MM logo red

Welke kookplaat kiezen?

Luuk30 JANUARI 2024

Soorten inbouwkookplaten

Inductiekookplaten - Images

Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat gebruikt een elektromagnetisch veld voor verwarming. Tijdens het koken gaat er weinig energie verloren, omdat alleen de bodem van de pan verhit wordt en niet de plaat zelf. Ook gaat de warmte niet langs de pan. De bodem van de pan moet van ijzer of nikkel gemaakt zijn. Wanneer dit niet zo is, kun je van een inductieschijf gebruik maken. Normale inductiekookplaten werken met zones waar je de pannen op zet. Met Flex-inductie, een technologie waarmee de grootte van de pan automatisch wordt herkend, hoef je niet met zones te werken. Klaar met koken? Inductiekookplaten zijn gemaakt van glas en dus eenvoudig schoon te maken.

Plus- en minpunten inductie kookplaat

+ Weinig energie verloren
+ Voordelig in gebruik
- Minder voordelig bij aanschaf

Gaskookplaat - Images

Gaskookplaat

Gaskookplaten zijn in simpele en luxe uitvoeringen verkrijgbaar. Ze zijn redelijk energiezuinig en de bijbehorende pannen koop je al voor een kleine prijs. De plaat is aangesloten op de gasleiding, waardoor je de vlamsterkte snel en nauwkeurig kunt aanpassen. Het schoonmaken van de gaspitten en hoekjes is soms wel een klus. Dit wordt een stuk makkelijker met gas op glas. In dit geval is de kookplaat van glas en dus glad. Bovendien ziet het er mooier uit. Ten slotte is het bij een gaskookplaat belangrijk om goed te ventileren en op te letten, omdat je met open vuur kookt.

Plus- en minpunten gaskookplaat

+ Eenvoudig in gebruik
+ Pannen zijn goedkoop
+ Makkelijk in gebruik
- Lastig schoonmaken

Keramische kookplaten - Images

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat bestaat uit een glasplaat met daaronder metalen spiralen. De spiralen worden elektrisch verwarmd en de plaat zelf is voorzien van allerlei kookzones. Hoe groter de zone, des te groter zijn de pannen die er op passen. Omdat een keramische kookplaat glad en vlak is, kun je hem gemakkelijk schoonmaken. Een nadeel is dat ze niet energiezuinig zijn. Bovendien gaat het verwarmen en afkoelen van een keramische kookplaat vrij langzaam en kun je de temperatuur niet precies regelen. Pannen dienen zo vlak mogelijk te zijn om goed contact te maken met de kookplaat. Zijn je pannen vervormd aan de onderkant? Een keramische plaat kan deze niet goed gelijkmatig verwarmen. Vanwege het hoge vermogen van een keramische kookplaat, is een aparte groep in je meterkast nodig.

Plus- en minpunten keramische kookplaat

+ Eenvoudig schoonmaken
+ Overzichtelijk in gebruik
- Niet geschikt voor alle pannen
- Extra groep in stoppenkast noodzakelijk

Elektrische kookplaat - Images

Elektrische kookplaat

Een elektrische kookplaat is voorzien van gietijzeren verwarmingselementen om de pan te verwarmen. Een belangrijk voordeel van een elektrische kookplaat is de voordelige aanschafprijs. Het koken zelf is door het hoge energieverbruik minder voordelig. Bovendien komen de platen pas langzaam op gang en koelen ze ook langzaam weer af. Om een elektrische kookplaat aan te sluiten heb je een extra elektrische groep nodig.

Plus- en minpunten elektrische kookplaat

+ Voordelig bij aanschaf
+ Langzame temperatuurverandering
- Extra groep in stoppenkast noodzakelijk

Kookplaat inbouwen

Een inbouwkookplaat moet goed passen in de nieuwe of bestaande keuken. Met deze tips gaat het je lukken:

  • Meet zorgvuldig de nismaten op. De standaard breedtemaat van een kookplaat is 60 cm. Heb je meer ruimte op je werkblad? Dan zijn er ook kookplaten van 70 of 90 cm. Heb je juist liever een kleine inbouwkookplaat? Er bestaan ook modellen met één of twee pitten.
  • Voor een optimale samenwerking tussen afzuigkap en kookplaat is het belangrijk dat de afzuigkap minstens net zo breed is als de kookplaat.
  • Over het algemeen is het goed als er ongeveer 20 cm ruimte overblijft naast de plaatrand.
  • Bekijk de handige video's en leer zelf hoe je een gaskookplaat en inductiekookplaat inbouwt.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Keukenapparaat stuk? MediaMarkt heeft direct een inbouw-apparaat op maat!

Kom samen met de inbouwmaten van je keukenmeubel naar onze winkel en laat je adviseren door één van onze inbouwspecialisten. Nog dezelfde dag neem je een nieuw apparaat mee naar huis en is je probleem opgelost. Het enige wat jij moet doen, is hem zelf installeren.

Keukenapparatuur bij MediaMarkt:

  • Zelfde dag in huis
  • Groot assortiment,
  • Past ook in IKEA®-keukens

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.