Mediamarkt Logo

Kies je een tablet of laptop?

unknown description

Wat past het beste bij jou: een laptop of tablet? Veel hangt af van hoe jij het apparaat gebruikt. Een tablet neem je bijvoorbeeld makkelijker overal mee naartoe, terwijl een laptop krachtiger is en een fysiek toetsenbord heeft. We zetten de voor- en nadelen van zowel tablets als laptops op een rij.

Waar ga je het apparaat voor gebruiken?

Waar ga je het apparaat voor gebruiken?

Je zoektocht naar een tablet of laptop begint met de vraag: waar heb je het apparaat voor nodig? Als je het apparaat intensief voor werk of school gebruikt, is een laptop zeer geschikt. Laptops beschikken namelijk over veel werkgeheugen en een krachtige processor. Daarmee werk je gemakkelijk met zwaardere programma’s, zoals foto- en videobewerking. Wil je vooral internetten, films kijken en een digitale krant lezen? Dan past een tablet misschien beter bij je. Dit apparaat heeft geen fysiek toetsenbord, maar is makkelijk te gebruiken en overal mee naartoe te nemen. Een 2-in-1 laptop zit tussen een laptop en tablet in. Handig als je niet kunt kiezen.

De grootste voordelen van een tablet

De grootste voordelen van een tablet

Tablets staan bekend om hun gebruiksgemak. Je bedient het apparaat eenvoudig met een stylus of een tik of veeg over het scherm. Even snel iets opzoeken, het nieuws lezen of een mail versturen is op een tablet zo gedaan. Ook films en series kijken kan goed op dit apparaat. Een tablet is licht en compact, dus je neemt hem gemakkelijk mee in je tas. De accu gaat lang mee; gemiddeld 12 tot 13 uur. Een tablet heeft geen fysiek toetsenbord. Als je teksten toch liever typt, bevestig je met gemak een losse hoes met toetsenbord aan je tablet. Bekende tabletmerken zijn Samsung en Apple. Zo behoren de nieuwste Samsung-tablets tot de beste tablets op de markt, net als de iPad Air en iPad Pro van Apple.

De grootste voordelen van een laptop

De grootste voordelen van een laptop

Schrijf je veel Word-documenten of e-mails? Dan kom je al snel bij een laptop uit. Dankzij het grote scherm en het fysieke toetsenbord werk je eenvoudig aan tekstdocumenten. Laptops zijn gemaakt voor intensief gebruik. Ze beschikken namelijk over een krachtigere processor dan een tablet. Dat maakt een laptop geschikter voor zwaardere software, bijvoorbeeld voor games of een programma voor het bewerken van foto’s en video’s. Ook heeft een laptop meer opslagruimte voor bestanden en programma’s dan een tablet. Handig voor je werk of studie. Werk je liever op een groot scherm? Je sluit een laptop makkelijk aan op een monitor.

Kun je niet kiezen? Ga voor een 2-in-1-laptop

Zoek je een middenweg? Dan is de 2-in-1-laptop misschien iets voor jou. Dit apparaat zit precies tussen een laptop en een tablet in. Een 2-in-1-laptop is over het algemeen kleiner en lichter dan een laptop, maar groter en zwaarder dan een tablet. Hij beschikt zowel over een touchscreen als een toetsenbord. Het toetsenbord is wel kleiner en minder uitgebreid dan dat van een laptop. De 2-in-1-laptop kent 2 categorieën: een kleine laptop met een toetsenbord dat je kunt omklappen of een grote tablet met een los toetsenbord. Dat laatste is handig als je thuis een toetsenbord nodig hebt, maar onderweg niet. Qua kracht en prestaties zit een 2-in-1-laptop precies tussen een laptop en een tablet in. De accuduur van dit apparaat is wat korter dan die van een laptop of tablet.

Bekijk soortgelijke artikelen