Mediamarkt Logo

Hoelang gaat een laptop mee?

Daan11 OKTOBER 2022

De levensduur van een laptop is niet oneindig. Heel geleidelijk merk je dat het langer duurt voor je laptop opstart. Programma’s lopen vaker vast. De laptop is niet meer fluisterstil, zoals in het begin, maar maakt vaker een zacht zoemend geluid. Met de jaren veroudert je laptop, dat is logisch. Maar hoelang duurt dat? Je wilt natuurlijk liever niet dat je laptop crasht voordat je een nieuwe hebt. Tegelijkertijd kun je zeker zorgen dat je de levensduur van je laptop verlengt.

De gemiddelde levensduur van een laptop

Hoelang gaat een laptop mee

Gemiddeld gaat een laptop zo’n vier tot vijf jaar mee. Natuurlijk is het niet precies te zeggen, omdat er allerlei dingen meespelen. Hoe intensief je de laptop gebruikt bijvoorbeeld. Hoe krachtiger de laptop was toen je hem kocht, hoe langer de levensduur over het algemeen is. Maar wat is dan eigenlijk een krachtige laptop? Dat hangt vooral van de processor af, die je kunt zien als het brein in je laptop. Hoe krachtiger de processor, hoe krachtiger en sneller het apparaat en hoe langer de levensduur vaak is. Processors zijn er van twee merken: AMD Ryzen en Intel Core. Een krachtige processor met een lange levensduur die geen enkele moeite heeft om zware grafische programma’s of games te ondersteunen is de AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 of hoger.

Tips om de levensduur te verlengen

Laptop beach sand

De meeste onderdelen van een laptop slijten op een gegeven moment. Maar je kunt zelf best veel doen om de levensduur van je laptop te verlengen.

1. Geen stof of zand
Gebruik je laptop liefst niet te veel in een stoffige omgeving, zoals op je bed. Ook zanddeeltjes, als je lekker aan het strand gaat werken, kunnen je laptop beschadigen. Stof- en zanddeeltjes kunnen de ventilatoren verstoppen, waardoor je laptop te warm kan worden en sneller kan uitvallen.

Cybersecurity laptop

2. Beveiliging
Denk aan cybersecurity en een virusscanner van bijvoorbeeld McAfee. Klik nooit op onbekende links en download software alleen via officiële partijen.Bij MediaMarkt kun je gebruik maken van een all-in-one pakket, het Altijd Support & Protect.Vanaf €7,99 per maand maak jij ongelimiteerd gebruik van onze Support en helpen we je graag bij onze Smartbar in de winkel of thuis. Daarnaast ontvang je McAfee LiveSafe en is je apparaat beveiligd en beveilig je al je bestanden en foto’s van al je apparaten in de MediaMarkt Cloud. 

 Tip! Indien je iets download van het internet en het eindigt op .exe dan is het een programma dat je gaat installeren. Wil je dus een foto of video downloaden en wat je computer download eindigt op .exe? Verwijderd dan dit programma want misschien  is het wel een virus! 

Meer weten over Altijd Support & Protect? Tip:Installeer altijd de nieuwste Windows updates, dit houdt je laptop up-to-date en veilig. Zo werk je altijd volgens de nieuwste standaarden

3. Uitrusten
Ook je laptop moet af en toe rusten. Zet de laptop dus uit als je hem niet gebruikt.

Clean laptop

4. Grote schoonmaak
Zorg dat je een of twee keer per jaar je laptop ontdoet van alle programma’s, cookies en bestanden die niet meer nodig zijn. Volle laptops worden steeds trager.

5. Opladen
Laad de accu van je laptop alleen op wanneer de batterij bijna leeg is. Haal de oplader uit het stopcontact als de laptop volledig is opgeladen. Zo gaat de accu langer mee.

Beste laptops 2022

beste laptops

Wat zijn de beste laptops? Met de langste levensduur? Er zijn merken waarvan de laptops erom bekend staan dat ze langer dan vier jaar meegaan. Dat zijn Apple, Dell, HP, Acer en Asus. Daarmee is het natuurlijk niet gezegd dat andere merken minder lang meegaan of dat het een garantie is dat laptops van deze merken langer meegaan dan vier jaar. Wel zijn deze merken op het gebied van levensduur een veilige koop. Vergeet trouwens ook het werkgeheugen niet. Deze moet namelijk groot genoeg zijn voor alle technologische ontwikkelingen en upgrades van programma’s. Kies dus een werkgeheugen van minimaal 16 GB voor een langere levensduur.

Bekijk soortgelijke artikelen