MM logo red

Overstappen van gas of keramisch naar inductie

Luuk4 MEI 2023

Overstappen van gas of keramisch naar inductie brengt veel voordelen met zich mee. Het is veiliger, sneller, makkelijker schoon te houden en op de lange termijn goedkoper. Eenmaal de keuze gemaakt voor inductie, moet er besloten worden over de soort inductiekookplaat. Wat het verschil is tussen een 1-fase en 2-fasen inductiekookplaat én welke bij jouw woning past lees je hieronder.

Energiekosten besparen door koken op inductie

Energiekosten besparen door koken op inductie

Je bespaart flink op energie wanneer je overstapt van gas naar inductie. Dit komt vooral omdat inductie werkt op elektriciteit in plaats van gas. Inductie is daarbij een stuk sneller en je verbruikt minder energie om hetzelfde resultaat te behalen. Met andere woorden: je pan is sneller heet en je gebakken eitje sneller klaar. Wanneer je een inductiekookplaat vergelijkt met een keramische kookplaat ben je op de lange termijn goedkoper uit. Een inductiekookplaat is duurder in aanschaf, maar dit verdien je terug op het energieverbruik. Dat zit zo: een inductiekookplaat verwarmt enkel de onderkant van de pan waar een keramische kookplaat de hele kookzone verwarmt. Hierdoor gaat er bij inductie minder energie verloren.

1-fase, 2-fasen en 3-fasen inductiekookplaten: het verschil

1-fase, 2-fasen en 3-fasen inductiekookplaten: het verschil

Inductiekookplaten hebben in vergelijking met andere elektrische apparaten veel stroom nodig. Het huis-tuin-en-keukenstopcontact heeft 2 gaatjes en kan tot 3500 Watt aan stroom leveren. Op dit stopcontact kun je enkel een 1-fase inductiefornuis aansluiten. Een inductiekookplaat met 1-fase heeft zo zijn nadelen. Afhankelijk van het model kun je niet altijd alle kookzones tegelijk gebruiken op vol vermogen of werkt de boost-functie minder goed. Veel inductiekookplaten vragen daarom om een 2-fasen aansluiting en een extra kookgroep in de meterkast. Deze kan tot 7000 Watt aan stroom leveren. Wil je een inductiekookplaat met 5 kookzones of een ingebouwde afzuiging? Dan heb je een 3-fasen aansluiting nodig met krachtstroom. Kijk in de meterkast of je een 2- of 3-fasen aansluiting hebt.

1-fase inductiekookplaat: op inductie koken zonder aanpassingen

1-fase inductiekookplaat: op inductie koken zonder aanpassingen

De meeste inductiekookplaten hebben een 2-fasen aansluiting nodig. Heb je deze niet in de meterkast en wil je dit niet speciaal laten aanleggen? Ga dan voor een 1-fase inductiekookplaat met vermogensregeling die je op een normaal stopcontact aansluit.

2-fase inductiekookplaat: de standaard

2-fase inductiekookplaat: de standaard

Een 2-fase inductiefornuis heeft dubbel het vermogen van een 1-fase inductiefornuis. Voor het aansluiten van een 2-fasen inductiekookplaat heb je een 5-polig Perilex stopcontact nodig en een kookgroep of krachtgroep in je meterkast.

3-fasen inductiekookplaat: uitgebreide kookmogelijkheden

3-fasen inductiekookplaat: uitgebreide kookmogelijkheden

Wil jij een inductieplaat met meer dan 5 pitten of een ingebouwde afzuiger? Kies dan voor een 3-fasen inductiekookplaat. Deze vraagt wel om extra stroom via een 5-polig Perilex stopcontact en een krachtgroep in je meterkast. Het aanleggen van zo’n krachtgroep is erg kostbaar.

Het verschil tussen inductie en keramisch koken

Inductue of keramic

Je stopt ze allebei in een stopcontact en je kunt koken. Toch zijn er grote verschillen tussen inductie en keramisch. Allereerst is koken op inductie voordeliger. Inductie verbruikt minder energie omdat het door een magnetisch systeem alleen de onderkant van de pan verwarmt. Zo creëert inductie alleen hitte op de plek waar dat nodig is. Een keramische kookplaat verwarmt de hele kookzone. Naast dat inductie energiezuiniger is, verwarmt de kookplaat sneller, is de temperatuur nauwkeuriger te regelen én kook je veiliger. Doordat de kookzone niet heet wordt verbrand je je minder snel. Zijn er nadelen? Ja. Voor inductie zijn magnetische pannen nodig om verbinding te maken met de kookplaat. Ook moeten pannen plat zijn van onder. Oude, kromgetrokken pannen kun je dus niet gebruiken.