Mediamarkt Logo

Wat is Remote Play en hoe gebruik je het tijdens het gamen?

Julia2 FEBRUARI 2024
unknown description

Remote Play is een slimme gamefunctie waarmee je het beeld van je gameconsole rechtstreeks naar je telefoon of tablet stuurt. Dankzij Remote Play speel je jouw favoriete spellen altijd en overal. Tijdens een lange treinrit, in de wachtkamer van de tandarts of als iemand anders je televisie gebruikt. In dit artikel lees je hoe je Remote Play gebruik op jouw gameconsole.

Op welke consoles gebruik je Remote Play?

Xbox Series X vs. PS5: verschillen en overeenkomsten

Remote Play is beschikbaar voor de PlayStation en Xbox. Gebruikers streamen hun favoriete games naar hun tablet of smartphone. Zo speel je onderweg op je Android- of iOS-apparaat. Daarnaast is het mogelijk om Remote Play te gebruiken op een Windows-laptop of -computer en via een Mac of MacBook. Zolang het apparaat waarop je remote wilt gamen een goede internetverbinding heeft, is het geschikt voor Remote Play.

PlayStation Remote Play gebruiken op een smartphone of tablet

PlayStation Remote Play gebruiken op een smartphone of tablet

Heb je een PlayStation 4 of PlayStation 5 en wil je Remote Play gebruiken op je smartphone of tablet? Volg dan deze stappen om Remote Play te installeren:

 • Stap 1: installeer de PS Remote Play-app op je telefoon of tablet. Deze is beschikbaar in de App Store en op Google Play.
 • Stap 2: zet Remote Play aan op je PlayStation. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ -> ‘Systeem’ -> ‘Remote Play’. Hier schakel je Remote Play in.
 • Stap 3: Open de PS Remote Play-app op je apparaat en meld je aan bij het PlayStation Netwerk. Log in met het account dat je ook op je console gebruikt.
 • Stap 4: De app zoekt automatisch jouw console en maakt vervolgens verbinding. Remote Play is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

PS Remote Play instellen op een computer of laptop

Om PS Remote Play op een computer of laptop te gebruiken, maak je gebruik van het volgende stappenplan:

 • Stap 1: ga naar de website van Remote Play: https://remoteplay.dl.playstation.net/remoteplay/lang/en/index.html.
 • Stap 2: klik op ‘Download’ en selecteer ‘Windows PC’ of ‘Mac’.
 • Stap 3: volg de instructies van het installatiebestand om de app te downloaden.
 • Stap 4: schakel Remote Play in op je console via ‘Instellingen’ -> ‘Systeem’ -> ‘Remote Play’.
 • Stap 5: open de app op je computer of laptop en meld je aan bij het PlayStation-netwerk. Gebruik hetzelfde account als op je console. De app zoekt je PlayStation en maakt automatisch verbinding.

Nog makkelijker remote spelen met de PlayStation Portal

Project Q: de nieuwe handheld voor de PlayStation 5

Om nog leuker en makkelijker te spelen op de PlayStation, gebruik je de PlayStation Portal. Dit is de handheld van Sony die je koppelt aan je PlayStation 5, waardoor je jouw favoriete spellen nog makkelijker remote speelt. Alleen VR-games werken niet op Portal. Je speelt je favoriete spellen op dit handheld-apparaat op een 8-inch HD-scherm.

Remote Play van Xbox gebruiken op je smartphone of tablet

Remote Play van Xbox gebruiken op je smartphone of tablet

Om gebruik te maken van de Remote Play-opties op je Xbox Series S , Xbox Series X of Xbox One moet je het volgende doen:

 • Stap 1: download de Xbox-app in de App Store of Google Play Store.
 • Stap 2: schakel ‘Externe functies’ in op je Xbox-console. Hiervoor klik je op de Xbox-knop van je controller. Ga vervolgens naar ‘Profiel en systeem’ -> ‘Instellingen’ -> ‘Apparaten en verbindingen’ -> ‘Externe functies’.
 • Stap 3: zet je Xbox in slaapstand. Dit vink je aan onder de optie ‘Energiebeheer’.
 • Stap 4: open de Xbox-app op je mobiel of tablet. Ga naar ‘Mijn bibliotheek’ en kies voor ‘Consoles’.
 • Stap 5: selecteer jouw Xbox-console en kies voor de optie ‘Extern afspelen’ op dit apparaat.

Remote Play van Xbox instellen op je Windows-pc of -laptop

De Remote Play-functie is alleen beschikbaar voor Windows-computers en -laptops. Het is namelijk niet mogelijk om de Xbox-app te downloaden op een MacBook. Zo installeer je Xbox Remote Play op een Windows-laptop:

 • Stap 1: zorg dat ‘Externe functies’ (‘Profiel en systeem’ -> ‘Instellingen’ -> ‘Apparaten en verbindingen’ -> ‘Externe functies’) en ‘Slaapstand’ (onder ‘Energiebeheer’) staan ingeschakeld op je Xbox-console.
 • Stap 2: ga op je Windows-apparaat naar de Microsoft Store en download de Xbox-app.
 • Stap 3: klik op je profielafbeelding en kies ‘Profiel weergeven’.
 • Stap 4: ga naar ‘Waar ik speel’ en selecteer ‘Een console toevoegen’.
 • Stap 5: volg de instructies die in beeld verschijnen om je Xbox en Windows-apparaat te koppelen en zo Xbox Remote Play te gebruiken.

Gebruik de Asus ROG Ally om remote te gamen

Asus ROG Ally: specs en games

Games voor de Xbox, pc en Epic Game Store speel je ook heel eenvoudig remote met de Asus ROG Ally. Op deze handheld met 7-inch touchscreen met full HD-resolutie speel je grote pc- of Xbox-games waar je ook bent. De ROG Ally draait op Windows 11.

Bekijk soortgelijke artikelen