Mediamarkt Logo

Energielabels uitgelegd: koelkast, wasmachine, vaatwasser, tv en lamp

Uitleg nodig over de verschillende energielabels van huishoudelijke apparaten? Begrijpelijk. Energielabels begonnen ooit van A tot D. Doordat er steeds duurzamere apparaten bij kwamen, werd de schaal uitgebreid. Na verloop van tijd werd dit een zooitje met energielabels die opliepen tot A+++-50%. Om het makkelijker te maken zijn veel apparaten heringedeeld van A tot G. Benieuwd naar de verschillen in energielabels van onder andere wasmachines, drogers of vriezers? De grootste energieslurpers staan hieronder beschreven.

Wat is een energielabel?

Wat is een energielabel?

Huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken, hebben een verplicht energielabel. Denk aan vriezers, drogers, wasmachines of tv’s. Zo zie je in één oogopslag hoe energiezuinig (of energieslurpend) het apparaat is. Het energielabel bestaat uit een combinatie van kleuren en letters. De kleuren lopen van donkergroen tot rood. Hierbij geldt: hoe groener hoe beter. Binnen het oude systeem liepen de letters van A tot D. Sinds maart 2021 is dit voor veel apparaten aangepast van A tot G. Verder staat er op een energielabel informatie over het stroomgebruik, waterverbruik, hoeveel geluid het apparaat maakt of de grootte ervan. Dit maakt het makkelijk om binnen dezelfde categorie apparaten met elkaar te vergelijken.

Energielabel koelkast en vriezer

Koelkast and vriezer

Sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels van koelkasten en vriezers heringedeeld van A tot G. Ter vergelijking: koelkasten en vriezers die vroeger het label A+++ zouden krijgen, hebben nu het label B, C of D. Hierdoor lijken koelkasten en vriezers plots minder zuinig, maar dat zijn ze niet. De meeste koelkasten vallen nu in de categorie C, D, E of F. Bij vriezers is dit D, E of F. Hierdoor is er ruimte gemaakt om toekomstige, duurzame apparaten hoger in te delen. Verder vind je op het nieuwe energielabel van koelkasten en vriezers het energieverbruik per jaar, inhoud van het koel- en vriesgedeelte en het geluidsniveau.

Bekijk alle energiezuinige koelkasten

Energielabel wasmachine en droger

Energielabel wasmachine en droger

Het energielabel van wasmachines en was-droogcombinaties loopt sinds 1 maart 2021 van A tot G. Op het label staat ook het energieverbruik per 100 wasbeurten, de trommelinhoud, programmaduur van het eco-programma, waterverbruik, geluidsniveau en centrifugeresultaat. Dit laatste geeft aan hoe droog je was uit de wasmachine komt.

Wasdrogers maken nog gebruik van het oude energielabel. Deze schaal loopt van A+++ tot D. Op dit moment zijn wasdrogers met een A+++ label dus het meest duurzaam. Verder lees je op het energielabel welk type wasdroger het is, het energieverbruik per jaar, duur van een droogbeurt bij het standaard katoenprogramma, trommelinhoud en geluidsniveau.

Bekijk alle energiezuinige wasmachines
Bekijk alle energiezuinige drogers

Energielabel vaatwasser

Energielabel vaatwasser

Net als bij wasmachines, koelkasten en vriezers loopt het energielabel van vaatwassers sinds 1 maart 2021 van A tot G. Daarnaast zijn er nieuwe methodes toegepast om het stroomgebruik van vaatwassers opnieuw te meten. De meeste vaatwassers vallen nu in de categorie C, D of E. Op het label staat verder informatie vermeld over het energieverbruik per 100 wasbeurten, de capaciteit van de vaatwasser, watergebruik, geluidsniveau en programmaduur van het eco-wasprogramma. Goed om te weten: een standaardformaat vaatwasser is zuiniger dan een kleiner exemplaar als je hem helemaal vollaadt. Lukt dit niet, dan is een vaatwasser met minder capaciteit energiezuiniger

Bekijk alle energiezuinige vaatwassers

Energielabel tv

tv

De energielabels van tv’s lopen van A tot G. Het grootste deel van de tv’s heeft het energielabel F of G. Het energielabel van tv’s hangt sterk af van het formaat. Zo hebben tv’s met een groot scherm een lager energielabel dan tv’s met een klein scherm. Op het energielabel staat daarom naast het energieverbruik per 1000 uur ook hoe groot het beeldscherm is. Ben jij op zoek naar het meest energiezuinige exemplaar? Kijk eens naar de compacte Philips 24PHS5507. Deze heeft energielabel E. Liever wat groter? Besparen wordt makkelijker met de slanke Samsung Q-led 4K 50Q64GB of Sony Bravia XR-65A80K.

Energielabel lamp

lamp

De meest energiezuinige lampen hebben energielabel A, de minst duurzame exemplaren energielabel G. Het is mogelijk dat je tot maart 2023 lampen tegenkomt met het oude energielabel. Dit loopt van A++ tot D. Na deze datum zijn alle energielabels aangepast naar het nieuwe systeem. Dit geldt voor alle soorten ledlampen, TL-lampen en spaarlampen. Slimme verlichting is hierin een uitzondering omdat deze soort dimbaar is. Het energielabel van slimme lampen gaat uit van het maximale verbruik. Hierdoor valt het energielabel vaak hoger uit, terwijl de lamp in werkelijkheid minder energie verbruikt.

Bekijk alle slimme verlichting

Energie besparen in huis: zo doe je dat

energiezuinig

Energie besparen in huis klinkt alsof we bibberend op de bank moeten zitten. Niets is minder waar. Al met een paar kleine aanpassingen kun je beginnen met besparen. Om te beginnen: het gasverbruik. Ongeveer 75 procent van het gas in huis gaat naar de verwarming. Bezuinigen doe je dan al door kieren en spleten te dichten en deuren tussen verschillende ruimtes te sluiten. Zo blijft de warmte binnen. Door kritisch te kijken naar apparaten die energie slurpen bespaar je daarnaast op elektriciteit. Maak gebruik van het eco-programma op je wasmachine, droger en vaatwasser. Ga sluipverbruik tegen met slimme stekkers of kies een nieuw apparaat uit op basis van het energielabel.

Meer tips? Zo bespaar je energie in huis