MM logo red

Hoe bespaar je slim geld?

Thijs17 JANUARI 2024

Er zijn meerdere categorieën slimme producten die je helpen om te energiekosten thuis te verlagen. Zo stel je door middel van een slimme thermostaat bijvoorbeeld zelf in wat de temperatuur in huis moet zijn op ieder gewenst moment. Zo’n thermostaat zorgt ervoor dat jouw verwarming niet onnodig aan staat. Deze slimme thermostaat kun je aansluiten op een slimme radiator. Hierdoor stel je in iedere kamer de gewenste temperatuur in.

Daarnaast heb je ook nog slimme stekkers. Deze stekkers maken producten die niet smart zijn toch een beetje smart. Zo zet je bijvoorbeeld vanuit jouw bed alvast via de slimme stekker je koffieapparaat aan, maar ook weer uit. Zo kun je als je vergeten bent de stroom van bepaalde apparaten af te halen deze later alsnog uitschakelen, en via de app heb jij inzicht in het stroomverbruik van jouw slimme stekker en zie je of het verstandig is om deze uit te zetten.

Energie besparen met slimme verlichting

Geld en energie besparen - Slimme verlichting

Door het goed inrichten van jouw slimme verlichting bepaal je zelf wanneer jouw lichten thuis aan en uit gaan. Wil je de lampen automatisch aan hebben in de ochtend, dan kan je via de app een eigen tijdschema opstellen. Uiteraard schakel je de lamp ook automatisch weer uit via jouw domoticasysteem. Ook het automatisch dimmen van jouw lichten is mogelijk via jouw smarthome-platform, zodat je minder stroom verbruikt. Philips Hue gebruikt bijvoorbeeld deze functie.

Ook kun je bewegingssensoren plaatsen die de lampen alleen aan laten gaan bij beweging in jouw huis of tuin. Bij inactiviteit vallen de lampen uit en zo verbruik je minder energie.

Dit zijn de 3 tips om energie te besparen met je verlichting:

  1. Gebruik ledlampen in plaats van spaarlampen.
  2. Automatiseer de verlichting in huis.
  3. Gebruik de dimfunctie.

Geld besparen met een slimme thermostaat

Geld en energie besparen - Slimme thermostaat

Bij het instellen van een slimme thermostaat stel je op afstand de juiste temperatuur in wanneer je van huis weggaat of juist thuiskomt. In de tussentijd staat deze op de temperatuur die het meeste energie bespaart. Je hoeft zelf niet meer aan de knoppen te draaien, want alles wordt geregeld via jouw gekoppelde smartphone. In veel gevallen vind je een managementfunctie bij de smart-thermostaat die het energieverbruik inzichtelijk maakt. Bekende merken die slimme thermostaten verkopen zijn onder andere Nest en Tado.

Veel energie in huis wordt verbruikt door gas, en het merendeel hiervan wordt gebruikt om jouw huis te verwarmen. Het is daarom ook niet gek om te besparen en door middel van jouw slimme thermostaat controle te krijgen over jouw energiekosten.

Dit zijn de 2 tips om energie te besparen bij de thermostaat:

  1. Stel je thermostaat zo in dat hij uitgaat wanneer je de deur uit gaat.
  2. Stel de thermostaat per kamer in.

Geld besparen met een slimme radiatorknop

Geld en energie besparen - Slimme radiatorknop

Een slimme radiatorknop is in feite de meest intelligente radiatorknop die er op de markt is. Deze kan vanuit een centrale sturing een eigen temperatuur en gebruiksduur krijgen. Zo wordt elke kamer in huis op een eigen manier bestuurd, terwijl jij alles bestuurt vanuit jouw smart hub. De slimme radiatorknop wordt bestuurd op basis van tijd en temperatuur.

Het is belangrijk om jouw slimme thermostaat de koppelen met de slimme radiatorknop. Het smarthome-platform waarmee jouw thermostaat is verbonden, verbindt namelijk ook met de radiatorknop. Zo check jij vanuit de thermostaat afzonderlijk elke radiatorknop en ruimte in huis op energieverbruik.

Met de managementfunctie op de thermostaat zie je welke kamers veel energie verbruiken en welke minder. Wanneer je een kamer weinig gebruikt maar de energiekosten daar hoog zijn, stel je via de app de radiatorknop zo in dat deze een groot deel van de dag uit staat.

Energie besparen met slimme stekkers

Geld en energie besparen - Slimme stekkers

Slimme stekkers gebruik je om apparaten die niet per se smart zijn toch op afstand te bedienen. Wanneer je van huis bent, kun je alsnog de stroom van het apparaat afhalen, zodat je geen onnodige energie verbruikt.

Deze smart-stekkers hebben vaak een managementfunctie die het stroomverbruik op de aangesloten apparaten meet. Het enige wat jij hoeft te doen, is de slimme stekker en het normale apparaat met elkaar verbinden.

Ook kun je een bewegingssensor gebruiken in combinatie met een slimme stekker. Als je de stekker koppelt aan zo’n sensor wordt bijvoorbeeld wanneer je jouw woonkamer binnenkomt automatisch de radio aangezet.

Dit zijn de 3 tips om energie te besparen bij slimme stekkers:

  1. Check bij de managementfunctie welk apparaat veel stroom verbruikt.
  2. Zet je stroom uit wanneer je de deur uit gaat.
  3. Laat slimme apparaten automatisch uitschakelen via jouw domoticasysteem.

Bekijk soortgelijke artikelen