MM logo red

Inductie of keramisch: dit is het verschil

Luuk18 MAART 2024

Op inductie koken of keramisch, wat is het verschil? Kort samengevat: inductie is sneller, veiliger en verbruikt minder energie, maar niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Bij een keramische kookplaat hoef je je geen zorgen te maken over de pannen. We leggen uit waarom.

Voordelen inductiekookplaat en -fornuis

Inductie

In Nederland nemen we stap voor stap afscheid van aardgas. Ook tijdens het koken. Koken op een inductiefornuis of een ingebouwde inductiekookplaat wordt steeds populairder, omdat het de meest efficiënte en energiezuinige manier van koken is. Met koken op inductie maak je geen gebruik van gas maar van elektriciteit, waardoor het milieu veel minder wordt belast.

Koken op inductie werkt erg efficiënt. De kookplaat gaat namelijk pas aan de slag zodra hij in contact komt met een pan en maakt de pan daarnaast sneller warm dan een gasfornuis of een keramische kookplaat. Hoe dat werkt? Onder een inductiekookplaat zitten spoelen die een magnetisch veld in werking zetten. Doordat deze spoelen heel hard draaien ontstaat er warmte. Zo wordt je pan via de plaat verhit en kun jij aan de kook.

Inductie koken

Je hebt bijvoorbeeld keus uit een los inductiefornuis, een ingebouwd inductiefornuis, een inductiekookplaat met een losse afzuigkap of een kookplaat met ingebouwde afzuiging. Bekende merken die kookplaten maken zijn Siemens en Bosch. Stuk voor stuk veilig en makkelijk schoon te maken. Laat de kookplaat na gebruik wel even afkoelen voordat je ‘m schoonmaakt. De plaat verhit zichzelf niet, maar kan na het koken nog wel een beetje heet aanvoelen door de hitte van de pan.

Inductiepannen

Induction pans

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie, maar laat dit je niet afschrikken. Veel pannen kunnen wél op inductie. Het is belangrijk dat de pannen een magnetische bodem hebben en vlak zijn. Of een bodem magnetisch is, test je makkelijk zelf door een magneetje tegen je pan te houden. Gietijzeren pannen en RVS-pannen zijn geschikt voor inductie. Bij aluminium pannen moet je even opletten. Pannen van aluminium werken niet magnetisch, maar de meeste fabrikanten voegen ijzer, gietijzer of staal toe aan de pan om ‘m geschikt te maken voor inductie. Nieuwe pannen kopen is niet altijd nodig. Heb je met je pannen gekookt op gas? Dan kan het zijn dat de bodem is kromgetrokken door de hitte. Check met een liniaal of waterpas of de bodem vlak is. Zo ja: dan kun je de pan hoogstwaarschijnlijk gebruiken op inductie.

Voordelen van een keramische kookplaat

ceramic koken

Ook met een keramische kookplaat maak je geen gebruik van gas. Nog meer voordelen? Elektrisch koken is duurder dan koken op gas, maar een keramische kookplaat is zelf wel een stuk voordeliger in prijs dan een inductie-kookplaat of een gaskookplaat. Aan de andere kant is het installeren van een keramische kookplaat duurder, omdat je extra aanpassingen moet doen in de meterkast. De kookplaat verbruikt relatief veel stroom en heeft een aparte groep nodig. Het grootste voordeel van een keramische kookplaat? Je hoeft je geen zorgen te maken over de pannen: elke pan is geschikt, mits de bodem vlak is. Een lichte bolling is geen probleem. De pan zal alsnog heet genoeg worden om mee te koken.

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Keramish

Maar hoe werkt zo’n keramische kookplaat precies? Hij dankt zijn naam aan het materiaal waaruit de plaat bestaat: keihard hittebestendig glas. Onder de glasplaat zitten verwarmingselementen. Een keramische kookplaat herken je aan de rode gloed die je ziet als de plaat aan staat. In tegenstelling tot een inductiekookplaat wordt de kookplaat zelf warm. Het duurt overigens wel langer om een pan te verhitten op een keramische kookplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee.

EigendomInductie-kookplaatKeramische kookplaat
Snelheid

Warmt snel op en koelt snel af

Warmt langzaam op en koelt langzaam af

Prijs

Hogere prijs

Lagere prijs

Pannen

Inductiepannen nodig

Geen speciale pannen nodig

Energieverbruik

Verbruikt minder energie

Verbruikt meer energie

Levensduur

Gaat 10-15 jaar mee

Gaat 15-20 jaar mee

Reiniging

Makkelijk schoon te maken

Makkelijk schoon te maken

Bekijk soortgelijke artikelen