Mediamarkt Logo

Tablet kiezen: welke tablet past bij mij?

Daan27 FEBRUARI 2023
unknown description

Welke tablet voor jou geschikt is, hangt af waarvoor je het apparaat wilt gebruiken. Denk hierbij aan formaat, geheugen, ontwerp en besturingssysteem. Wanneer je hebt bepaald wat je nodig hebt, kun je dit afstemmen met je budget zodat je de tablet vindt die voor jou geschikt is.

Hoe kies je het juiste formaat?

Hoe kies je het juiste formaat?

Welk formaat voor jou geschikt is, hangt af van wat je met de tablet wilt doen. Wil je een kleine tablet om onderweg mee te nemen en je sociale media bij te houden of om video’s te bekijken? Dan is een kleinere iPad van 7 of 8 inch vaak net wat fijner dan als je je telefoon hiervoor gebruikt. Zoek je een iPad voor het hele gezin om bijvoorbeeld series op te kijken, huiswerk op te maken of te gamen? Dan is een middelgrote tablet van 10 of 11 inch wellicht iets voor jou. Heb je liever meer werkruimte? Ga dan voor een grote tablet van bijvoorbeeld 12 inch. Grotere tablets zoals de iPad Pro zijn meestal ook krachtiger, zodat je niet alleen een gedetailleerder beeld hebt maar ook kunt multitasken en foto’s kunt bewerken.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Tablets voor het hele gezin

Hoeveel opslag wil je dat je tablet heeft? Wanneer je de tablet voor werk of studie gebruikt, zul je opslag nodig hebben om al je bestanden op te slaan. Wil je de tablet onderweg veel gebruiken om films en series te kijken, dan heb je genoeg geheugen nodig om de films en series te downloaden, zodat je ze offline kunt bekijken. Doe je aan fotobewerking, of neem en bewaar je veel foto’s en video’s op de tablet? Dan heb je veel geheugen nodig. De meeste tablets kun je uitbreiden met een microSD-kaart. Dit geldt echter niet voor tablets van Apple; iPads hebben een vast geheugen dat je niet kunt uitbreiden.

Is processor en werkgeheugen een belangrijk punt voor jou?

De processor en het werkgeheugen bepalen hoe snel een tablet is. De processor is de motor van de tablet en bestaat vaak uit meerdere onderdelen om alles zo snel mogelijk te laten verlopen. Het werkgeheugen slaat bestanden tijdelijk op en laat je snel schakelen tussen verschillende apps. Gangbaar voor een tablet is een werkgeheugen van 4 GB of 6 GB, snellere tablets hebben vaak 8 GB of 16 GB.

Zijn het ontwerp en de kleurmogelijkheden van de tablet belangrijk?

Zijn het ontwerp en de kleurmogelijkheden van de tablet belangrijk?

Hecht je veel waarde aan het uiterlijk van een tablet? Misschien heb je wel een voorkeur voor een Apple-design, of ben je gehecht aan Samsung of Lenovo. Welke kleur of welk ontwerp een tablet heeft, hangt af van het model. Bovendien zijn er allerlei tablet-accessoires beschikbaar waarmee jij je tablet het uiterlijk geeft dat jij mooi vindt.

Welk besturingssysteem kies je voor je tablet?

Welk besturingssysteem kies je voor je tablet?

Je kunt uit 3 besturingssystemen kiezen wanneer je een tablet koopt: Android, iOS en Windows. Het kan zijn dat je hetzelfde besturingssysteem wilt als je smartphone, omdat je dat gewend bent en prettig vindt, of omdat de apparaten compatibel zijn met elkaar. Windows ben je wellicht gewend van je laptop of desktop. Het voordeel van Android is dat er veel apps beschikbaar zijn in de Google Play Store. Het besturingssysteem van iPads, iOS, heeft minder mogelijkheden dan Android, maar is wel heel betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.

Welke tablet past bij jouw gebruik?

Welke tablet past bij jouw gebruik?

Waar ga je jouw tablet voor gebruiken? Is het om je sociale media bij te houden, om films te kijken, voor werk of studie of om foto’s te bewerken? Hoe meer je met de tablet wilt doen, des te sneller moet de tablet zijn om optimaal te kunnen functioneren. Verder is het geheugen belangrijk, net als het besturingssysteem en de grootte van de tablet. Voor basisgebruik voldoen alle tablets, maar als je een groter scherm wilt en een supersnelle processor, dan kom je al snel uit bij een iPad Air of iPad Pro.

Wat is jouw budget?

Wat is jouw budget?

Welke tablet je kunt kopen, hangt natuurlijk ook af van je budget. Zoek je een tablet voor basisgebruik, dan zul je minder kwijt zijn dan als je een tablet neemt met een snelle processor en veel geheugen. Gaat je voorkeur uit naar een duurdere tablet, maar wil je er niet te veel aan uitgeven? Dan kun je een kijkje nemen bij de tablet-aanbiedingen of de refurbished iPads. Laatstgenoemde iPads zijn zorgvuldig getest en gecontroleerd, zodat je een goede Apple tablet krijgt voor een voordelige prijs. Ook is het goed voor het milieu.

Bekijk soortgelijke artikelen