Mediamarkt Logo

Xbox Series X vs. PS5: verschillen en overeenkomsten

De Microsoft Xbox Series X en Sony PlayStation 5 zijn twee uitstekende next-gen consoles die elkaar wat betreft prijs niet veel ontlopen. Toch zijn er verschillen, bijvoorbeeld de games die je op deze consoles kunt spelen. Op deze pagina lees je meer over de specificaties van beide gameconsoles, zodat je weet welke je moet kiezen.

Xbox Series X vs. PS5: ontwerp

Xbox Series X vs. PS5: ontwerp

Een verschil van dag en nacht, want de PlayStation 5 is wit, futuristisch en curvy en de Xbox Series X is zwart, recht en hoekig. De PS5 is met 39 centimeter behoorlijk hoog. Mocht je hem in een kast willen zetten, meet dan vooraf de ruimte op om te zien of hij past. Je kan deze console ook horizontaal neerleggen. Als de PS5 aanstaat, geven de ledlampjes een mooie blauwe gloed. De Series X heeft een oldskool kubusontwerp: deze zwarte toren is met 30,1 centimeter wat minder hoog dan de PS5. Het ventilatierooster zit bovenop. Deze zwarte toren is met 30,1 cm wat minder hoog dan de PS5. Ook deze console kan je horizontaal plaatsen.

Xbox Series X vs. PS5: processor

Xbox Series X vs. PS5: processor

Beide consoles hebben een RAM-geheugen van 16 GB en allebei draaien ze op een Zen 2-processor met 8 kernen. De Xbox Series X draait op 3,8 gigahertz per kern en de PS5 op 3,5 gigahertz per kern. Zowel Microsoft als Sony drukken de rekenkracht uit in teraflops. De Xbox Series X heeft een GPU (grafische processor) met een kracht van 12 teraflops verdeeld over 52 CU’s (control units). De PS5 heeft 10,3 teraflops verdeeld over 36 CU’s. Dit betekent dat de Xbox Series X meer grafische kracht heeft, omdat de geklokte snelheid hoger is en de videokaart meer kernen heeft. De Series X heeft dus net iets snellere graphics dan de PS5.

Series X vs. PlayStation 5: laadtijden

Series X vs. PlayStation 5: laadtijden

Als je gaat gamen wil je niet eerst minutenlang wachten tot je game geladen is. Een snelle SSD maakt dan echt het verschil. Een SSD (Solid State Drive) is een chip waarop je, net zoals op een harde schijf, bestanden bewaart. Via de interne SSD in de console, starten je games binnen een paar tellen op. Beide gameconsoles hebben een snelle SSD, waarbij de PS5 de snelste heeft, namelijk een leessnelheid tot 5,5 gigabyte per seconde. De leessnelheid van de Xbox Series X-SSD gaat tot 2,4 gigabyte per seconde.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: graphics

Series X vs. PlayStation 5: graphics

Op allebei de consoles game je in 4K-resolutie met maximaal 120 frames per seconde. Kracht dan de PlayStation 5. Dit betekent een vlottere gameplay & graphics die er net iets beter uitzien, een vlottere gameplay en graphics die er net iets beter uitzien.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: games

Xbox Series X vs. PlayStation 5: games

Het hangt van jouw gamevoorkeur af welke gameconsole het best bij je past. Op de PS5 speel je exclusieve games in hoge kwaliteit, bijvoorbeeld Gran Turismo 7, Marvel’s Spider-Man 2 en Ratchet & Clank: Rift Apart. Deze spellen zijn exclusief voor de PS5 en kun je dus niet op de Xbox spelen. Ook Xbox heeft exclusieve games, zoals Halo, Forza en Starfield. Beide hebben een abonnement waarmee je toegang krijgt tot een gamecatalogus. Met een abonnement op PlayStation Plus Extra en Premium download je honderden games voor de PS5. Xbox heeft de Game Pass, waarmee je meer dan 100 spellen voor een vast bedrag per maand kunt spelen, die je ook nog eens naar je Android-telefoon kunt streamen.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: controllers

Xbox Series X vs. PlayStation 5: controllers

Er is aardig wat verschil tussen de controllers van de Series X en de PS5. De DualSense-controller voor de PlayStation 5 is oplaadbaar, razendsnel en daarbij sterk vernieuwd, onder andere met adaptive triggers en haptische feedback (bijvoorbeeld trillingen en tegendruk van de controller). Elk spel dat je speelt is hierdoor letterlijk voelbaar. De Xbox-controller van Microsoft lijkt erg op de Xbox One-controller, maar die was dan ook erg goed. De nieuwe controller heeft een Share-knop gekregen en alles ziet er net wat strakker uit. Heb je je Xbox One-controller nog ergens liggen? Die kun je gewoon op de Xbox Series X gebruiken.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: accessoires

Xbox Series X vs. PlayStation 5: accessoires

Zowel Sony als Microsoft hebben geweldige accessoires om nog meer uit je games te halen. Is de normale Xbox-controller jou te standaard? Koop dan de Xbox Elite Controller Series 2. Deze controller heeft verwisselbare onderdelen en je kunt alle knoppen en functies zelf instellen. Voeg er een gaming-headset aan toe voor het mooiste geluid en om te chatten met je vrienden. Ook de accessoires voor de PS5 mogen er zijn. Met een speciale oplader voor je DualSense-controller, gaming-headset, racestuur of HD-camera kun jij je eigen gamekamer samenstellen.

Xbox Series X: alle voordelen op een rij

Xbox Series X: alle voordelen op een rij

De Xbox Series X is een krachtige console die het beste haalt uit jouw 4K‑televisie of thuisbioscoop. Deze Microsoft-console ondersteunt Dolby Vision en Dolby Atmos, wat voor geweldig geluid zorgt. Door de grotere SSD presteert hij goed. De Series X werkt met alle voorgaande Xbox- controllers en ook je Xbox One-games kun je er gewoon op spelen. Interessant is de abonnementsvorm waarmee je honderden games, waaronder de nieuwste games, tot je beschikking hebt. En speel je graag verder op je mobiel of pc, dan is de Xbox Series X echt iets voor jou.

PlayStation 5: alle voordelen op een rij

PlayStation 5: alle voordelen op een rij

Met de PS5 haal je een krachtige console met razendsnelle laadtijden en 3D‑audio in huis. Door het formaat en het moderne design is deze Sony-console een echte eyecatcher. Kies een PlayStation 5 als je exclusieve PS5-games wilt spelen, zoals Spider-Man en Gran Turismo. Op de PS5 kun je ook PS4-games spelen, oudere games (PS3 en ouder) worden niet ondersteund. De DualSense-controller maakt van iedere game een echte 3D‑belevenis en een intense speelervaring.

Bekijk soortgelijke artikelen