MM logo red

Wat is de beste temperatuur voor een vriezer?

Luuk30 JANUARI 2024
unknown description

De ideale temperatuur in een vriezer is -18 graden Celsius. Hiermee blijven jouw producten langer vers en verbruik je niet overdreven veel energie. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de vriezertemperatuur.

Wat als temperatuur van de vriezer te laag is?

Wat als temperatuur van de vriezer te laag is?

Als de temperatuur van de vriezer te laag is, dan verbruikt het apparaat veel meer energie dan nodig is. De producten blijven namelijk net zo lang goed op een temperatuur van -18 graden als op -30 graden. Daarom is het zonde om de temperatuur van je vriezer te laag te zetten en geldt die -18 graden Celsius als de beste temperatuur. Hiermee bevriezen producten snel en is het energieverbruik niet onnodig hoog. Deze temperatuur geldt voor alle vriezers. Van mini-vriezers tot tafelmodelvriezers en van vrieskasten tot inbouwvriezers.

Wat als de temperatuur van de vriezer te hoog is?

Wat als de temperatuur van de vriezer te hoog is?

Als de temperatuur van de vriezer te hoog is, dan kan dit leiden tot voedselbederf. In het ergste geval krijg je voedselvergiftiging of andere gezondheidsproblemen als je producten eet die niet goed zijn ingevroren geweest. Vooral bij vrijstaande vriezers komt het voor dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt. Dit komt doordat een vrijstaande vriezer is aangesloten op een stopcontact en hard moet werken om de vriezer op de beste temperatuur te krijgen. Ook als je vriezer in een heel koude ruimte staat, kan hij van slag raken en warmer worden. Zet daarom geen vriezers in bijvoorbeeld een onverwarmde schuur of garage.

Hoe bespaar je energiekosten met je vriezer?

Er zijn verschillende manieren om energiekosten te besparen met je vriezer. Ten eerste is het belangrijk om de vriezer op de juiste temperatuur in te stellen en te houden. In het ideale geval is dit dus -18 graden Celsius. Ten tweede is het verstandig om de vriezer regelmatig te ontdooien. Een ijslaagje in de vriezer zorgt ervoor dat de vriezer harder moet werken om op de juiste temperatuur te blijven. Ten derde is het belangrijk om de vriezer op een koele plaats te zetten en voldoende ventilatieruimte achter de vriezer te houden. Hierdoor kan de warmte beter worden afgevoerd en hoeft de vriezer minder hard te werken.

Bekijk soortgelijke artikelen