom altijd aan om een de service van MediaMarkt in te schakelen voor dit soort klussen. Ga je wel zelf aan de slag? Zorg dat je echt zeker weet hoeveel fasen jouw kookplaat heeft en of jouw stopcontact en meterkast dat aankan.